Vettige vrijdag: zo maak je dé ultieme WK-snack voor tijdens de voetbalmatchen
Als je de zakken paprikachips en borrelnootjes beu bent als tv-snack voor tijdens het WK voetbal 2022, dan komt deze ultieme WK-pita van Jelle ‘The Messy Chef’ Beeckman als geroepen. Heerlijk gekruid gehakt, knapperige groentjes en genoeg look om je collega’s de dag erna nog eens terug mee te nemen naar die historische voetbalavond van bij je thuis.
Wordt jouw huis deze dagen omgedoopt tot dé plaats om samen naar het WK voetbal te kijken? Wil je graag iets doen voor je uitgehongerde supporter zonder dat je jezelf de volle 90 minuten buitenspel moet zetten in de keuken? Zoek dan niet langer: met dit recept brengen we de bal graag aan het rollen.
Voor 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 35 tot 45 minuten
Ingrediënten
• grote of kleine pitabroodjes naar keuze
Voor het gehakt
• 800 gram gemengd gehakt (varken/rund)
• 1 el boter
• 1 el paprikapoeder
• 1 teen look
• chilipoeder (naar wens)
Voor de looksaus
• 8 eetlepels mayonaise
• 3 el water
• 1 klein teentje look
Voor de snelle koolsalade
• 1 à 2 zakjes kant-en-klare koolsalademengeling
• 1 el mayonaise
• 1 el zoetzure saus
• 1 tl azijn/citroen
• peper en zout
Voor de hummus met feta
• 300 g kikkererwten
• olijfolie (ongeveer 40 ml)
• 1 teen look
• ½ citroen
• peper en zout
• 1 tl komijn
• optioneel: 2 eetlepels tahin of 2 tl sesamolie
• 1 granaatappel
• verse bladpeterselie
• 150 g feta
• snufje chilivlokken
Voor de komkommersalade
• 1 grote komkommer
• 300 g kerstomaatjes
• 20 g munt
• peper en zout
• olijfolie
• ½ citroen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 125 °C.
Smelt de boter in de pan. Snijd een teentje knoflook fijn. Bak het gehakt krokant aan in de pan en voeg de knoflook toe samen met de kruiden. Stamp het gehakt wat fijn met behulp van een houten lepel of vork.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor de looksaus. Meng ook alle ingrediënten voor de snelle koolsalade onder elkaar en zet even opzij.
Voor de hummus doe je de kikkererwten (met vocht) in een blender of keukenrobot. Voeg de olijfolie, peper en zout, knoflook en komijn toe. Voeg eventueel de tahin of sesamolie toe. Mix tot een gladde hummus. Werk af met feta, kikkererwten, bladpeterselie en een snufje chilipoeder.
Voor de tomatensalade snijd je de komkommer in partjes en doe ze in een grote kom. Kruid met peper en zout. Halveer de kerstomaatjes en roer ze onder de komkommer. Snijd de munt fijn en meng alles onder mekaar met een scheutje olijfolie en een paar druppels citroensap.
Besprenkel de broodjes met wat water in de oven en bak ze krokant.
5 tips van The Messy Chef
1. Geen fan van zakjes geraspte groenten? Ik normaal ook niet! Maar als je er iets mee doet zoals deze koolsalade, dan kan ik het nog wel smaken. Alles zit in de kruiding.
2. Je kan ervoor kiezen om de helft van de mayonaise te vervangen door Griekse yoghurt.
3. Je kan alle ingrediënten makkelijk op voorhand klaarmaken. Het gehakt kan je tijdens de match dan kort opwarmen in de microgolfoven. Zet de komkommersalade op een donkere plek, liefst niet in de koelkast.
4. Veggie twist: gebruik een vegetarische variant van gehakt (bv. seitan of falafel) of bak wat blokjes aubergine krokant.
5. Geen ras el hanout in huis? Geen nood. Je kan ook lekker kruiden met een snufje currypoeder, komijn of kurkuma.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Wil je toch je gazon maaien, doe het dan minder kort”: dit staat je deze maand te doen in je tuin
-
HLN Shop
Temperatuur van 350 °C is een minimum: in twee stappen naar de beste pizza uit je eigen (speciale) oven
Pizza, een eeuwenoude favoriet waar je complete lagen van de bevolking mee in een feestelijke stemming krijgt. Maar voor je naar je telefoon of vriezer wenkt voor je van tijd tot tijd broodnodige portie: de allerlekkerste pizza is wellicht degene die je zélf maakt. HLN Shop verklapt hoe je straks zonder veel moeite de meest volmaakte exemplaren uit je oven tovert. -
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
-
Mijnenergie
Waarom betaal je als single (veel) meer voor energie? En hoe breng je daar verandering in?
-
Rare geur in je herbruikbare waterfles? Dat ligt misschien aan hoe (vaak) je die schoonmaakt
Iedereen heeft wel een herbruikbare drinkfles in de kast staan. Ze zijn praktisch, verminderen de hoeveelheid plastic afval en helpen ons voldoende water te drinken. Maar zijn ze wel hygiënisch? En hoe was je ze het best uit? Microbioloog Tom Coenye en Liesbeth Verboven van het Poetsbureau Part of Glowi beantwoorden zes vragen. -
Klopt het dat je sneller verbrandt wanneer je alcohol in de zon drinkt?
Nu de zon en de warmte er eindelijk zijn, schuiven we met veel plezier met een pintje aan bij de barbecue, of we installeren ons met een wijntje op een terras. Of is dat niet zo’n goed idee? Je hoort regelmatig dat je sneller verbrandt als je alcohol drinkt in de zon, maar klopt dat ook? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters legt uit. -
PREMIUM
Voor minder dan 11 euro eet je hier de lekkerste dame blanche: Luc Bellings geeft een 0/10, maar ook een 10/10