Een vrouw wordt getest op covid in een residentiële wijk in Zhengzhou, waar een ongeveer de helft van de bevolking, zo'n zes miljoen mensen, vijf dagen in lockdown moet.
Copyright FeatureChina 2022

Meer dan 20 procent van Chinese economie aangetast door lockdowns: "Jojobeleid van regering is niet aan te houden"

De nieuwe coronagolf in China en de strenge covidregels als gevolg daarvan, beginnen steeds meer hun tol te eisen op economisch vlak. Op dit moment wordt meer dan 20 procent van het bruto binnenlands product door de lockdowns aangetast. De overheid hanteert al lang een streng zerocovidbeleid, versoepelde dat enigszins begin deze maand, maar lijkt nu weer voor de strenge aanpak te kiezen. "Een jojobeweging die heel moeilijk vast te houden is."

China is weer in de greep van de coronapandemie. Afgelopen week werden verschillende dagen recordaantallen dagelijkse besmettingen genoteerd, rond de 30.000 per dag. Vooral de hoofdstad Peking en de zuidelijke handelsstad Guangzhou zijn getroffen.

En ook een deel van de stad Zhenghzou, waar de grootste iPhone-fabriek ter wereld gevestigd is, is 5 dagen in lockdown. Die heeft betrekking op zo'n 6 miljoen mensen, de helft van het aantal inwoners in de stad.

De piek lijkt nog niet in zicht te zijn en het is onduidelijk wanneer die er zal komen. Wel duidelijk is dat de lockdowns steeds meer gevolgen beginnen te hebben op de Chinese economie. "Op dit moment wordt meer dan 20 procent van het bruto nationaal product van China door die lockdowns aangetast", weet China-expert Pascal Coppens, die een tijdlang in China heeft gewoond en gespecialiseerd is in technologie en innovatie. "En dat percentage kan nog stijgen", zegt hij in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

In april en mei was met de lockdown in Shanghai al te zien wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. "Toen is het bnp echt gedaald. Voor de eerste helft van het jaar was dat een groei van 2,2 procent. In het derde kwartaal leek alles beter en is het naar 3,9 procent groei gegaan. Nu voorspelt men voor dit kwartaal opnieuw 2,8 procent, terwijl de overheid voor dit jaar eigenlijk 5,5 procent voorspeld had. Dus ze zitten daar eigenlijk maar aan de helft van."

Die lagere groei heeft alles te maken met de verstoring van de levering van producten. "Fabrieken worden ofwel gesloten, ofwel moeten mensen van thuis uit werken. Alles valt dus een stukje stil", zegt Coppens.

Experten lieten eerder al verstaan dat de Chinese economie op korte termijn wel weer zou opveren, met name als de strenge coronaregels afgeschaft zouden worden. Maar dat gebeurt dus trager dan verwacht.

De Chinese overheid had begin deze maand wel een 20-stappenplan voorgesteld, waarin ze een meer flexibelere aanpak vooropstelde. "Ze beseft al langer dat ze dit niet kan aanhouden, die schrijnende lockdowns. Dus in dat plan werd beslist om niet meer een hele stad in lockdown te zetten, wel een gebouw of district, maar zeker niet meer de hele stad."

Dat hebben ze ook geprobeerd, maar daardoor gingen plots de cijfers weer omhoog. "En een aantal lokale overheden, onder andere in Peking, hebben beslist om weer een groter deel van de stad in lockdown te plaatsen. Je zit dus in een soort jojobeweging en dat is heel moeilijk om vast te houden."

Beluister het gesprek met China-expert Pascal Coppens in "De wereld vandaag" op Radio :

Meest gelezen