Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Kanye "Ye" West wil opnieuw president van de VS worden: maakt hij deze keer kans?

De Amerikaanse rapper Kanye "Ye" West doet in 2024 opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Dat heeft hij zelf aangekondigd op sociale media en bevestigt hij aan de pers. De omstreden muzikant stelde zich ook al kandidaat tijdens de verkiezingen in 2020, maar kreeg toen slechts een klein 70.000 stemmen. West beweert dat hij de voormalige president Donald Trump heeft gevraagd om zijn running mate te zijn.

Kanye West, of sinds 2021 kortweg Ye, heeft bekendgemaakt dat hij in 2024 opnieuw wil proberen om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Opvallend, want de vorige keer dat West zich daarvoor kandidaat stelde, in 2020, bleek dat geen al te groot succes te zijn. De campagne was een flop: slechts 66.641 Amerikanen brachten hun stem voor hem uit (dat is 0,042 procent van het totale aantal uitgebrachte stemmen). 

Schandalen en controverse

In 2016 werd West gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis nadat hij opgenomen werd in een psychiatrisch ziekenhuis. In de jaren na zijn diagnose sprak hij openlijk over de vele aanvallen die hij meemaakte. De rapper ziet zijn aandoening niet als een zwakte, maar als zijn superkracht. "Ik word er high van", zei hij in een interview met David Letterman. Hij beschreef hoe hij vaak geboeid en gedrogeerd werd tijdens zijn angstaanvallen en hallucinaties. 

De bekendmaking van zijn kandidatuur voor het presidentschap komt er echter op een moment dat de rapper zwaar onder vuur ligt. Gisteren nog maakte het Duitse sportmerk Adidas bekend dat het een onderzoek start naar de beschuldigingen van ongepast gedrag van West. Hij zou pornografische foto's en video's getoond hebben aan collega's op het werk. Op sommige van die erotische foto's zou zelfs zijn ex-vrouw Kim Kardashian afgebeeld staan. Adidas had de samenwerking met Ye eerder al stopgezet na antisemitische uitspraken."Ye’s recente opmerkingen en acties zijn onaanvaardbaar, haatdragend en gevaarlijk", schreef Adidas toen in een persbericht. 

Daar stopt het echter niet. Op de Paris Fashion Week droeg Kanye een T-shirt met de slogan "White Lives Matter", de controversiële tegenbeweging van "Black Lives Matter". De muzikant beweerde later op Twitter dat mensen door een geheime groep Joden betaald werden om kritiek op hem te uiten. Velen vonden die opmerkingen een onaanvaardbare uiting van antisemitisme (Jodenhaat). De tweets werden later verwijderd en het socialemediabedrijf vergrendelde Ye's profiel.

Kort na de opmerkingen van Ye werd niet alleen de samenwerking met sportmerk Adidas stopgezet, ook Balenciaga en Gap wilden niets meer met West te maken hebben. De bekende Amerikaan grapte later op sociale media dat hij op één dag tijd twee miljard euro verloren had.

Trump als running mate

De rapper beweert ook dat hij Trump heeft gevraagd om zijn running mate te zijn tijdens de verkiezingen in 2024. Kanye West zou inderdaad enkele dagen geleden in de befaamde golfclub van Trump Mar-a-Lago aanwezig geweest zijn. Hij werd daar gespot met Nick Fuentes, een blanke nationalistische en suprematistische politieke commentator. Volgens West was Donald Trump erg verontrust door het voorstel. "Trump begon als het ware tegen mij te schreeuwen aan de tafel. Hij zei me dat ik zou verliezen", zou Trump volgens West geroepen hebben. 

Donald Trump en Kanye West
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Maakt Kanye West kans?

De campagne van Kanye West in 2020 heeft geen al te memorabele indruk nagelaten. Hij hield slechts één bijeenkomst, waar hij in tranen uitbrak toen hij over abortus sprak. Verder financierde hij ook twee televisiereclames. Uiteindelijk verscheen West slechts in 12 (van de 50) staten op het stembiljet.

Dit keer wil hij het op een professionelere manier aanpakken. West stelde zelfs een campagnemanager aan: Milo Yiannopoulos, een omstreden figuur in de Verenigde Staten. Yiannopoulos was een voormalige redacteur bij de rechtse nieuwswebsite Breitbart. In 2017 deed een video de ronde waarin hij pedofilie leek te vergoelijken. Hij werkte ook als stagiair voor het Republikeinse congreslid Marjorie Taylor Greene, een radicaal-rechtse complotdenker.

De kans dat Kanye West de volgende president van de Verenigde Staten wordt, lijkt behoorlijk klein. Hij zal het alvast een stuk beter moeten doen dan tijdens zijn vorige campagne. 

Meest gelezen