Russische hackersgroep zit achter cyberinbraak bij politie Zwijndrecht: "Bekende hackers die al miljoenen euro's hebben verdiend" 

De inbraak op de servers van de politie in Zwijndrecht is gebeurd door een Russische hackersgroep. Dat blijkt uit onderzoek van VRT NWS. Gisteren kwam aan het licht dat hackers gegevens hadden gestolen uit een administratieve server van de politie en die gelekt hadden op het internet. Het blijkt om een Russische hackersgroep te gaan die wereldwijd al bij verschillende grote bedrijven heeft toegeslagen. 

De cyberinbraak gebeurde al in september, maar het nieuws werd pas gisteren bekend. Het gerecht voert intussen een onderzoek naar de criminele organisatie achter de hacking. En dat blijkt een hackersgroep te zijn die eerder al verschillende bedrijven in binnen- en buitenland kon platleggen.

"Het gaat om een Russische hackersgroep die overal ter wereld naar gaten in de beveiliging van informaticasystemen zoekt", zegt expert sociale media Tim Verheyden van VRT NWS. 

"Ze hebben zo'n openstaande poort gevonden bij de politie in Zwijndrecht, zijn daar binnengedrongen op de administratieve server en hebben daar heel wat gegevens kunnen downloaden. Vervolgens hebben de hackers aan de politie losgeld gevraagd. De politie is daar niet op ingegaan en de hackers hebben de gegevens dan op het internet gegooid."

Volgens Verheyden gaat het om een hackersgroep die wereldwijd bekend is. "Ze konden al verschillende grote bedrijven hacken en hebben de voorbije jaren al voor miljoenen euro's aan geld verdiend op die manier."

"Het goede nieuws is dat men er in Zwijndrecht niet in geslaagd is om helemaal door te dringen tot de politiesystemen. Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen of er überhaupt iets te doen valt aan die hackersgroep."

BEKIJK - Cyberexpert Tim Verheyden: "Russische hackersgroep schuimt de wereld af op zoek naar gaten in informaticasystemen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen