Verschillende slachtoffers aanslagen 22 maart krijgen oproep als kandidaat-jurylid voor proces, "spijtige vergissing" volgens justitie 

Verschillende slachtoffers van de aanslagen van 22 maart hebben per ongeluk een oproep gekregen als kandidaat-jurylid voor het proces. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Aan onze redactie bevestigt de woordvoerder van het Brusselse assisenhof Luc Hennart dat justitie momenteel weet heeft van een vijftal slachtoffers. Hij noemt het "een spijtige vergissing".

Volgende week woensdag wordt de jury samengesteld op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016. 800 mensen werden opgeroepen om in de jury te zitten, uit die groep zullen uiteindelijk 36 jury- en reserverjuryleden geloot worden. 

Maar bij de oproepingsbrieven is er wel een heel ongelukkige vergissing gebeurd. Per ongeluk werden verschillende slachtoffers opgeroepen als kandidaat-jurylid. Bij justitie heeft men nu weet van een vijftal slachtoffers, al kunnen het er mogelijk nog meer zijn. 

Volgens woordvoerder Luc Hennart ligt de fout bij een van de gerechtsdeurwaarders. Zij moeten niet alleen de kandidaat-juryleden oproepen, maar ook van de burgerlijke partijen. Het vermoeden is dat de documenten door elkaar gehaald zijn. "Een kantoor heeft een materiële fout begaan. Het is een spijtige vergissing." En Hennart is duidelijk: "De burgerlijke partijen moeten zich natuurlijk niet melden voor de uitloting van de jury. Ze mogen de dagvaarding opzij leggen. Het is overduidelijk dat een burgerlijke partij niet als rechter mag optreden, dus geen jurylid mag worden." Hennart wil zich dan ook bij de slachtoffers excuseren.  

BEKIJK - zo ziet de assisenzaal (met aangepaste box) eruit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen