Jurgen Santermans toont zijn veld vol paarse spruitjes. “Ze smaken minder bitter en ze ogen anders.”  © Erwin Reyskens

Deze spruitjes zijn … paars

Gingelom -

Wil je je kinderen spruitjes leren eten? Dan heeft teler Jurgen Santermans (46) uit Gingelom misschien wel de oplossing: paarse spruitjes. Ze zien er een beetje uit als kleine rode kooltjes en ze smaken minder bitter dan een groene spruit. Deze paarse spruiten uit Gingelom zijn een primeur voor Limburg.

Erwin Reyskens

©  Erwin Reyskens

Al sinds 1986 teelt het bedrijf van Santermans gewone groene spruiten. “Al onze spruiten zijn bestemd voor de industrie, de diepvriessector. De verwerkingstijd is bijzonder kort: wat we overdag plukken is ’s avonds al diepgevroren, verser kan bijna niet. Ik ben inmiddels de derde generatie in dit bedrijf en mijn vader was de eerste die hier in de streek begon met het telen van spruiten.”

Bloemetjesspruit

Sinds enkele jaren heeft de familie Santermans een eigen hoevewinkel. “Ik ga sindsdien op zoek naar interessante producten voor de versmarkt. Naast de 40 hectare groene spruiten en de gewone akkerbouw (graan, bieten en mais) ben ik me dan meer gaan toeleggen op broccoli en bloemkool, omdat we die rechtstreeks voor onze eigen winkel telen. Ik heb ook meloenen geprobeerd, dat is vorig jaar volledig de mist in gegaan maar dit jaar bleek het hiervoor ideaal weer te zijn. En die paarse spruiten passen ook volledig in deze strategie. Ik experimenteer trouwens ook met drie varianten flowerspruiten, die wat weg hebben van kleine bloemkooltjes. Die bloemetjesspruiten zijn nog behoorlijk klein en we zullen pas rond de feestdagen kunnen oogsten.”

Verbod

Het idee voor de paarse spruiten kreeg Jurgen enkele jaren gelden toen hij op het internet een foto zag. Hij ging op zoek naar zaad, maar het draaide uit op niets. “Maar de zaadfirma waar wij mee samenwerken is nu ook intensief bezig met die paarse spruiten. Ik heb dan dit jaar ongeveer 10 are geplant, vooral om te proberen of we voldoende afzet zullen hebben. In Engeland zijn de rode of paarse spruitjes al echt een hype tijdens de feestdagen. Wij oogsten onze industriële spruiten van eind oktober tot half december. Het verbod waar minister Demir aan denkt om na september geen groenten meer te oogsten, zal dan ook nefast zijn voor onze sector. Jammer, want Brussels sprouts zijn toch een product waar ons land mee kan uitpakken in de rest van de wereld. En ze zouden dan hier niet meer geteeld kunnen worden...”

©  Erwin Reyskens

Hoevewinkel

De speciale paarse spruiten worden overigens met de hand geplukt en dat kan dan wel tot in februari. “Dat maakt dat we toch gedurende enkele maanden permanent verse spruiten hebben, want we plukken ze niet allemaal in één keer. Ik zal wel niet de enige teler van paarse spruiten in België zijn, maar in Limburg is het wel uniek. Hier in Gingelom waren er 20 jaar geleden nog een tiental spruitentelers, maar ik denk dat ik nu in Limburg nog de enige ben die op grote schaal spruiten teelt. Onze hoevewinkel is nodig om niet volledig afhankelijk te zijn van de industrie en zelf een correcte prijs te kunnen bepalen voor onze producten. Die industrie geeft ons zekerheid. Als je opbrengst hebt, geraak je je producten zeker kwijt, maar de prijs is niet zoals die hoort te zijn.”

De paarse versgeplukte spruiten zijn vanaf volgende week exclusief te koop in hoevewinkel Bourgondiër, Steenweg 165 in Gingelom - www.facebook.com/hoevewinkelboergondier

Proefstation Groenteteelt: “Voorlopig nog een nicheproduct”

Volgens het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver zijn er nog niet zo veel paarse spruitjes te koop. “Er zijn hier en daar al wel pogingen geweest om die te telen maar die waren tot nu toe weinig succesvol”, zegt Leen Verbruggen, onderzoeker vollegrondsgroenten. “Die spruiten waren meestal minder vast, de bladeren zaten veel losser dan bij de gewone soorten. Spruiten telen is echt een moeilijke stiel waar veel vakkennis en vaardigheden voor nodig zijn. Maar het blijft een grote teelt in ons land. In de streek rond Mechelen zijn er grote telers die voornamelijk voor de versmarkt leveren, in West-Vlaanderen en in Gingelom wordt er vooral voor de industrie geproduceerd en dat vraagt een andere manier van aanpakken.”

“Paarse spruiten zijn een nicheproduct dat nog door de consument ontdekt moet worden”, vervolgt Verbruggen. “Ik zie ze niet meteen verkocht worden in de grote supermarkten, maar ze zijn uitermate geschikt voor de korte keten: het persoonlijke verhaal van de teler en het gedegen advies betekenen daar een mooie meerwaarde voor de consument.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer