Paus Franciscus samen met de omstreden kardinaal Becciu
picture alliance / Stefano Spaziani

Van fraude beschuldigde kardinaal nam stiekem telefoongesprek op met paus Franciscus met de vraag om zijn vel te redden

Op het proces tegen de gevallen kardinaal Becciu is een telefoongesprek met paus Franciscus opgedoken dat hij stiekem liet opnemen. Daarin vraagt Becciu de paus om een verklaring af te leggen die hem zou helpen bij zijn gerechtelijke problemen. Becciu was ooit de nummer drie van het Vaticaan, maar heeft intussen ontslag genomen. Hij staat voor een Vaticaanse rechtbank terecht op verdenking van fraude en misbruik van zijn ambt. De opname was te horen tijdens het proces - al mochten alleen de rechters luisteren. 

Het telefoontje gebeurde op 24 juli vorig jaar. Enkele dagen later zou een proces beginnen tegen kardinaal Becciu, wegens fraude en misbruik van zijn ambt. De rechtszaak gaat over de aankoop van een luxueus gebouw in Londen met geld van het Vaticaan. Maar ook andere dubieuze transacties komen aan bod. Zo had de kardinaal geld van het Vaticaan betaald aan een zogenaamde veiligheidsconsulente, die mee met hem terechtstaat en die op haar beurt het geld zou overdragen aan een Britse firma. Dat geld was bedoeld om een non vrij te kopen die in 2017 in Mali ontvoerd was door islamitische militanten. Het ging om 350.000 euro bestemd voor de Britse firma, en 500.000 euro losgeld.

Maar het geld, zo bleek later, werd grotendeels besteed aan dure kleding, luxueuze wellnessbezoekjes en accessoires. Bovendien zou de kardinaal ook jarenlang met geld van de Kerk zijn familieleden hebben bevoordeeld. In 2020 spitten Italiaanse onderzoeksjournalisten de dubieuze financiële transacties naar boven. Kardinaal Becciu werd uit zijn functies ontheven, en hij werd aangeklaagd door het Vaticaanse gerecht.

"Hij wil me dood"

Een paar dagen voor zijn proces begon, belde kardinaal Becciu dus met paus Franciscus, zo blijkt nu, en liet het telefoongesprek opnemen, zonder medeweten van de paus. Hij vroeg of Franciscus een verklaring wilde afleggen waarin hij zei dat Becciu het geld voor de bevrijding van de non in opdracht van de paus had betaald. Die verklaring wilde hij in de rechtbank gebruiken om zijn onschuld aan te tonen. Volgens het Vaticaanse recht kan de paus niet opgeroepen worden als getuige.

Kardinaal Becciu
AFP or licensors

De paus had op het moment van het telefoongesprek net een zware operatie ondergaan. Op de opname zou duidelijk te horen zijn dat hij nog last had van de gevolgen daarvan. Hij zou gezegd hebben dat hij zich vaag iets van het verhaal kon herinneren, maar zou de kardinaal gevraagd hebben om precies op papier te zetten waar het over ging. Beloftes over een verklaring kwamen er niet.

Daarop volgde een chatgesprek tussen kardinaal Becciu en enkele van zijn getrouwen. Ook dat chatgesprek is in de rechtbank voorgelegd. Een vrouw - de moeder van de vrouw die het telefoontje met de paus had opgenomen - schrijft: "Hij is slecht, hij wil je onderuithalen." Waarop de kardinaal: "Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen, hij wil me dood." 

Het proces was al een sensatie in Vaticaanstad, want voor het eerst moet daar een kardinaal terechtstaan. Maar de uitgelekte tape en het chatgesprek beroeren de gemoederen nog meer. Op het proces staan naast de kardinaal en de zogenaamde veiligheidsconsulente nog acht mensen terecht, onder meer enkele voormalige werknemers van het Vaticaan. Wegens gebrek aan ruimte vinden de zittingen plaats in een speciaal omgebouwde zaal in de Vaticaanse musea. 

Meest gelezen