Kenneth Dée, technologie-expert  van VTM Nieuws.
Volledig scherm
PREMIUM
Kenneth Dée, technologie-expert van VTM Nieuws. © Getty/Photo News

VTM NIEUWS-journalist bracht “grootste lek ooit van Belgische politiegegevens” naar buiten. Nu onthult hij wie erachter zit

Duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs PV’s mét foto’s van minderjarigen: de grote cyberinbraak bij de politie van Zwijndrecht is uitgevoerd door de hackersgroep Ragnar Locker. VTM Nieuws-journalist Kenneth Dée bracht als eerste naar buiten dat 6 gigabyte aan gevoelige informatie van de politiezone werd gelekt. Qua impact was het de grootste politiehack die ons land ooit trof. Nu onthult Kenneth Dée ook wie erachter zit: de beruchte hackersgroep Ragnar Locker. Vijf vragen en evenveel antwoorden over wat u van dit schandaal met intussen internationale proporties moet onthouden.

5 reacties

  • Alex Lagazette

    1 jaar geleden
    Als de politie hun systeem beveiligen met wachtwoord "pol123" hoef je heus geen hackers te zijn op binnen te raken... Privé bedrijven worden voor dergelijke zaken gesanctioneerd met gigantische boetes.
  • Georges Dubois

    1 jaar geleden
    Het blijkt toch meermaals dat sites te hacken zijn via poorten van het internet. Het wordt hoog tijd dat men heel vertrouwelijke data niet meer transporteert over het internet. Men vertrouwt teveel die technologie waarop men zelf helemaal geen vat meer op heeft! Men dacht vroeger ook dat de Enigma code niet te kraken was...
  • Hugo hofmans

    1 jaar geleden
    Zeg snel dat Rusland hierachter zit, dat doet het op het moment altijd goed. Het zijn gewoon Russische groepen die dat doen. Zo provoceer je Poetin nog wat meer, dat is toch de trend op het moment.
  • Joery Ten Hartog

    1 jaar geleden
    Knap werk. Hopelijk blijft hij veilig,want straks zal diezelfde politie nog kunnen gaan bewaken.
  • Peter Van Dam

    1 jaar geleden
    In maart was er al een waarschuwing van de FBI ivm aanvallen door deze groep. 1 september hebben experts gewaarschuwd voor aanvallen na de cyberattack op de luchthaven van Portugal en na de aanval op een Griekse pijpleiding met gas. Belangrijke infrastructuur zou getroffen worden wereldwijd. Maar ja, ze zagen het hier weer niet aankomen, net zoals de crisis die heerst, de oorlog in Oekraïne en de technologiecrisis die dreigt vanuit China waar we afhankelijk van zijn voor onze electro/chips.
  1. Een van de grootste datalekken bij politie ooit: hacker gooit flitsboetes, nummerplaten en zelfs foto’s van mishandelde kinderen op straat
    PREMIUM

    Een van de grootste datalekken bij politie ooit: hacker gooit flitsboe­tes, nummerpla­ten en zelfs foto’s van mishandel­de kinderen op straat

    Duizenden nummerplaten, flitsboetes en zelfs PV’s mét foto’s van minderjarigen zijn uitgelekt door een slecht beveiligde server bij de politie. Dat heeft ‘VTM NIEUWS’ ontdekt. Hackers hebben de gegevens op het internet geplaatst. En ze moesten niet veel moeite doen: het paswoord werd gewoon geraden, zo slecht was het politienetwerk beveiligd. Het hallucinante verhaal van een overheid die onze gegevens opslaat, maar niet goed beschermt.
  2. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.