Copyright 2020 The Associated Press.

VS verbiedt verkoop en invoer van telecomapparatuur van Huawei en andere Chinese bedrijven: "Relatie staat nog altijd op dieptepunt"

De Amerikaanse telecom-toezichthouder verbiedt de verkoop en import van telecomapparatuur van het bekende Chinese bedrijf Huawei. De regering van president Joe Biden noemt Huawei een onaanvaardbaar risico voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Amerika vreest dat China wil spioneren via de apparatuur en de diensten van Huawei. Ook de import en verkoop van apparatuur van vier andere Chinese bedrijven wordt verboden.

De maatregel viseert bedrijven die worden gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS en treft de verkoop van nieuwe producten op Amerikaanse bodem doordat deze niet meer op de handelsmarkt zullen worden toegelaten. Producten die wel al een vergunning kregen van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC blijven voorlopig wel toegelaten, al overweegt de regulator naar verluidt ook een herziening van de reeds bestaande vergunningen. 

Het verbod heeft betrekking op Huawei en ZTE, en op Dahua en Hikvision (die videobewakingsapparatuur leveren), en op Hytera (gespecialiseerd in radioapparatuur). "De nieuwe regels zijn een belangrijk onderdeel van de inspanningen om de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen de bedreigingen voor de nationale veiligheid die uitgaan van deze telecomapparatuur", verklaarde Jessica Rosenworcel van FCC.

Copyright FeatureChina 2019

Washington probeert al langer op te treden tegen Chinese technologiebedrijven uit angst voor spionage. De vijf Chinese bedrijven staan al sinds vorig jaar op de lijst om geweerd te worden. Gisteren hakte de toezichthouder de knoop door.

Internationale gevolgen?

VS-correspondent Björn Soenens wijst op de gevolgen van deze beslissing. "Het nieuwe verbod gaat over licenties die nog moeten worden toegekend voor toekomstige producten. Het is niet verboden een Huawei-telefoon te bezitten, alleen mag die firma al jarenlang niet meer samenwerken met Amerikaanse bedrijven en mogen ze geen Amerikaanse apps of besturingssystemen gebruiken. De populariteit van de Huawei-telefoon is intussen fors teruggelopen met 30-40 procent", legt Soenens uit. 

De relatie tussen de Chinezen en Amerikanen staat nog altijd op een dieptepunt en dat wordt vooral uitgevochten op handelsvlak

VS-correspondent Björn Soenens

Hij ziet dat de spanningen tussen de VS en China hoog blijven oplopen. "Er is onlangs een gesprek geweest tussen Joe Biden en Xi Jinping op de G20, maar voorlopig is men nog niet uit het koude oorlogsdal geklauterd, zeker nu niet na het tegenhouden van nieuwe Chinese technologieën."

Joe Biden had naar eigen zeggen een "open gesprek" met Xi Jinping.
AFP or licensors

In Amerika bestaat er de vrees dat ook video-app TikTok zal worden verboden, weet Soenens. "Gewezen president Donald Trump heeft daarmee al eens mee gedreigd via een presidentieel besluit dat is teruggedraaid door Biden. Maar TikTok maakt deel uit van een Chinees telecommunicatiebedrijf. Dat wordt mogelijkerwijze ook als een bedreiging gezien."

Meest gelezen