Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: “Een verslaving is even ondermijnend als een affaire”

Wat als je partner met een verslaving kampt? Een verslaving die ook een grote impact heeft op je liefdes- en seksleven. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast "Vraag het aan Rika" ("Nieuwe Feiten", Radio1) en voortaan ook op VRT NWS: “Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio1-programma “Nieuwe Feiten” een vraag van een luisteraar. Deze week: “De marihuana-verslaving van mijn partner heeft een grote invloed op onze relatie. Hoe kunnen we dit oplossen?”

De vraag van Peter: “Mijn partner heeft een verslaving. Hoe pakken we dit aan?”

Peter is ten einde raad. Zijn vrouw kampt al jaren met een marihuana-verslaving. “Ze blowt dagelijks en intimiteit is ver te zoeken. Mijn therapeut leerde me dat verslaafden meesters zijn in manipulatie, en dat ik zachtjes - zonder haar iets te verwijten - mijn grenzen moet stellen. Dat hielp even, toen we op vakantie waren zonder de kinderen. Maar ondertussen rookt ze weer elke dag.”

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Peter in "Nieuwe Feiten":

Het antwoord van Rika Ponnet: “Zoek externe hulp. Je kan dit niet in je eentje oplossen”

“Bij een op de drie stellen die in mijn praktijk langskomen, is er een partner met een verslavingsproblematiek, al gaat het vaker om alcohol” reageert Rika Ponnet. “In zo'n relatie ben je niet meer met twee: de verslaving is vergelijkbaar met een derde persoon die de verhoudingen op z'n kop zet. Hierdoor zijn verslavingen even ondermijnend als een minnaar of minnares.”

"Een verslaving is even ondermijnend als een minnaar"

“Leven met een partner met een verslaving is heel moeilijk. Het zorgt ervoor dat je intimiteit ondermijnd wordt. Intimiteit is namelijk veel meer dan seksualiteit en fysieke nabijheid.  Het gaat ook om verbondenheid. Die verkrijg je niet alleen door de leuke dingen die je deelt, ook de moeilijkheden je samen doormaakt zijn van tel. Door over dagelijkse kleine stressfactoren te praten, versterk je de intimiteit met je partner. Je ervaart de andere als eerste bron van stressregulatie en dat is de grote waarde van een vaste relatie.” 

“Peter kan niet bij zijn partner terecht wanneer ze high is”, zegt Ponnet. “Tegelijkertijd gaat zij ook niet naar hem. Ze heeft een andere weg om haar stress te reguleren. Daardoor krijgt hij het gevoel niet van belang te zijn in die relatie.”

"Een verslaving is een ziekte, dat zeggen we nog te weinig"

Ponnet is stellig: “Peter kan er niet voor zorgen dat de verslaving stopt, zij zal dat zelf moeten doen. Een verslaving is een ziekte, maar we omschrijven dat nog veel te weinig op die manier. Mensen die echt verslaafd zijn, zijn ook niet in staat om dit in hun eentje op te lossen. Zolang ze niet erkennen dat ze verslaafd zijn, lukt het niet om eruit los te komen.”

“Het is belangrijk dat Peter zijn grenzen blijft stellen. Het gaat ook om zijn leven. En als er geen signalen zijn dat zij er zelf iets aan wil doen, vrees ik dat dit verhaal blijft zoals het is. Mensen die verslaafd zijn, beloven wel heel vaak dat ze zullen stoppen. Maar met een belofte kom je niet ver: er moet een absolute erkenning zijn van het probleem.  Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”

BELUISTER – Meer relatietips van Rika Ponnet horen? Beluister de podcast “Vraag het aan Rika”:

Meest gelezen