Fernand Huts en Bart De Wever.

De Wever reageert op verbouwplannen voor Antwerpse Boerentoren: "Dit is geen cadeau van meneer Fernand"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), wil zich niet uitspreken over de Boerentoren van Fernand Huts die onder handen zal genomen worden door de Amerikaanse architect Daniel Libeskind. "Dat is nu het nadeel van de bekendmaking van de plannen van meneer Fernand: we gaan nog twee jaar een hevig debat hebben met voor- en tegenstanders. Dit is geen cadeau", aldus De Wever in "De ochtend" op Radio 1.  

Begin deze week raakte bekend dat Libeskind gekozen is om de Boerentoren in Antwerpen een nieuwe gedaante te geven. Eigenaar Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, maakt zich sterk dat de Boerentoren over zes jaar klaar is.

Burgemeester De Wever benadrukt dat het ontwerp van de Boerentoren nog voorgelegd moet worden aan diverse diensten en ook nog de nodige vergunningen dient te krijgen. 

Het ontwerp lokt alvast gemengde gevoelens uit, van archilelijk tot erg vernieuwend. De eerste schetsen verklappen een "glazen kroon" op de torentop en een tweede boeg aan de buitenkant opgetrokken uit glas met verticale tuinen.

Fernand Huts en Bart De Wever
Jonas Roosens

Mijn persoonlijke smaak? Heel Antwerpen neogotisch

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

"Wat ik mooi vind, is een irrelevante vraag. Mocht mijn smaak doorslaggevend zijn dan zag heel Antwerpen er neogotisch uit. (...) Ik ga me niet uitspreken over de Boerentoren, ik ben schepen van Erfgoed en dat betekent uiteindelijk dat ik in de plannen een belangrijke stem zal hebben. Dat zou als beleidsmaker niet verstandig zijn, want het hele proces moet nog lopen", vertelt De Wever.

"Ik had meneer Fernand gezegd dit beter discreet aan te pakken, maar hij heeft er - op geheel eigen wijze - de hele wereld bij betrokken, lang voor er ooit een vergunning moet komen", zei De Wever in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...
Hoe Libeskind de vernieuwde Boerentoren ziet.

Meest gelezen