James Arthur Photography

N-VA-voorzitter De Wever trekt voluit communautaire kaart in 2024: "Het is confederalisme of niets"

De N-VA stapt na de volgende verkiezingen in 2024 alleen in een federale regering als die het confederalisme organiseert. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Ik vrees dat anders de welvaart in Vlaanderen tegen 2029 volledig verdwenen zal zijn", zegt hij fors. "Het is confederalisme of niets."

Het begrotingstekort op federaal niveau is zo groot geworden, dat confederalisme volgens de N-VA de enige optie is om de welvaart in Vlaanderen te beschermen. "Mensen moeten dringend beseffen hoe ernstig de situatie is", zegt De Wever in het wekelijkse zaterdaginterview van Michaël Van Droogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1. "Het schip is aan het zinken terwijl we er op zitten. Deze Titanic krijg je op federaal niveau niet meer gerepareerd."

Om die begroting op orde te krijgen, zijn er voor De Wever forse ingrepen in de sociale zekerheid nodig: van pensioenhervormingen, over schrappen in de werkloosheidsuitkeringen tot besparen in de gezondheidszorg. "Het is tijd voor bittere waarheden", zegt hij daarover. "Je zult langer moeten werken voor een pensioen en er moet grote kuis worden gehouden in de sociale zekerheid."

Op federaal niveau kan dat volgens de N-VA-voorzitter niet meer geregeld worden. "Daar kan alleen nog gestemd worden over uitgaven", klinkt het. Daarom moet het huidige federale België voor De Wever hervormd worden tot een confederale staat. Daarbij wordt afgesproken wat wel nog op nationaal niveau zal gebeuren, alle overige bevoegdheden gaan naar de verschillende deelstaten of deelregio’s.

Al is dat niet noodzakelijk een garantie op beter bestuur. Zo zijn er verschillende crisissen aan de gang binnen enkele Vlaamse bevoegdheden: van het aanslepende lerarentekort in het onderwijs tot de wantoestanden bij de kinderopvang. "Je moet maatschappelijke problemen oplossen, maar je kan niet systematisch boven je stand leven", pareert De Wever. "Uiteindelijk ondergraaf je daarmee alles. Dat doen we niet in Vlaanderen, maar wel op federaal niveau."

Confederalisme of niets

Vooral de Franstalige socialisten van de PS liggen op dat federale niveau dwars, aldus de N-VA-voorzitter. "Als je wil leven als iemand uit Scandinavië, ga je moeten werken als een van hen", zegt De Wever. "Als men in Franstalig België wil werken als een Zuid-Spanjaard of een Zuid-Italiaan, dan moet men leven als een Zuid-Italiaan. Die waarheid moet je aanvaarden, maar de PS wil niet hervormen."

Ik wil met de PS maar over één ding spreken: het confederalisme

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Na de verkiezingen van 2024 is De Wever dan ook niet van plan om in een federale regering te stappen. "Ik wil met de PS maar over één ding spreken: het confederalisme", zegt hij fors. Ook een nieuwe Zweedse coalitie - zoals de regering-Michel I met MR, CD&V, Open VLD en N-VA - sluit hij uit. "Het is nu confederalisme of niets."

Een eventuele complete blokkering van het land heeft De Wever daar voor over. "Ik vrees dat anders de welvaart in 2029 (red. het einde van de volgende legislatuur) volledig verdwenen zal zijn", zegt hij. "We denken dat onze welvaart in Vlaanderen geconsolideerd is, maar het kan heel snel verdwijnen. En dan moet je een streep in het zand trekken. We gaan de confrontatie aan en dan neem je een risico. We zijn niet 100 procent zeker wat de uitkomst gaat zijn, maar het is de enige kans om ons te redden."

BEKIJK - "Mensen moeten beseffen hoe ernstig onze situatie is", zegt De Wever in het wekelijkse zaterdaginterview in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen