Vlees, veggie én vis in ons HLN-weekmenu: deze 5 recepten van Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari & Jelle Beeckman verwarmen ieders foodie-hart
Van veggie tot vlees én vis: dit weekmenu van onze 3 HLN-chefs Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman heeft voor ieder wat wils. Of waarom geen combinatie van vlees en vis? Piet combineert kip met heerlijke garnaaltjes: iets om van te smullen. Voor wie zin heeft in een gezond tussendoortje maakt Sandra Bekkari heerlijke brownies. Wedden dat je nooit meer 'normale' brownies verkiest als je deze hebt geproefd? Tot slot is er Jelle er to wrap up de week. Smakelijk!
Maandag: veggie hachis parmentier van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze vegetarische schotel is een favoriet van velen: hij is heerlijk smeuïg en zit boordevol groenten, waardoor je het vlees geen seconde zal missen. Door de kikkererwten, een prima vleesvervanger, krijg je ook voldoende ijzer en eiwitten binnen.”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 4,50
Ingrediënten voor 2 personen
• 3 middelgrote pastinaken
• 1 rode ui
• 1 teentje knoflook
• 2 wortelen
• 1 zoete puntpaprika
• 3-tal takjes verse tijm
• 1 blik tomatenblokjes (met Italiaanse kruiden)
• 1 el tomatenconcentraat
• 200 g kikkererwten (uit bokaal of blik)
• 1/2 el paprikapoeder
• scheutje plantaardige drink/melk
• 1 el citroensap
• snufje nootmuskaat
Voor de afwerking
• 1 handvol bladpeterselie
• 25 g pecorino of Parmezaanse kaas
• 2 el amandelschilfers
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 °C met de grillstand aan.
Schil de pastinaak en snijd in dunne schijfjes. Stoom de stukjes pastinaak gaar.
Hak de ui en de look fijn en stoof ondertussen aan in olijfolie. Schil de wortel en snijd deze in dunne plakjes. Snijd vervolgens de paprika in stukjes en voeg deze bij de wortel. Verzamel de blaadjes van de verse tijm en voeg deze samen met peper en zout toe aan de groenten. Voeg een scheutje water toe en stoof beetgaar.
Voeg de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat en de kikkererwten toe en kruid met paprikapoeder. Laat een paar minuten pruttelen.
Pureer de pastinaken met een scheutje olijfolie, de plantaardige drink/melk en citroensap. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Giet de groentesaus in een ovenschotel, doe de puree van pastinaak erboven, strijk glad en werk af met geraspte kaas en amandelschilfers.
Zet een paar minuten onder de warme grill tot de amandelen goudbruin zijn. Snijd de peterselie fijn en werk de schotel af.
Tip: Echte vleeseters aan tafel? Voeg dan 125 g kalfsgehakt per persoon toe.
Dinsdag: kip met garnalen en dragon van Piet Huysentruyt
Piet: “Een gerechtje dat rechtstreeks van de traiteur kan komen, maar eigenlijk heel simpel zelf te bereiden is. Snel en eenvoudig klaar. Serveer met wat pasta of een gekookte aardappel erbij en je bent klaar om te eten.”
Bereidingstijd: 40 minuten
Prijs: € 4,30
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 kippenborsten
• boter
• 50 g ongepelde garnalen
• 100 g gepelde noordzeegarnalen
• 8 el water
• 3 el dragonazijn
• 1 dl room
• 1kl kreeftenbouillon
• 2 el gehakte dragon
Zo maak je het
Verhit boter in de pan en bak de kippenborsten aan beide kanten mooi bruin in ongeveer 3 minuten.
Voeg de ongepelde garnalen toe aan de pan en laat ze kort meestoven. Blus het geheel met water en dragonazijn. Voeg de kreeftenbouillon toe, samen met de room en laat het geheel inkoken tot een gebonden saus.
Haal de kippenborsten uit de pan en passeer de saus door een zeef.
Versnijd de gebakken kip. Voeg de gepelde garnalen op het einde toe aan de saus.
Serveer de kip met de saus en pasta of gekookte aardappelen.
Tip: Wil je dit gerecht wat feestelijker maken? Maak het dan klaar met kreeft of langoustines.
Woensdag: zoete aardappel brownies van Sandra Bekkari
Sandra: “Zoete aardappel in brownies? Natuurlijk! De smaak en de textuur zitten helemaal goed en niemand zal het proeven. Brownies blijven natuurlijk een extraatje, maar deze versie is wel een pak gezonder.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 25 minuten
Prijs: € 3,50 p.p.
Ingrediënten
• 3 medjoul dadels
• 2 gedroogde pruimen
• 1 zoete aardappel (200 g)
• 1 scheutje plantaardige drink/melk
• 50 g (glutenvrije) havervlokken
• 1 kleine tl (glutenvrij) bakpoeder
• 15 g hazelnootmeel
• snufje zout
• 3 el rauw cacaopoeder (natuurvoedingswinkel)
• merg van 1 vanillestokje
• 2 el hazelnoten
Voor de afwerking
• 60 g pure chocolade (70% cacao)
• 2 el kokos, gemalen
• zeste van 1 limoen
• vers fruit naar keuze (blauwe bessen, frambozen, granaatappelpitjes…)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de dadels en de pruimen in een potje met warm water en laat ze minstens een kwartier staan zodat ze zachter worden.
Stoom of kook de zoete aardappel gaar.
Maal de havervlokken in de blender en giet in een kom. Voeg het bakpoeder, het hazelnootmeel en zout toe en meng.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes. Doe de zoete aardappel in de blender met de dadels, de pruimen en de plantaardige drink/melk. Roer goed om en mix opnieuw.
Voeg de zoete aardappel toe aan de mix met het havermeel. Voeg het cacaopoeder toe, het merg van het vanillestokje, de fijngehakte hazelnoten en meng alles heel goed met een lepel.
Doe het mengsel in een kleine ovenschaal met bakpapier, strijk mooi egaal (ongeveer 1 ½ cm dik) en bak 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Snijd de brownie in stukken en smeer de chocolade op de stukjes brownie. Werk af met kokosrasp, zeste van limoen en het vers fruit.
Tip: Maak de brownies op voorhand en werk net voor het serveren af.
Donderdag: hertensteak met mangomarmelade van Piet Huysentruyt
Piet: “Het wildseizoen is volop bezig en een lekkere hertensteak kan daarbij niet ontbreken! Perfect alternatief om de klassieke steak eens mee af te wisselen. De mangomarmelade kan je makkelijk op voorhand al klaarmaken, zodat je jezelf tijdens het koken nog enkel moet focussen op het bakken van het vlees.”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 9,24
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 hertensteaks (ongeveer 180 g p.p.)
• boter
• 1 mango
• 1 Jonagold appel
• 3 el suiker
• 1 kl currypoeder
• 1 kl gehakte gember
• 8 el water
• 2 el witte wijnazijn
• 1 bosje platte peterselie
• 1 dl water
• 1 kl wildbouillon
Zo maak je het
Schil de mango en snijd hem in blokjes van ongeveer 4 mm. Snijd de appel en de selder in even grote blokjes, stoof het geheel aan in wat boter tot alles mooi glazig is. Overstrooi met de suiker en laat even karamelliseren. Voeg currypoeder en gember toe, bevochtig met 8 el water en 2 el witte wijnazijn. Laat alles even verder garen op een zacht vuurtje tot het vocht uitgekookt is en er een marmelade ontstaat. Haal daarna van het vuur en laat even afkoelen.
Bak de hertensteaks mooi bruin langs beide kanten in een pan met wat boter. Meestal duurt dit ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van het vlees. Haal de steaks uit de pan en laat ze rusten onder aluminiumfolie. Blus de pan met het water en voeg de wildbouillon toe. Roer de jus goed los.
Frituur de blaadjes platte peterselie, overstrooi ze met wat zout en laat vervolgens uitlekken op keukenpapier.
Serveer de steak met de marmelade, de gefrituurde platte peterselie en de just.
Tip: Je kan hert terugvinden in de supermarkt vanaf de herfst of bij je wildleverancier in de buurt. Het is zacht, rood vlees dat heel lichtjes wild smaakt, maar niet overdreven. Als je iemand van wild wil laten proeven, is dit een fijn instapvlees.
Vrijdag: tortilla met fishsticks van Jelle Beeckman
Jelle: “Ik zet soms de autoradio stiller om beter te kunnen zien of denk soms: ah, die winkelzak is groot genoeg om al mijn andere winkelzakken in op te bergen. Bij tekenen van ouder worden, grijp ik graag eens terug naar kinderlijke nostalgie. Zoals naar dit gerecht met fishsticks bijvoorbeeld, zalig!”
Bereidingstijd: 15 minuten
Prijs: € 3 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
• fishsticks (4 per persoon)
• 100 ml volle yoghurt
• 1 teen look
• enkele takjes bieslook
• 1 stuk komkommer (15 cm)
• 1 rode ui
• 2 tot 4 wraps
• een paar spinazieblaadjes
Zo maak je het
Verwarm de oven op 200 °C.
Leg de fishsticks op een vel bakpapier en leg 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege eens om. Je kan ze ook krokant bakken in de pan.
Pers de look in de yoghurt. Voeg wat fijngesneden bieslook toe. Kruid met peper en zout.
Snijd de ui in fijne sliertjes. Als die laatste te straf smaakt of ruikt (als je te veel tranen in je ogen krijgt), laat ze dan even weken in een scheutje water met een lepeltje natuurazijn en suiker.
Snijd de komkommer in langwerpige stukken en de spinazie in reepjes
Dresseer de wrap met een lepel saus, de groenten en daar - op de fishticks. Vouw dicht en smullen maar!
Tip: Een ideaal receptje om de restjes uit je koelkast mee op te werken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
-
PREMIUM
Jongeren tot 18 jaar mogen binnenkort geen sterkedrank meer kopen. Waarom mogen bier en wijn nog wel? Toxicoloog legt uit
Gisteren stemde de Kamer over een nieuw alcoholplan, waarbij besloten werd dat jongeren tot 18 jaar binnenkort geen sterkedranken zoals Desperados of porto mogen kopen, vanwege de slechte impact op hun groei en gezondheid. Maar wat doet alcohol precies met het lichaam en brein van een jongere? Waarom mag bier nog wel? En kan je de schade op latere leeftijd nog omkeren? Toxicoloog Jan Tytgat verheldert. -
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
Niets zo erg als dénken dat je een heerlijk paaseitje met melksmaak gekozen hebt om op te eten en vervolgens je tanden in een eitje met banaansmaak te zetten. De verpakkingen rond paaseitjes zien er leuk uit, maar ze zijn vooral misleidend. Ontdek in de grote HLN-paaseitjesgids de smaken achter de papiertjes van 143 paaseitjes van 12 verschillende supermarkten en bekende merken. -
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
Als dessert, lekker tussendoortje of het ideale krachtvoer voor een fietstocht: rijstpap valt bij veel mensen in de smaak. Alleen is het soms makkelijker om in een potje te kopen dan het zelf helemaal te maken. Is dat dan even lekker als die eigen bereiding? Chef Luc Bellings proeft tien merken rijstpap uit de supermarkt én deelt een heerlijk recept van zijn oma. “Deze duurdere rijstpap lijkt meer op saus dan pudding, het is gewoon puur melk.” -
PREMIUM
“Alles wordt hier geserveerd met volle room en een flinke klont boter”: HLN-chef Jelle Beeckman test de Noorse keuken op reis
Van de Noorse keuken wordt gezegd dat die gezond en lekker is. Maar wat verstaan we daar precies onder? HLN-chef Jelle Beeckman trok naar de Lofoten en ging er checken of die cinnamon buns daar nu écht de lekkerste zijn, en of verse vis die je zelf hebt gevangen beter proeft dan degene die je hier gewoon in de winkel scoort. “Deze romige kaas met felle, karamelachtige nasmaak is zeker het proeven waard.” -
HLN Shop
Eerste hulp bij verveling tijdens de paasvakantie: met deze vijf uitstappen plan je je verlofdagen vol plezier
-
PREMIUM
Zo maak je asperges op Vlaamse wijze klaar voor Pasen volgens Piet Huysentruyt: “Prak het ei nooit met een vork”
-
OPROEP. Hoe vaak ga jij nog op restaurant? En pas je trucjes toe om te besparen?
Op restaurant gaan is 6,1 procent duurder dan een jaar geleden en zelfs 14,4 procent dan twee jaar geleden volgens Horeca Vlaanderen. Dat doet de rekening snel oplopen. Ga jij minder op restaurant? Of ken jij tips om zo goedkoop mogelijk uit eten te gaan? Dan wil HLN graag van jou horen. -
PREMIUM
“In dit restaurant in het kleinste stadje van België vier ik elk jaar mijn verjaardag”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Dina Tersago
Het nieuwe seizoen van ‘Boer zkt vrouw’ is weer van start gegaan op VTM. Presentatrice Dina Tersago schuift naast die opnames en haar televisiewerk graag de voetjes onder tafel op restaurant. “Ik vind uit eten gaan leuk, maar als werkende moeder is het niet altijd evident om daar tijd voor vrij te maken”, vertelt het televisiegezicht. Ze deelt haar 7 favoriete eetadressen. -
PREMIUM
Hoe gezond is koffie nu echt? En in welke soort zit de meeste cafeïne? 9 experts beantwoorden 7 vragen