photonews

Zowat 850.000 Belgen bezitten twee of meer woningen (en dreven zo mee de prijzen op)

Zowat 850.000 Belgen bezitten twee of meer woningen. Dat schrijft De Tijd en bevestigt de overheidsdienst Financiën aan onze redactie. Het gaat dan bijvoorbeeld over vakantieverblijven, studentenkoten of woningen die te huur worden aangeboden. Die investeerders hebben in veel gevallen de prijzen mee opgedreven waardoor het voor jonge gezinnen moeilijker is om een eerste eigendom te verwerven. Al is er mogelijk beterschap in zicht.

Meer dan de helft van de meerderjarige Belgen bezit minstens één woning. Het gaat om bijna 5 miljoen mensen. Koppels die samen gekocht hebben, zijn apart geteld. Van de groep eigenaars zijn er nog eens 850.000 die meerdere woningen bezitten. Denk aan mensen met een buitenverblijf aan zee, die een studentenkot kopen tijdens de studies van hun kinderen of een appartement verhuren.

Een kleinere groep van toch nog 300.000 landgenoten bezit zelfs drie woningen of meer. Zowat 6.500 Belgen mogen zich met meer dan 10 eigendommen zelfs "grootgrondbezitter" noemen. Het kopen van een of meerdere woningen zat zeker net na de coronacrisis in de lift, zegt notaris Bart Van Opstal van Notaris.be aan onze redactie.

"Na de eerste coronalockdown had je een grote groep mensen die plots een tweede verblijf wilde kopen", legt hij uit. "Aan de andere kant had je ook heel wat mensen die een eigendom wilden kopen om hun spaargelden meer te doen opbrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een studio kopen om te verhuren, merken dat het goed loopt en er zo nog een bij kopen."

Die investeringen werden volgens Van Opstal mee gestimuleerd door de lage rente die toen nog gangbaar was. "We komen uit een lange periode waarin spaargeld nauwelijks iets opbracht en de rentevoeten erg laag waren", zegt hij daarover. "Wie wilde investeren werd dus in de richting van alternatieve investeringen zoals vastgoed geduwd."

Marktverstoring?

Het had meteen ook als gevolg dat de vastgoedmarkt werd verstoord. Jonge mensen die een eerste eigendom wilden verwerven, werden zo regelmatig uit de markt geboden. "Jonge mensen die een eerste woning wilden kopen en 50-plussers die wilden investeren waren vaak in hetzelfde vastgoed geïnteresseerd", legt Van Opstal uit. "Ze waren vaak op dezelfde woningen aan het bieden, wat natuurlijk de prijs opdreef."

Jonge mensen die een eerste woning wilden kopen en 50-plussers die wilden investeren waren vaak op dezelfde woningen aan het bieden, wat natuurlijk de prijs opdreef

Bart Van Opstal van Notaris.be

Al is dat volgens de notarissen stilaan aan het veranderen. "De vastgoedmarkt is wat afgekoeld en de situatie is aan het normaliseren", zegt Van Opstal. Dankzij de hogere rentevoeten die banken aanrekenen voor hypothecaire kredieten en de hoge inflatie lijkt het tij gekeerd.

Tegelijk hebben de meeste mensen die een tweede verblijf wilden (en konden betalen), dat intussen gekocht. De notarissen verwachten dus dat de vastgoedmarkt "meer in evenwicht" gaat raken. "De kans is groot dat je binnenkort wat meer gaat kunnen onderhandelen over de prijs", besluit Van Opstal.

Meest gelezen