Belga Images

School in Ninove stelt crisisdirecteur aan na mogelijk wangedrag tegenover leerlingen met autisme, voorlopig geen sancties voor betrokken leerkrachten

De GO! Middenschool in Ninove, waar mogelijk wangedrag heeft plaatsgevonden tegenover leerlingen met autisme, stelt een crisisdirecteur aan "om de rust op school te herstellen". De leerkrachten die mogelijk betrokken zouden zijn bij de pesterijen, blijven voorlopig nog gewoon in dienst.

Een secundaire middenschool van het gemeenschapsonderwijs in Ninove heeft een intern onderzoek geopend naar grensoverschrijdend gedrag van enkele leerkrachten tegenover leerlingen. Een groepje leerkrachten zou leerlingen met een autismespectrumstoornis uitlachen, vernederen en pesten. Over de feiten zelf geeft de school geen informatie, die worden onderzocht. Het parket van Oost-Vlaanderen is ook gestart met een onderzoek.

Tania De Jonge (Open VLD), de burgemeester van Ninove, reageert geschokt op de gebeurtenissen. Tegen dergelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover kwetsbare kinderen moet worden opgetreden, zegt ze.

"Ik ben natuurlijk geen disciplinaire overheid om beslissingen te nemen, maar wie op de hoogte was in de Whatsappgroep en niet zijn verantwoordelijkheid nam... Het is niet aanvaardbaar dat zij nog voor de klas staan. Daar moet tegen opgetreden worden en ik neem aan dat de directie dat echt ter harte neemt." De burgemeester biedt de school ook hulp aan van een kinderpsycholoog die de getroffen kinderen kan begeleiden. 

Onderzoek afwachten

Vandaag werden ouders, leerlingen en leerkrachten na overleg op de hoogte gebracht over het praktisch verloop van de komende schoolweek. De lessen zullen maandag ook doorgaan.De overkoepelende directeur Els Schockaert laat weten dat de leerkrachten voorlopig gewoon nog voor de klas kunnen blijven staan. De leerkracht die in september al preventief geschorst werd na klachten, blijft afwezig.

BEKIJK - Kan de school voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt?

Videospeler inladen...

"We erkennen de zeer emotionele periode waar de leerlingen, leerkrachten en ouders door zijn gegaan. We willen dat de rust zo snel mogelijk hersteld wordt en dat de leerlingen weer in een veilige omgeving les kunnen krijgen. We stellen daarom ook een crisisdirecteur aan die de nodige begeleiding zal geven."

"Maar de nodige procedure binnen de rechtsstaat moet gevolgd worden", zegt Schockaert. "We gaan het lopende onderzoek zijn werk laten doen en dan pas een oordeel vellen over het aandeel van elke leerkracht. Op basis daarvan ondernemen we actie."

De ophef leidde tot het starten van een gerechtelijk onderzoek. De onderwijsinspectie gaf aan de school te zullen bezoeken. De resultaten van dat onderzoek worden dinsdag toegelicht tijdens een Raad van Bestuur van de scholengroep. Daar wordt ook beslist over het lot van de huidige directie.

Meest gelezen