Radio 2

Actievoerders pleiten voor méér windmolens in Mol: "Als op een na grootste gemeente in Antwerpen hebben wij er plaats voor"

Langs de E34 in Mol heeft een 10-tal mensen actie gevoerd vóór de komst van windmolens. Het ging om leden van de Molse oppositiepartijen, Vooruit en MEMO-MeerMol. Zij pleiten voor windmolens langs de E34 in de Molse deelgemeente Postel. "We moeten niet alleen aangeven op welke plaatsen geen windmolens mogen komen, maar we moeten ook durven zeggen op welke locaties er wél mogelijkheden zijn."

Een opmerkelijke actie langs de E34 in Postel, bij Mol. Een 10-tal leden van de Molse oppositiepartijen Vooruit en MEMO-MeerMol heeft actie gevoerd voor de komst van windmolens naar hun gemeente. 

"Met onze actie willen we het Molse gemeentebestuur aansporen om windmolens te zetten. Wij hebben daar als op een na grootste gemeente in Antwerpen in oppervlakte ook de plaats voor. Nu hebben we nog maar een 4-tal windmolens die op bedrijventerreinen staan. Er is ruimte voor meer", zegt Koen Van Gompel van MEMO-MeerMol.

Wij hebben een strook van 5 kilometer gevonden langs de E34 in Postel, langs de autosnelweg en ver van huizen

Koen Van Gompel van MEMO-MeerMol.

"Wij stellen voor om als gemeente actief op zoek te gaan naar locaties waar windmolens kunnen komen zonder omwonenden en het ecologische systeem te storen. Wij hebben die plek gevonden langs de E34 in Postel. Dat is een strook van 5 kilometer."

"Aan de andere kant op grondgebied Retie worden binnenkort windmolens geplaatst, en wat verderop, net over de grens met Nederland ook. Het is ver van huizen en naast een autosnelweg. Dit project kan meer elektriciteit opleveren dan het verbruik van alle Molse gezinnen."

"Als we de klimaatnorm willen halen - we hebben ons geëngageerd om 55 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2030 - komen we er niet met de huidige projecten zoals tegelwippen en het planten van hagen. Het Molse gemeentebestuur is niet onwillig maar er wordt gewoon te veel getalmd. We willen hen op een ludieke manier in beweging krijgen", zegt Van Gompel.

We willen het gemeentebestuur aansporen om werk te maken van meer windmolens want nu worden aanvragen steeds geweigerd

"We zeggen niet dat er per se hier op deze plek windmolens moeten komen, maar we bieden een optie aan. Want momenteel worden alle voorstellen voor het plaatsen van windmolens steeds afgekeurd. Wegens horizonvervuiling, of omdat het storend is voor de vleermuizen, er wordt altijd wel een reden gezocht en gevonden om ze te weigeren. Daar moet verandering in komen. We weten allemaal hoe belangrijk het is om op milieuvriendelijke energie over te schakelen", besluit Koen Van Gompel.

Tinne Vansand

Meest gelezen