Bijna 24 uur na zijn verdwijning werd de vermiste passagier in de Golf van Mexico teruggevonden, levend en wel.

"Thanksgiving-mirakel": passagier van cruiseschip gered bijna 24 uur nadat hij overboord gevallen was

Een opmerkelijk verhaal uit de Verenigde Staten. Daar is de kustwacht erin geslaagd om een passagier van een cruiseschip uit het water te redden, bijna 24 uur nadat hij overboord gevallen was. De man werd gered op Thanksgiving, een belangrijke feestdag in Amerika, en de redding wordt dan ook een Thanksgiving-mirakel genoemd. "De wil om te blijven leven kan alle verwachtingen te boven gaan", zegt de Amerikaanse kustwacht.

Woensdag, aan de vooravond van Thanksgiving, vertrok het cruiseschip Carnival Valor in New Orleans, Louisiana, voor een reis naar Mexico. Onder de passagiers een broer en een zus, die 's avonds besloten om wat te gaan drinken in een van de bars aan boord. Rond 23 uur ging de man even weg, vermoedelijk voor een sanitaire stop, maar hij keerde niet meer terug.

De volgende middag, om 12 uur, gaf de zus haar broer als vermist op bij de bemanning. Zijn naam werd meermaals afgeroepen door de intercom, met de vraag om zich te melden bij de receptie, maar dat leverde niets op. Veiligheidsmedewerkers zochten op het schip naar de vermiste, tevergeefs. De 28-jarige man leek gewoon te zijn verdwenen.

Archiefbeeld van het cruiseschip

Zoekgebied van bijna 400 vierkante kilometer

Om 14.30 uur waarschuwde de bemanning van het cruiseschip de Amerikaanse kustwacht. 

"Operatoren van de kustwacht in New Orleans kregen donderdag om 14.30 uur een oproep van de Carnival Valor, met de melding dat een van hun passagiers vermist was. Vervolgens zijn meerdere reddingsteams opgeroepen", zegt de kustwacht in een mededeling. Onder meer vanuit Venice, Florida, werd een boot uitgestuurd. Er werden ook een helikopter en twee vliegtuigen ingezet.

De kustwacht legde ook contact met alle marineschepen en professionele partners in de Golf van Mexico. Het zoekgebied was bijna 400 vierkante kilometer groot en bovendien zat er een groot tijdsverschil tussen het moment waarop de man verdween en het moment waarop de kustwacht gealarmeerd werd. "We wisten dat de communicatie met onze partners in de Golf van Mexico cruciaal zou zijn", zegt luitenant Seth Gross van de US Coast Guard Sector New Orleans.

De temperatuur van het water in de Golf van Mexico bedroeg op dat moment ongeveer 21 graden Celsius, in de rivier Mississippi was het nog iets kouder. Veel hoop om de vermiste man nog terug te vinden, was er niet.

"15 uur in het water"

Tot het vrachtschip CRINIS om 20.25 uur "iets" opmerkte in het water, ruim 32 kilometer voor Southwest Pass, een kanaal dat de Mississippi in Louisiana met de Golf van Mexico verbindt. Dat "iets" bleek de vermiste passagier te zijn, die zich al trappelend boven water probeerde te houden. Een nachtcamera kon alles op beeld vastleggen.

Videospeler inladen...

Een Jayhawk-helikopter van de kustwacht haastte zich ter plaatse, hees de man aan boord en bracht hem over naar het ziekenhuis. "Hij was in staat om zijn naam te zeggen, waarmee hij kon bevestigen dat hij degene was die overboord gevallen was", vertelt luitenant Gross. Het slachtoffer vertoonde tekenen van onderkoeling, shock en dehydratatie, maar kon zelfstandig lopen en praten.

De man kon wel nog niet uitleggen wat er precies is gebeurd. Het is dus niet duidelijk hoe lang hij precies in het water heeft gelegen, maar het zou volgens de hulpdiensten meer dan 15 uur geweest kunnen zijn.

"Mirakel"

De reddingswerkers staan nog altijd versteld van wat ze hebben meegemaakt. "In mijn 17-jarige carrière heb ik nog nooit zoiets gezien", zegt luitenant Gross aan CNN. "Het feit dat hij in staat was om zichzelf drijvende te houden, boven het wateroppervlak, voor zo'n lange tijd, dat is niet vanzelfsprekend. Het is iets dat mij altijd zal bijblijven."

"Het laat zien dat de wil om te leven iets is waar je bij elke reddingsactie rekening mee moet houden, omdat het alle verwachtingen te boven kan gaan. Dit is echt een van de langste tijden in het water waar ik ooit al van gehoord heb. Een van die mirakels van Thanksgiving."

Meest gelezen