©  Photo News

De Croo en Lahbib wonen herdenking grote hongersnood in Oekraïne bij

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hebben zaterdagnamiddag in Kyiv een herdenkingsceremonie bijgewoond voor de slachtoffers van de grote hongersnood in de jaren 1930 in Oekraïne, de ‘Holodomor’. In aanwezigheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben ze een minuut stilte in acht genomen en kaarsen aangestoken.

wver
Bron: BELGA

LEES OOK. Duitsland geeft duidelijke boodschap aan Poetin met erkenning van Stalins genocide, en de timing is geen toeval 

De Oekraïense term ‘Holodomor’ verwijst naar de uitroeiing door uithongering van boeren in 1932 en 1933 door het Sovjetregime. Volgens schattingen van historici kwamen daarbij enkele miljoenen mensen om het leven. Het geldt als een van de grootste rampen in de geschiedenis van Oekraïne. De laatste zaterdag van november is de jaarlijkse herdenkingsdag.

©  BELGA

Volgens Kyiv staat de Holodomor synoniem voor genocide, georkestreerd door Stalin. Rusland houdt dan weer vol dat de massale sterfgevallen te wijten zijn aan ‘misoogsten’. 

In de verwoeste stad Marioepol, die in mei werd veroverd door het Russische leger na een wekenlange belegering en massale beschietingen, hebben de Russische bezetters een monument voor slachtoffers van de Holodomor verwijderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER