Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

IN BEELD - Van Parijs tot Londen: Europese grootsteden beknibbelen op kerstverlichting

Van gemeenteraden die de sfeerlampjes niet meer willen betalen tot LED-verlichting als toegeving: met kerst in aantocht en torenhoge energieprijzen moeten grootsteden afwegingen maken.Ā 

Met Thanksgiving achter de rug is het kerstseizoen in Amerika officieel afgetrapt, maar ook in verschillende Europese steden worden de dennenbomen en feestverlichting stilaan weer bovengehaald. Al zal de boekhouder op verschillende plaatsen streng meekijken. Zelfs de grootste metropolen ontsnappen niet aan de huidige energiecrisis. Al hoeft dat niet noodzakelijk de pret te drukken. Verschillende steden schakelen over op zuinigere alternatieven of doen de verlichting iets vroeger uit.Ā Ā 

Londen, Verenigd Koninkrijk

Het epicentrum van de Londense kerstsfeer bevindt zich traditiegetrouw in Oxford Street. De bekende winkelstraat hangt jaarlijks vol met de verblindendste verlichting.Ā 

Maar ook het Verenigd Koninkrijk ontsnapt niet aan de gevolgen van de energiecrisis. Het land werd al gewaarschuwd voor eventuele black-outs als de energievoorraden zouden slinken.

De verlichting zal voor alle duidelijk niet verdwijnen. Wel wordt vanaf dit jaar gekozen voor veel energiezuinigere LED-verlichting. En voor de nachtraven: vanaf elf uur 's avonds gaat de verlichting alweer uit.

Parijs, Frankrijk

Hetzelfde verhaal in Parijs waar de iconische Champs-Elysees dit jaar een dikke twee uur minder lang in kerstverlichting zal baden. Vorige zondag vond er de officiƫle aansteking plaats, maar zoals veel kranten toen al schreven: de stad van het licht zal dit jaar toch wat doffer schijnen.

Ook hier gaat het om LED-verlichting die om kwart voor twaalf, met uitzondering van Kerst en Nieuwjaar, onverbiddelijk uitgaat. Verlichting met felle kleuren zal eveneens vermeden worden.

De Parijzenaars zelf zullen zich er misschien niet eens aan ergeren. Uit een bevraging van het Parijse Regio Instuut vorig jaar bleek dat 95 procent van de ondervraagde Parijzenaars het vele licht in hun stad "invasief" vonden. 83 procent gaf aan dat het licht tot in hun slaapkamer scheen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Boedapest, Hongarije

Vergeet de traditionele kerstboom! In verschillende Oost-Europese steden tekent de "adventtram" de opening van het kerstseizoen. Dat is een lichtrijke en druk gedecoreerde tram.

"We leven in tijden waarin we elke druppel energie nodig hebben", zei burgemeester van Boedapest Ambrus Kiss. De daad werd bij het woord gevoegd want de stad zal dit jaar geen publieke kersverlichting hangen. Geen lichtjes in de verschillende parken en op openbare pleinen dus.

Berlijn, Duitsland

Wie kerstsfeer zegt, zegt Duitsland. Keulen, Aken, maar ook Berlijn moeten desondanks de teugels aanhalen. In de Duitse hoofdstad werden in september speciale energiebesparingsmaatregelen afgeklopt.

Toch zullen de Berlijners van hun traditionele kersverlichting kunnen genieten. Een groep van donors en sponsors namen de kosten voor de iconische verlichting op deĀ KurfĆ¼rstendamm, Berlijns grootste winkelstraat, op zich. Al moest ook hier een compromis bereikt worden: het is dit jaar enkel te doen met LED-verlichting.

Brussel, Belgiƫ

Ook in onze eigen hoofdstad zullen we kerstverlichting kunnen bewonderen, al zal dat niet tot even laat zijn als vorige jaren. Van 8 december tot 8 januari gaat de straatverlichting aan van 16.30 uur tot 23 uur.Ā Ā In vorige jaren liep de periode tussen 1 december en 15 januari en werd de verlichting gedoofd om half een 's nachts

Al moeten de sfeerzoekers niet vrezen. Net als de voorbije jaren zal de stad het decor zijn van Brussels by Lights, een evenement waarbij meer dan 160 straten anderhalve maand lang in kleurrijke lichten worden gehuld. Ook de traditionele kerstmarkt Winterpret, die gisteren van start is gegaan, gaat dit jaar door zonder speciale maatregelen.Ā 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen