Videospeler inladen...

Coronaprotesten in China breiden uit na fatale brand in appartementsblok, betogers roepen "weg met Xi Jinping" in Shanghai

In China lijken de protesten tegen het zerocovidbeleid uit te breiden. Na een brand in een appartementsblok in Urumqi zijn onder meer in Shanghai en Peking betogers de straat opgetrokken. "Dit soort protesten gebeuren nooit in China", zei China-correspondent Eva Rammeloo aan VRT NWS. 

De brand in de Chinese stad Urumqi kostte donderdag het leven aan tien mensen. Er vielen negen gewonden. Inwoners van Urumqi zijn ervan overtuigd dat het strenge coronabeleid het aantal slachtoffers heeft doen oplopen. De brandweer zou door de beperkingen te laat hulp hebben kunnen bieden.

China is de enige grote economie ter wereld die nog steeds de verspreiding van COVID-19 probeert tegen te gaan door hele (miljoenen)steden in lockdown te plaatsen en strikte quarantaines op te leggen. 

BEKIJK - Uitzonderlijke beelden vanuit Shanghai waar mensen op straat komen tegen Xi Jinping en zijn partij:

Videospeler inladen...

In Shanghai kwamen honderden mensen op straat tegen de coronaregels en om bloemen neer te leggen voor de slachtoffers van de brand, zo is te zien op sociale media. Betogers vroegen om "vrijheid (geen covidtesten)" én om het ontslag van president Xi Jinping. Dat is uitzonderlijk, want directe kritiek op de regering kan bestraft worden.

Volgens China-correspondent Eva Rammeloo "gebeuren dit soort protesten nooit in China". "Normaal gesproken laat de politie sowieso nooit zoveel mensen samenkomen. Kleinschalige protesten tegen het COVID-beleid zijn de laatste tijd wel vaker voorgekomen", aldus Rammeloo. "Maar zo politiek als dit dat heb ik echt nog nooit gezien. Toch kunnen ze dit soort protesten meer gaan verwachten. Jongeren hebben al weinig te verliezen na die drie jaar coronabeleid, daarnaast heb je een economisch beleid dat enorm aan het falen is, deze protesten zijn echt een soort aardverschuiving."

Volgens ooggetuigen trad de politie hardhandig op en werd pepperspray gebruikt. De Britse openbare omroep BBC meldt dat de situatie tegen vanochtend "gekalmeerd was", maar dat de politie duidelijk aanwezig blijft op straat. 

Copyright FeatureChina 2022

De Amerikaanse zender CNN weet dat er ook in Peking aan de universiteitsgebouwen protest is geweest van een 100-tal studenten. Zij zetten slogans op muren die later door de beveiliging werden overschilderd. Een van de slogans luidde: "Open je ogen en kijk naar de rest van de wereld, het zerocovidbeleid is een leugen."  

Intussen blijft het aantal coronabesmettingen in China pieken ondanks de strenge maatregelen. De overheid is niet meteen van plan versoepelingen toe te staan.

Eerder deze week gingen beelden de wereld rond van protesten in de grootste iPhone-fabriek, in Zhengzhou in China. Daar zitten arbeiders al maanden in een zogenoemd "gesloten lussysteem", met andere woorden: het bedrijf is afgesloten van de buitenwereld als bescherming tegen coviduitbraken. Maar de erbarmelijke werkomstandigheden op de fabrieksterreinen (onvoldoende voedsel en geen medische zorg) leiden tot onrust.

In China lopen nog altijd mannen rond in witte beschermkledij om te controleren op COVID-19.

Meest gelezen