Voria Ghafouri, in het witte shirt, hier aan het werk voor zijn voormalige club Esteghlal in april 2021.
AFP or licensors

Iraanse voetballer Voria Ghafuri, opgepakt wegens steun aan protesten, is "weer vrijgelaten"

De Iraanse voetballer Voria Ghafuri, die eerder deze week opgepakt werd in Iran, zou weer zijn vrijgelaten. Dat melden Iraanse staatsmedia. Ook de prominente blogger Hossein Ronaghi zou na een gevangenschap van twee maanden weer vrij zijn. Ze waren opgepakt omdat ze de volksprotesten tegen het regime in Iran steunen.

Ghafuri (35) is een in Iran erg bekende voetballer die oorspronkelijk uit Iraans Koerdistan komt. Momenteel speelt hij voor Foolad Khuzestan uit Ahvaz, in het zuidoosten van Iran. Donderdag werd hij na een training opgepakt omdat hij "de reputatie van de nationale voetbalploeg zou hebben beledigd en aangetast" en zich "beziggehouden zou hebben met propaganda tegen de staat."

Zijn arrestatie kwam er een dag voor Iran zijn tweede wedstrijd speelde op het WK in Qatar, tegen Wales. Bij de eerste wedstrijd, tegen Engeland, liet de nationale ploeg zich opmerken door het Iraanse volkslied niet mee te zingen. Daarmee wilden de spelers hun steun betuigen aan de protesten die al bijna twee maanden woeden in hun thuisland. Die begonnen na de dood van Mahsa Amini (22), een studente die werd opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet volgens de voorschriften droeg. Het protest wordt hard neergeslagen door de Iraanse veiligheidsdiensten. 

Ook Ghafuri had volgens Iraanse staatsmedia zijn steun betuigd aan de demonstraties, waardoor hij zich schuldig maakte aan "propaganda tegen de overheid" en "belediging van het nationale elftal". In het verleden uitte Ghafuri al meermaals kritiek op de Iraanse overheid. Het was de voornaamste reden dat hij deze zomer aan de deur gezet werd bij Esteghal, de beroemdste voetbalclub van Iran. Daar was hij ploegkapitein. Hij speelde ook voor de nationale ploeg, maar werd niet opgenomen in de selectie.

Iraanse staatsmedia laten nu weten dat Ghafuri onder voorwaarden vrijgelaten zou zijn. Het nieuws is voorlopig nog niet bevestigd door zijn familie.

"Ook blogger Hossein Ronaghi vrijgelaten"

Naast Ghafuri is volgens staatsmedia ook Hossein Ronaghi (37) vrijgelaten. Dat is een prominente blogger en mensenrechtenactivist die ook voor internationale media werkt, onder andere de Wall Street Journal. Hij werd op 24 september opgepakt, net als Ghafuri omdat hij de straatprotesten in Iran steunt. Kort na zijn arrestatie ging hij in hongerstaking, die nu al bijna twee maanden duurt. Zijn broer zegt op sociale media dat Ronaghi vrijgelaten is om een behandeling te krijgen.

Meest gelezen