Rik Torfs: "Pijnlijke en spijtige beschuldiging"

De zachte exit die KU Leuven-rector Rik Torfs gunde aan topdokter Stefaan Van Gool zou te maken hebben met een onderzoeksfonds dat Van Gool én de KU Leuven steunt. Dat schrijft De Standaard. Torfs is niet te spreken over deze “pijnlijke en spijtige beschuldiging”.

De Standaard schreef gisteren dat professor Van Gool niet zomaar aan de deur werd gezet door het UZ en de KU Leuven. De autoriteit op het vlak van hersentumoren zou geknoeid hebben met klinische studies en zijn patiënten zouden niet altijd geweten hebben dat ze aan een studie deelnamen waarvan het niet zeker was dat de behandeling werkte.

De krant schrijft vandaag over een “zachte exit van Van Gool” en ziet hiervoor enkele verklaringen. De omstreden professor zou financiële putten van honderdduizenden euro’s gemaakt hebben en zou gezegd hebben dat het tekort zou worden aangezuiverd door het Olivia Hendrickx Research Fund. Dat is een fonds dat werd opgericht door de ouders van een tweejarig patiëntje van Van Gool dat in 2000 overleed aan een hersentumor. In 2013 zorgde het fonds voor 400.000 euro onderzoeksgeld. Maar naast onderzoeken van Van Gool diende dit geld ook om doctoraatsstudenten, een projectcoördinator en apparatuur voor het lab te vergoeden.

De krant ziet een link tussen het onderzoeksfonds en het feit dat Torfs als rector ervoor heeft gekozen om niet te breed met de zaak naar buiten te komen. Tot vandaag financiert het fonds nog altijd het Leuvense onderzoek naar immuuntherapie tegen tumoren en weigert tot op heden afstand te nemen van wat verkeerd liep. “Vreesde Rik Torfs voor de gevolgen als hij wél zeer duidelijk en openlijk afstand zou nemen van Van Gool? Dat het fonds de donatie van onderzoeksgeld aan de KU Leuven zou stoppen?”, vraagt de krant zich af.

In een reactie aan VRT Nieuws haalt rector Torfs zwaar uit naar De Standaard. Hij spreekt van een “pijnlijke en spijtige beschuldiging” en betreurt dat de krant insinuaties maakt die op geen enkele manier kunnen worden hardgemaakt. “Wij zwichten onder geen beding voor druk, van welke aard ook en al zeker niet voor financiële druk”, aldus Torfs. Hij onderstreept dat Van Gool zélf lid is van de raad van bestuur van het fonds én dat de KU Leuven het fonds altijd correct heeft geïnformeerd.

Aan de grote klok hangen?

In een gesprek in "De afspraak" zegt Torfs dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de procedurele fouten die Van Gool heeft gemaakt en eventuele medische fouten. De samenwerking met de arts is verbroken omdat hij de regels inzake klinische studies heeft overtreden. Al wie dat moest weten, zoals het Riziv en de medische tijdschriften zijn daarvan op de hoogte gebracht.

Na zijn vertrek in Leuven is Van Gool naar Keulen verhuisd, waar hij nog altijd actief is op het vlak van de bestrijding van hersentumoren. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het ziekenhuis waar hij nu werkt.

De vraag die men zich kan stellen, geeft Torfs toe, is of de KU Leuven aan het grote publiek had moeten vertellen wat er misgelopen is met Van Gool in Leuven. Torfs heeft dat niet gedaan, ook al omdat een gelijkaardig onderzoek bezig is aan andere universiteiten en hij niet kan zeggen of de aanpak van Van Gool op termijn toch niet de goede zou blijken te zijn.

Meest gelezen