©  BELGA

De Croo en Lahbib in Borodjanka en Boetsja: “Brutaliteit Russische oorlog is onwezenlijk, Oekraïne weet dat het op ons kan rekenen”

Premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib hebben zondag een bezoek gebracht aan Borodjanka en Boetsja, twee plaatsen nabij de Oekraïense hoofdstad Kyiv die zwaar getroffen zijn door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. “De brutaliteit van die Russische oorlog is onwezenlijk”, aldus De Croo.

Bron: BELGA

In Borodjanka, een stad zowat 50 kilometer ten noordwesten van Kyiv, zagen de premier en de minister en hun delegatie de verwoesting die was aangericht door de raket- en luchtaanvallen van de Russische troepen. Ze stonden ook even stil bij een van de kunstwerken van Banksy.

“Dit is onwaarschijnlijk aangrijpend, en hier zie je enkel nog de schade. Hier hebben honderden mensen gewoond en hier zijn tientallen mensen gewoon geëxecuteerd”, zei De Croo in Borodjanka. “Als je hier rondkijkt, zie je geen enkele militaire installatie. Dit zijn woonblokken, waarvan de Russische luchtmacht beslist heeft ze te vernietigen.”

Borodjanka was een van de zwaarst door Russische bombardementen getroffen Oekraïense plaatsen, onmiddellijk na de start van de Russische invasie op 24 februari. Gedurende weken hebben de Russische soldaten de stad bezet. In april bevrijdden Oekraïense soldaten Borodjanka.

LEES OOK. De Croo en Lahbib wonen herdenking grote hongersnood in Oekraïne bij

©  BELGA

Daarna ging de delegatie naar Boetsja. Na de terugtrekking van de Russische troepen zijn honderden lichamen aangetroffen in een massagraf aan een kerk. “Dit toont aan hoe gruwelijk oorlogen zijn en dat dit zo snel mogelijk moet stoppen”, aldus minister Lahbib in Boetsja.

“We zien kinderen, burgers, die zonder reden in koelen bloede zijn doodgeschoten”, zei ze. “We kunnen dit enkel aan de kaak stellen en hopen dat gerechtigheid zal geschieden, ook om te kunnen denken aan de reconstructie en vrede.”

Ook de strijd tegen propaganda is belangrijk. “De Russen zeggen – ondanks de foto’s – dat alles in scène is gezet. Nu moeten we verzekeren dat de gerechtelijke vervolging correct verloopt”, zei ze. (Lees verder onder de foto)

©  BELGA

De Croo benadrukte in een gesprek met Belga dat ons land een van de eerste was om Oekraïne militair te steunen. Brussel communiceert daar weinig over, “maar ze weten dat”, zei hij. “En ze weten dat ze op ons kunnen rekenen voor een aantal heel specifieke zaken. We zijn bijvoorbeeld goed in het trainen van militairen in bepaalde specialiteiten zoals de ontmijning. De grote, spectaculaire wapensystemen, dat doet België niet, maar in de domeinen waar we sterk staan, doen we wel ons deel.”

Ook staat België volgens de regeringsleider sterk op het vlak van hulp via B-FAST. België kondigde onder meer aan noodgeneratoren te leveren, wat heel erg nodig is nu de winter in Oekraïne zich laat voelen. Daarnaast zet ons land zich in voor de wederopbouw van scholen en ziekenhuizen. Ook biedt België decontaminatiecellen aan, in het geval van een chemisch of nucleair incident. “Dat wordt heel gewaardeerd.”

In totaal heeft België al 221,7 miljoen euro aan steun vrijgemaakt voor Oekraïne sinds de start van de oorlog. Het gaat om 145 miljoen euro militaire steun en 76,7 miljoen euro civiele steun. België vangt daarnaast ook meer dan 61.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen op.

©  BELGA

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER