Inwoners Ruiselede stemmen overwegend tegen fusie met Wingene tijdens volksraadpleging

De fusie werd in april aangekondigd door de burgemeesters van de gemeenten. ©  if

De inwoners van het West-Vlaamse Ruiselede hebben overwegend tegen de mogelijke fusie met Wingene gestemd. Ruim 91 procent stemde tegen. Dat meldt het gemeentebestuur zondag na afloop van de volksraadpleging. Het resultaat van de stemming is niet bindend.

belga, lvv, fee

Inwoners konden zondag tussen 8 en 13 uur een antwoord geven op de vraag ‘Moet Ruiselede met Wingene fusioneren op 1 januari 2025?’. De stemming was niet verplicht, en de stemmen werden pas geteld als 20 procent van de inwoners een stem heeft uitgebracht. Aan die vereiste werd met 1.917 stemmen voldaan. Van de 5.487 inwoners ging 34,94 procent stemmen.

Na telling blijkt zondagavond dat het grootste deel van de inwoners tegen een fusie met Wingene is. Ruim 91 procent van de deelnemers stemde tegen. Zeven procent van de inwoners stemde voor en 1,3 procent stemde blanco of ongeldig. Het referendum is niet bindend, dus is het nu de vraag of het gemeentebestuur van Ruiselede de stemming naast zich neer kan leggen.

In april hadden de burgemeesters van Ruiselede en Wingene aangekondigd dat de twee gemeenten zullen fusioneren op 1 januari 2025. Naar aanleiding van die aankondiging namen enkele inwoners het initiatief om een volksraadpleging aan te vragen. Er werd door hen een verzoekschrift ingediend, samen met een gemotiveerde nota.

De fusiekwestie deden de emoties in de gemeente al hoog oplopen. Eerder zei burgemeester Greet De Roo (RKD) daarover in deze krant: ‘Een fusie is echt een noodzaak en dit zeker in een kleine gemeente zoals Ruiselede. We willen sterk en bestuurskrachtig blijven en dat komt al onze inwoners ten goede. Ik heb er persoonlijk wel moeite mee dat bepaalde inwoners moeilijk doen over de fusie.’ Ze hekelde ook het fake nieuws dat opdook in de marge van de discussie.

Mechelen-Boortmeerbeek

Marc Vandaele, een van de inwoners die het initiatief voor de raadpleging nam, was bij de voorbereiding resoluut: ‘Het ongenoegen in Ruiselede over de fusieplannen is bijzonder groot en we voelen dat inwoners tegen de fusie zonder inspraak zijn. We doen er alles aan om ze tegen te gaan.’

Het is lang niet de eerste keer dat bij fusieplannen de emoties van inwoners onderschat worden. Eerder dit jaar moest bijvoorbeeld het plan om Mechelen en Boortmeerbeek te fuseren om die reden opgeborgen worden.