De Sint komt voor iedereen, ook voor dove en slechthorende kinderen. Sint In De Piste in Sint-Niklaas werd speciaal voor hen vertaald door een gebarentolk

Sint in de piste is een jaarlijks terugkerende circusshow in Sint-Niklaas met 12 voorstellingen en 30.000 bezoekers. Eén show is heel bijzonder want die wordt vertaald door een gebarentolk voor alle dove en slechthorende kindjes. En Sinterklaas zag dat het goed was.

De moeilijke coronajaren zijn voorbij en dat zie je in de jaarlijks terugkerende circusshow Sint In De Piste. “Dat klopt,” bevestigt organisator Marc Boon die sinds 2005 zorgt voor het scenario, de regie en de conceptuele uitbouw van deze succesvolle Sint-Niklase happening. “Wij organiseren 12 shows over 2 weekends en ontvangen daarbij 30.000 bezoekers, en dat is terug het niveau van voor de coronacrisis”.

 

De shows gaan door in de grootste circustent van Europa met een diameter van 48 meter en een hoogte van 26 meter. In Vlaanderen heeft het klassieke circus het enorm moeilijk, en de mensen kennen het bijna niet meer. Maar voor Sint In De Piste liggen de kaarten anders. “Wij programmeren wereldacts”, vertelt Marc Boon, “en wij combineren dat met Sinterklaas die de hoofdvedette is. En dat slaat elk jaar opnieuw aan met volledig uitverkochte voorstellingen”.

 

 

In Vlaanderen alleen al zijn er zeven gebarentaaldialecten

gebarentaaltolk Rony Mets

De zaterdagvoorstelling was speciaal want voor de dove en slechthorende kinderen was een gebarentolk aanwezig. “Ik kom vandaag inderdaad tolken en dat is een meerwaarde voor de dove mensen, die op die manier alles beter kunnen volgen,” zegt gebarentaaltolk Rony Mets. “Gemakkelijk is een circusvoorstelling tolken niet want je zit met je rug naar de piste zodat je niet alles ziet en het geluid komt soms niet goed door. Maar gelukkig krijg ik de teksten op voorhand en kan ik alles voorbereiden.”

Gebarentaal leer je niet zomaar. “Het duurt 4 jaar om gebarentaal te leren want vergeet niet dat er in Vlaanderen alleen al zeven gebarentaaldialecten zijn. Maar één zaak is zeker, wij krijgen heel veel appreciatie van de dove kinderen die hierdoor volop mee kunnen genieten van de grote kindervriend”.

Gebarentaaltolk Rony Mets aan het werk in het circus

 

“We doen dit nu een vijftal jaren, waarbij we tolken in één van de 12 shows,” besluit Marc Boon, “Dit tot grote tevredenheid van de kinderen en hun ouders. Ook in de toekomst zullen we dit initiatief dat in samenwerking met het stadsbestuur van Sint-Niklaas is ontstaan verderzetten. Want Sint-Niklaas is niet voor niets de stad van de Sint!”

 

 

Meest gelezen