Direct naar artikelinhoud
LiveblogBelgië - Marokko

Live - België-Marokko. Rode Duivels met 0-2 onderuit tegen Marokko, wedstrijd tegen Kroatië wordt allesbepalend

Live - België-Marokko. Rode Duivels met 0-2 onderuit tegen Marokko, wedstrijd tegen Kroatië wordt allesbepalend
Beeld AFP

Op het WK in Qatar spelen de Rode Duivels om 14.00 uur hun tweede groepswedstrijd tegen Marokko. De winnaar is zo goed als zeker van een plek in de achtste finale. Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van de wedstrijd België - Marokko en lees tijdens de rust een tussentijdse analyse van onze sportjournalist Hans Vandeweghe.

Live

  1. 'Rode Duivels laten het alweer afweten, nu ook met gevolgen'

    Het was beter dan tegen Canada, zeker in de eerste helft, maar dit keer bleef de meeval van vorige woensdag achterwege. Een vrije trap en een vlijmscherpe counter bezegelden het lot van de Belgen. 0-2, de tweede ronde is nog ver weg. 

    Lees hier ons wedstrijdverslag.

    Beeld BELGA
  2. Wedstrijd is afgelopen

    De wedstrijd is afgelopen. Marokko wint, België weet zelfs niet te scoren. De eindstand is 0-2, de groepswedstrijd tegen Kroatië zal allesbepalend zijn.

  3. Opnieuw goal voor Marokko

    Zakaria Aboukhlal verzekert Marokko van de overwinning met een tweede doelpunt. 

  4. 5 minuten extra tijd

    De Rode Duivels krijgen nog vijf minuten extra tijd om het tij te keren.

    BELGA PHOTO BRUNO FAHYBeeld BELGA
  5. Op zoek naar de gelijkmaker

    De laatste speelminuten van de reguliere tijd gaan in. Slagen de Duivels er nog in een gelijkmaker uit de brand te slepen?

  6. Vertonghen mist

    Opnieuw een gemiste kans: Jan Vertonghen kopt na een hoekschop van De Bruyne, maar die bal landt naast de paal.

  7. Daar is Lukaku!

    Romelu Lukaku moet de Rode Duivels redding bieden. Hij komt erin, Thomas Meunier gaat van het veld.

    Beeld BELGA
  8. Wissels bij beide teams

    Frisse krachten op het veld: Charles De Ketelaere komt in de plaats van Michy Batshuayi. Thorgan Hazard maakt plaats voor Leandro Trossard.

    Voor Marokko zijn Boufal en En-Nesyri vervangen door Aboukhlal en  Hamdallah.


  9. Goal voor Marokko

    Deze keer is het wel goal voor Marokko: Sabiri knalt een vrije trap in het doel van Courtois (71'). De Rode Duivels zijn op achtervolgen aangewezen.

    Beeld AP
  10. Van de intensiteit die de Rode Duivels in het eerste kwartier op het veld hebben getoond, is niet veel meer te merken. Marokko voelt zich zichtbaar beter in de wedstrijd, domineert meer en laat geen kans onbenut.  

  11. Dubbele wissel Marokko

    Ook Marokko voert een dubbele wissel in. Amallah en Hakimi verlaten het veld. Attiyallah en Sabiri nemen hun plaats in.

  12. Goeie actie van Mertens

    Een meer dan verdienstelijke poging van Dries Mertens, die helaas strandt in de armen van Munir. Die blokkeert ook een schot van Batshuayi.

    Beeld BELGA
  13. Mertens en Tielemans komen erbij

    Amadou Onana en Eden Hazard gaan aan de kant. Zij worden vervangen door Dries Mertens en Youri Tielemans.

    Beeld BELGA
  14. Opnieuw dreiging van Boufal

    De Marokkanen komen opnieuw gevaarlijk voor doel. Boufal mist omdat Meunier zich laat passeren. Marokko geeft zich niet gewonnen en benut elke aanvalskans.

  15. Kans voor Hazard

    Daar komt Eden Hazard met een goeie actie! Hij verschalkt zijn mannetje en trapt, maar doelman El Kajoui duwt de bal weg. Hoekschop voor De Bruyne.

    Beeld ANP / EPA
  16. Start tweede helft

    De tweede helft van dit voorlopig puntenloze duel is zonet afgetrapt. Tijdens de rust zijn er nog geen wissels doorgevoerd.

    Beeld BELGA
  17. Hoe deden de Duivels het in de eerste helft? De analyse van sportjournalist Hans Vandeweghe

    • De Rode Duivels hadden gewisseld: Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Yannick Carrasco betaalden het gelag voor die slechte partij tegen Canada. Thomas Meunier, Amadou Onana en Thorgan Hazard kwamen in de ploeg.

    • Achterin schoof Jan Vertonghen naar het centrum en ging Toby Alderweireld rechts in de defensie spelen. Timothy Castaigne kwam daardoor op links tegen Hakim Ziyech te staan.

    • Het intense eerste kwartier was voor de Rode Duivels, compleet anders dan tegen Canada, en dat in een stadion dat voor driekwart met Marokkaanse supporters was gevuld.

    • Een spektakelstuk was de eerste helft niet. Wat Roberto Martínez had voorspeld - agressieve hoog opzittende Marokkanen - kwam er niet uit en de wedstrijd speelde zich vooral tussen de backlijnen.

    • Marokko scoorde wel een buitenspeldoelpunt op een vrije trap op slag van rust, maar dat werd terecht afgekeurd.

  18. VAR keurt doelpunt af

    Even zweten voor de Rode Duivels, maar zij kunnen weer opgelucht de rust in: het doelpunt van Ziyech wordt door de VAR afgekeurd omdat Saïss buitenspel stond.

  19. Marokko trapt de bal in de netten, wat zegt de VAR?

    Hakim Ziyech knalt een vrije trap in het doel van Courtois, maar de VAR moet uitsluitsel bieden over de geldigheid van de goal.

  20. 1 minuut erbij

    Nog 1 minuut erbij voor we de rust in gaan.

  21. Vrije trap De Bruyne gaat over doel

    Een vrije trap van Kevin De Bruyne gaat over doel. Opnieuw een misser. De Belgen weten hun aanwezigheid voor het Marokkaanse doel voorlopig niet om te zetten in punten.

  22. Hakimi komt gevaarlijk dichtbij

    Opnieuw een dreiging vanuit het Marokkaanse team. Hakimi snelt dichterbij en schiet zelf om Courtois te verrassen. Hij mist, de bal gaat erover en naast.

    Beeld Photo News
  23. Gele kaart voor Onana

    Onana pakt een gele kaart voor een zwaaiende arm en zal niet kunnen spelen tijdens de volgende match in de groepsfase, tegen Kroatië.

    Beeld Photo News
  24. Misser Meunier, Amallah schopt over doel

    Boufal lijkt Meunier te verschalken, maar het schot van Amallah gaat ver boven het doel en vormt geen bedreiging voor Courtois.

  25. Eerste doelpoging Marokko

    Marokko komt dicht bij het doel van Courtois, maar het schot van Ziyech gaat te hoog.

    Het zijn de Rode Duivels die vandaag het spel domineren, ondanks het fluitconcert van de vele enthousiaste Marokkaanse supporters in de tribune. Een heel verschil met de match tegen Canada. 

  26. Vrije trap De Bruyne

    De eerste vrije trap is een feit: Kevin De Bruyne werd door Saïss tegen het gras gewerkt. Geen gele kaart, maar De Bruyne neemt de vrije trap. Die wordt voor doel weggekopt.

  27. Eerste kans voor Batshuayi

    Batshuayi krijgt de bal van Thorgan Hazard en ziet meteen een eerste kans voor de Duivels. Zijn schot wordt gestopt door de knie van de Marokkaanse doelman, maar het zorgt wel voor twee corners.

    Beeld AFP
  28. Wedstrijd is begonnen

    De aftrap voor de match België-Marokko is gegeven. 

    Met een forse herschikking van het Belgische elftal (met een basisplaats voor Meunier, Onana en Thorgan Hazard) hopen de Rode Duivels het spel beter te beheren dan tegen Canada.

  29. Rode Duivels kunnen wereldrecord verbeteren

    Als de Duivels de tweede ronde halen, zou dat voor de vijfde keer op rij zijn op een groot toernooi en zo zou er alweer een record sneuvelen. Met de overwinning tegen Canada kwam er ook een einde aan een reeks van twee nederlagen op rij, tegen Nederland en Egypte. Onder Martinez werd er nooit drie keer op rij verloren.

    Een zege tegen Marokko levert ook een wereldrecord op. Voor de Belgen zou dat de negende zege op rij zijn in een WK-groepsfase. Met acht stuks delen ze momenteel het wereldrecord met Brazilië, dat tussen 1986 en 1994, en tussen 2002 en 2010 telkens een reeks van acht opeenvolgende zeges in WK-groepsfases neerzette. De Belgische reeks startte op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

    Belgische en Marokkaanse supporters samen voor het Al Thumama Stadium in Doha.Beeld Photo News
  30. Geen Lukaku, wel Thorgan Hazard, Meunier en Onana: dit is de opstelling van de Rode Duivels

    Roberto Martínez gaat, naar zijn normen althans, met de grove borstel door z'n elftal . Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Yannick Carrasco vliegen naar de bank. Thomas Meunier, Amadou Onana en Thorgan Hazard komen dan in de ploeg, waardoor Timothy Castagne een rij zakt en samen met Vertonghen en Alderweireld de driemansverdediging vormt. Iets wat de flankspeler van Leicester ook al deed in november, in de interlands tegen Wales en Estland. Ook nog opvallend: het zou om een hybridesysteem gaan waarbij er vaak ook met vier achterin zal geopereerd worden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De opstelling: Courtois - Vertonghen, Alderweireld, Castagne - Thorgan Hazard, Witsel, Onana, Meunier - Eden Hazard, De Bruyne, Batshuayi.

  31. ‘Bij de verdediging wordt het bibberen’

    België-Marokko is altijd een geladen duel, normaal meer naast het veld, maar nu ook op het veld. De winnaar is zo goed als zeker van een achtste finale. Sportjournalist Hans Vandeweghe kijkt in zijn glazen bol: ‘Wat iedereen vreesde vóór het begin van de World Cup, is uitgekomen’

  32. Volg alle wedstrijden en uitslagen op de voet in ons speelschema

    Hoe doen de andere landen het op dit WK en tegen wie moet België het later nog opnemen? Volg live het volledige speelschema van alle wedstrijden, net zoals alle uitslagen, statistieken en de stand van alle deelnemende landen.

    Bekijk hier het volledige speelschema van het WK 2022.

    Beeld DM