Natuurramp op eiland Ischia
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Dodental na aardverschuiving op Italiaanse eiland Ischia loopt op tot zeven, regering roept noodtoestand uit voor een jaar

Op het Zuid-Italiaanse eiland Ischia hebben reddingswerkers vandaag nog zes dodelijke slachtoffers gevonden, na de aardverschuivingen van gisterenochtend. Er werd gisteren al een dodelijk slachtoffer vanonder het puin gehaald, meer dan tien anderen raakten gewond. Er blijven nog verschillende Italianen vermist. Na een spoedzitting eerder op de dag heeft de Italiaanse regering de noodtoestand uitgeroepen voor deze natuurramp. 

Er vallen tot nu zeven dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van de zware aardverschuiving op het Italiaanse eiland Ischia. Vandaag werden er zes doden vanonder het puin gehaald. Het gaat om twee kinderen, een koppel en hun baby, een 31-jarige vrouw en een Bulgaarse toerist. Volgens Italiaanse media zouden ze allemaal gevonden zijn in het zwaar getroffen dorp Casamicciola Terme, in het noorden van het eiland bij Napels. Er blijven nog verschillende inwoners van het dorp vermist. 

BEKIJK - "Er kwam een waterval van modder naar beneden":

Videospeler inladen...

Eerder op de dag is de Italiaanse regering samengekomen in een spoedzitting over de natuurramp. Ze heeft gedurende een jaar de noodtoestand uitgeroepen wegens de aardverschuiving in Ischia. Hierdoor kan in eerste instantie twee miljoen euro vrijgemaakt worden voor noodhulp, schreef de Italiaanse premier Giorgia Meloni op Twitter. Het geld zou volgens Italiaanse media onder meer gaan naar het herstel van onderbroken wegen en naar het inrichten van tijdelijke huisvesting voor de getroffen gezinnen. 

Premier Meloni tweette eerder op de dag dat ze op de hoogte werd gehouden van de zoekoperatie, ze betuigde ook haar steun aan de getroffen burgers en bedankte de reddingswerkers. 

BEKIJK - De beelden van de verwoestende aardverschuiving op het Italiaanse eiland Ischia:

Videospeler inladen...

Verwoestende aardverschuiving

Zware regenval veroorzaakte gisteren in de vroege ochtend een golf van modder en puin, en verwoestte het kleine stadje Casamicciola Terme. Minstens 30 gezinnen zitten vast in hun huizen door de modder. Ze zitten er zonder stromend water of elektriciteit, schreef het persbureau ANSA. "Ook de wegen naar deze regio zijn afgesloten door puin en modder", klonk het. Ruim 150 mensen zouden niet terug naar hun huizen kunnen keren. 

Zeven doden, verschillende vermisten

Reddingswerkers vonden gisteren het lichaam van een dode vrouw, meldde de prefect van Napels, Claudio Palomba. De vrouw was 31 jaar oud. De Italiaanse pers sprak eerder over dertien vermisten. Maar een gezin met pasgeboren baby werd gisteren gezond en wel teruggevonden, zei de perfect voorts. "We vrezen dat er nog meer dodelijke slachtoffers zijn", zei een woordvoerder van de brandweer.

Natuurramp op eiland Ischia
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Reddingswerkers zoeken voor de tweede dag op rij onder het puin naar de vermisten, maar de zoekoperatie werd bemoeilijkt door aanhoudende regen en harde wind. Het leger werd ingezet om te zoeken, ook vrijwilligers uit de omgeving helpen mee. Er is bovendien versterking van het vaste land per veerboot, maar door het slechte weer kwam deze hulp later ter plaatse.

Volgens experts is het de zwaarste regenval in twintig jaar. Ze zeiden verder dat de ramp werd verergerd doordat er werd gebouwd in gebieden die er minder voor geschikt waren. Geoloog Riccardo Caniparoli zei op RAI dat "er normen en wetten niet werden gerespecteerd". Zo zouden vele huizen op het eiland, die nu bedolven werden onder de modder, illegaal gebouwd zijn. Maar ze werden geregulariseerd door de regering van de voormalige Italiaanse premier Giuseppe Conte in 2018.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Populaire vakantiebestemming

Ischia is een populaire bestemming bij toeristen. Het eiland is vooral bekend als vakantieoord door de vele warmwaterbronnen. Het vulkanische eiland heeft zo'n 20.000 inwoners.

De ramp van gisteren komt weken nadat elf mensen zijn omgekomen bij overstromingen veroorzaakt door zware regenval in het midden van Italië. In 2017 werd Casamicciola Terme ook getroffen door een aardbeving, daarbij werden 42 mensen gewond.

Natuurramp op eiland Ischia
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Natuurramp op eiland Ischia
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen