Tiental arrestaties in Brussel na België-Marokko: “Dit zijn geen échte supporters, maar krapuul dat dingen kapot wil maken”

In Brussel zijn een tiental mensen opgepakt na zware rellen in het centrum van de stad. Die braken uit nadat Marokko won van België op het WK in Qatar. De politie werd bekogeld en er werden onder meer deelsteps, fietsen en een auto in brand gestoken. Volgens de Brusselse burgemeester waren de relschoppers géén supporters. “Dit heeft niets met voetbal te maken. Dit gaat over krapuul dat dingen wil kapot maken.” De vonk sloeg in de vooravond over naar Antwerpen.

amg, jcd, trg, wver, lvv, gli

Het stond nog 0-0 toen het al ontplofte in de Anneessens-wijk, een buurt tussen Brussel-Zuid en het centrum van de stad. Eerst wat duwen en trekken, maar toen de politie met waterkanon tussenbeide kwam liep het uit de hand. Urenlang zou het onrustig blijven. Een omgekeerde auto,een step in de vooruit van een auto, brandende auto’s en fietsen, … een zendwagen van de VRT werd bekogeld en er sneuvelde een ruit. Een andere journaliste raakte gewond aan het gezicht door een vuurpijl.

De Brusselse politie heeft intussen al een tiental administratieve arrestaties en één gerechtelijke aanhouding verricht. Bij het bekijken van de videobewakingsbeelden konden andere verdachten worden geïdentificeerd. Zondag rond 19 uur was de rust teruggekeerd in het stadscentrum van Brussel.

(Lees verder onder de foto)

©  Gianni Barbieux

“Om 15.22 uur hebben tientallen mensen, van wie sommigen met een bivakmuts, de confrontatie gezocht met de ordediensten”, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. Omdat Brussel altijd snel ontvlambaar is waren ook nu grote voorbereidingen getroffen. Carole Poncin van het kabinet van burgemeester Close: “Er was eenheid van commando. Dat wil zeggen dat alle politiediensten samenwerken.” De stad doet dat ook op grote evenementen zoals oudejaarsavond of de grote corona-betogingen de afgelopen jaren.

“We wisten dat er een groot risico op rellen was. De burgemeester was dan ook de hele wedstrijd aanwezig in het crisis-centrum.” De politie focuste specifiek op de Anneessenswijk waar veel Marokkaanse Belgen wonen. “We hebben de rellen proberen beperken tot een zone van pakweg 200 meter. De waterkanonnen werden ingezet omdat het geweld niet zo uitbreiden naar de Nieuwstraat of naar Winterpret.” Plekken waar op dat moment veel gezinnen met (kleine) kinderen waren.

(Lees verder onder de foto)

©  AP

Met voetbal hebben de rellen volgens de diensten van de burgemeester niets te maken. “Dit gaat over krapuul dat dingen wil kapot maken. Jammer dat de échte supporters nu ook worden weggezet als relschoppers. Want dat zijn ze niet.”

Het waren vooral jongeren uit de Marokkaanse gemeenschap provoceerden. “Wij willen gewoon feestvieren, maar de politie laat ons niet doen, dus dat geeft spanning”, legde Mohammed (24) uit aan onze verslaggever ter plaatse. Zij voelde de spanning oplopen en zag hoe jongeren en politie een kat-en-muisspel speelden op en rond de Anspachlaan. De politie gebruikte naast een waterkanon ook traangas om de boel in de hand te houden.

(Lees verder onder de foto)

©  Amaury Michaux

Volgens socioloog Ruud Wouters (Universiteit Antwerpen) zijn de relschoppers niet representatief voor de Marokkaanse gemeenschap in Brussel en Antwerpen. “Ze hebben het sportieve misbruikt”, zegt hij. “Wat was de boodschap van die mensen? Die lijkt er niet te zijn. De Marokkaanse gemeenschap die wél supporterde voor hun ploeg en daarna gewoon feestvierde zal hier mee verveeld zitten.”

Wouters ziet dat bij heel veel manifestaties. “Het is een patroon op collectieve evenementen zoals oudjaar, een breedgedragen betoging of het WK voetbal zoals nu. Zaken die de hele samenleving boeien. Dan zullen er altijd mensen zijn die de normen met de voeten treden en de openbare orde met voorbedachte raden willen verstoren.”

(Lees verder onder de foto)

©  REUTERS

Volgens de socioloog zijn relschoppers nooit representatief voor een gemeenschap, een ideologie of een politieke voorkeur. “Ze zijn altijd in een minderheid. Ze spreken niet voor hun groep.” Een minderheid is ongetwijfeld een beter gekozen woord dan dat wat minister van Binnenlands Zaken Annelies Verlinden gebruikte. “Bedroevend hoe enkelingen misbruk maakten van de situatie om rel te schoppen”, tweette ze. Om een stuk van Brussel een paar uur te gijzelen heb je misschien genoeg met een minderheid, maar niet met enkelingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook in Antwerpen, Luik en in de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ontstond onrust na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar. In Antwerpen werd een VTM-reporter aangevallen tijdens de nieuwsuitzending en in Luik hebben relschoppers een politiekantoor aangevallen. In Nederland werd onder meer met vuurwerk en glas naar de politie gegooid. De politie greep in en voerde charges uit tegen de relschoppers.

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Gianni Barbieux

©  Amaury Michaux

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen