Protesten in Shanghai
AFP or licensors

BEKIJK - Journalist van BBC opgepakt in China tijdens verslaggeving over protesten: "Geschopt en geslagen door politie"

Een journalist van de Britse publieke omroep BBC is opgepakt toen hij verslag uitbracht van protesten in de Chinese stad Shanghai. "Bij zijn arrestatie werd hij geslagen en geschopt door de politie", laat de BBC in een statement weten. Na enkele uren zou hij opnieuw zijn vrijgelaten.

Journalist Ed Lawrence is voor de Britse publieke omroep BBC in Shanghai waar hij de protesten volgt van inwoners tegen het zerocovidbeleid in China. Tijdens zijn verslaggeving werd hij opgepakt door de Chinese politie. 

BEKIJK - Beelden van de arrestatie van BBC-journalist Ed Lawrence gaan rond op de sociale media: "Bel het consulaat meteen":

Videospeler inladen...

In een statement laat de BBC weten zich grote zorgen te maken over de behandeling van Lawrence. "Hij werd gearresteerd en geboeid terwijl hij verslag deed van de protesten in Shanghai. Bij zijn arrestatie werd hij geslagen en geschopt door de politie. Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist." Volgens de BBC werd hij enkele uren later wel opnieuw vrijgelaten.

Op beelden op sociale media is te zien hoe de journalist hardhandig wordt aangepakt door de Chinese ordediensten. Zelf blijft hij vrij rustig maar roept met aandrang naar een omstaander: "Bel het consulaat nu meteen". 

Protesten

In Shanghai en in andere Chinese steden kwamen de afgelopen dagen honderden mensen op straat tegen de coronaregels in het land. China is de enige grote economie ter wereld die nog steeds de verspreiding van COVID-19 probeert tegen te gaan door hele (miljoenen)steden in lockdown te plaatsen en strikte quarantaines op te leggen. Tot ongenoegen van de bevolking die op straat komt en vraagt om vrijheid en het ontslag van president Xi Jinping.

Meest gelezen