Live Beursblog – 28 november 2022 – Business AM

22.16 – Wall Street dondert lager door China-zorgen

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden maandag, terwijl beleggers de toenemende protesten in China tegen het Zero-COVID-beleid van de regering evalueerden, evenals een golf van nieuwe infecties in het land:

  • De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,5 procent tot 3.963,96 punten.
  • De Dow Jones index verloor 1,5 procent op 33.849,46 punten
  • De Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 11.049,50 punten.

“De Chinese overheid is niet het type autoriteit dat wil dat mensen gaan protesteren. Ze doen misschien iets om de regels te versoepelen, maar er is ook het risico dat ze besluiten om de maatregelen nog verder aan te scherpen”, zo schatten de analisten bij Natixis in.

Enkele opvallende dalers:

  • Energie-aandelen als Exxon Mobil en Chevron stonden onder druk, in reactie op de dalende olieprijzen. Exxon Mobil daalde 3,0 procent, terwijl Chevron 2,8 procent verloor.
  • Apple noteerde 2,7 procent lager. Volgens persbureau Bloomberg zorgt de onrust bij de grootste fabriek van Apple in China mogelijk voor een tekort van 6 miljoen iPhone Pro’s.
  • Meta, dat een Ierse boete kreeg (zie post van 16.57), verloor 2,3 procent.

21.20 – Musk richt pijlen op Apple

Twitterbaas Elon Musk haalt in enkele tweets uit naar Apple en beweert dat de techreus Twitter wou verwijderen uit zijn App Store. Hij lanceert ook een poll over “de censuuracties” bij Apple.

20.48 – Olieprijs maakt bokkensprongen

De oliefutures daalden vandaag in eerste instantie scherp, om daarna te herstellen. De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 1,3 procent, ofwel 0,96 dollar, hoger op 77,24 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op langere termijn bekeken, is de trend dalend. Na de Russische inval in Oekraïne in februari bereikte de olieprijs zijn hoogste niveau in bijna veertien jaar. De Amerikaanse benchmark steeg op 8 maart tot 123,20 dollar per vat en is sindsdien met circa 37 procent gedaald. Wat is er aan de hand? Lees hier het antwoord.

18.56 – Apple onder druk

De iPhone-maker Apple (-2,2 procent) is een van de verliezers op Wall Street. Dat heeft alles te maken met de vrees voor productiehaperingen door de sociale onrust in China:

17.39 – Europese beurzen verliezen terrein

De Europese beurzen hebben de eerste handelsdag van de week in het rood afgesloten. De Eurostoxx50 dook 0,55 procent lager en de Bel20 liet 0,6 procent liggen.

  • AB InBev was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. De biergigant won 2,95 procent. JPMorgan zette AB InBev op zijn kooplijst en haalde Heineken er van af.
  • Elia was met een verlies van 4,9 procent dan weer het kneusje van de klas.

17.22 – De volgende cryptodomino: BlockFi vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

BlockFi heeft samen met acht dochterondernemingen in de VS via de zogeheten Chapter 11-procedure bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeiser. Dit maakte het cryptobedrijf zelf bekend. Het leenplatform kwam naar eigen zeggen in de problemen door de ondergang van cryptobeurs FTX.

BlockFi zal proberen al zijn tegoeden die het elders heeft uitstaan, terug te halen, maar waarschuwde dat dit bij FTX op zijn minst een traag proces zal worden. Op dit moment is het platform van BlockFi gesloten.

Het bedrijf meldde nog 257 miljoen dollar in kas te hebben, wat volgens BlockFi voldoende zou zijn om het reorganisatieproces te kunnen doorlopen.

16.57 – Meta krijgt opnieuw boete in Ierland

Een Ierse privacywaakhond heeft het Amerikaanse bedrijf Meta een boete gegeven van 265 miljoen euro voor het onvoldoende beveiligen van telefoonnummers en andere informatie van zijn gebruikers. In het voorjaar 2021 bleek dat een hacker de telefoonnummers en informatie van profielen van meer dan 530 miljoen Facebook-gebruikers had gepubliceerd.

Volgens Meta was de data al jaren eerder buitgemaakt en was dit in 2019 ontdekt en zijn er vervolgens maatregelen genomen. De toezichthouder vindt echter dat Meta onvoldoende heeft gedaan en eist dat Meta veranderingen aanbrengt om herhaling te voorkomen.

Het is de derde keer dat Ierland Meta en dochterbedrijven Whatsapp en Instagram een boete geeft in de afgelopen 15 maanden. De boetes lopen inmiddels op tot meer dan 900 miljoen dollar. Momenteel noteert het aandeel van de techgigant zo’n 1,65 procent in het rood.

15.44 – Wall Street opent in het rood

Wall Street krijgt de wind van voren op de eerste handelsdag van de week. Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,35 procent in het rood en staat de S&P500 op een verlies van 0,55 procent. De Nasdaq laat 0,25 procent liggen.

14.53 – Brussel wil afhankelijkheid Londense clearing afbouwen

Banken en andere marktpartijen in de Europese Unie zullen aan de toezichthouder moeten aantonen dat zij niet te afhankelijk zijn van clearing houses in Londen voor hun derivatentransacties. Dat schrijft persbureau Reuters, op basis van een conceptdocument van de Europese Unie.

Vorige week schreef de Financial Times al dat Brussel een deel van de derivatenhandel uit Londen wil terughalen. Jaarlijks wordt via Londense clearinghuizen 115.000 miljard euro aan transacties in derivaten verwerkt. Brussel wil dat de EU minder afhankelijk wordt van Londen.

Volgens Reuters heeft Londen een uitzonderingspositie gekregen tot eind juni 2025. Wat het vereiste minimum wordt dat Brussel gaat eisen, is nog onduidelijk. Meer info volgt in december.

14.24 – “Inflatie VS heeft piek bereikt”

Volgens vermogensbeheerder Fidelity heeft de geldontwaarding in de Verenigde Staten haar piek bereikt. “Consumentenprijzen bewegen mee met de omvang van de detailhandelsverkopen”, stelt de investeringsmaatschappij in een persbericht. Deze logica indachtig, laat onderstaande grafiek zien dat de inflatie van hier af aan alleen zal dalen:

  • De grafiek toont de reële waarden van de detailhandelsverkopen verdisconteerd met de kerninflatie van de consumentenprijzen voor het aankomende jaar.
  • Op basis hiervan suggereert de vertraging van de reële detailhandelsverkopen dat de kerninflatie kan dalen van 6,3 procent in oktober (de meest recente publicatie) tot ongeveer 2 procent tegen eind 2023.

13.19 – Europese beurzen reageren negatief op onrust in China

De meeste Europese beurzen noteren rond 13 uur circa 0,5 tot 1 procent lager door zorgen over de protesten in China tegen het strenge beleid tegen het coronavirus.

Volgens analisten van de onlinebank Swissquote zit China in een lastig parket. Als Beijing de beperkende maatregelen zou opheffen, zou het virus als een vuurtje rondgaan en duizenden mensen doden, omdat te weinig Chinezen immuniteit hebben opgebouwd als gevolg van het zero-COVID-beleid, merken ze op.

“Dit betekent dat het erop lijkt dat de Chinese economie meer schade zal leiden bij de heropening: hetzij door eindeloze en zinloze lockdowns, hetzij door een zware gezondheidscrisis.”

11.58 – PSG overweegt gedeeltelijke verkoop

Na Liverpool en Manchester United bevestigt nu ook Paris Saint-Germain dat het nieuwe aandeelhouders zoekt. De Qatarese eigenaars zouden tot 15 procent van het kapitaal willen openstellen, zegt voorzitter Nasser Al-Khelaifi aan de Financial Times, waarbij de hele club op meer dan 4 miljard euro gewaardeerd wordt. Onder meer enkele Amerikaanse fondsen zouden geïnteresseerd zijn.

Er wordt al langer over gespeculeerd dat het WK in Qatar een soort eindpunt zou zijn voor de bredere voetbalambities van de Qatarese overheid, maar dat wordt Al-Khelaifi ontkend. De kans is reëel dat een van de drie PSG-sterren – Neymar, Messi of Mbappé – straks de wereldbeker wint.

11.27 – AB Inbev houdt verliezen voor Bel20 beperkt

De aandeelkoers van de bierbrouw-multinational koerst op het moment van schrijven 2,4 procent hoger, en weet daardoor de verliezen voor de Belgische sterindex beperkt te houden.

De mogelijke reden voor die koersstijging? JPMorgan zette AB InBev op zijn kooplijst en haalde Heineken er van af. Meer hier

Bron: deze site

11.16 – Credit Suisse tuimelt verder naar beneden

Credit Suisse blijft op de beurs de wind van voren krijgen. Op dit moment noteert de Zwitserse bank 8,1 procent in de min. Een aandeel kost nu 3,05 Zwitserse frank, een nieuw dieptepunt.

Beleggers drukken op de verkoopknop nadat André Helfenstein, hoofd van de Zwitserse tak van Credit Suisse in een interview met de Zwitserse krant SonntagsZeitung zei dat sommige klanten een deel van hun geld hebben teruggetrokken. Hij voegde er wel aan toe dat weinig klanten effectief hun rekening hadden afgesloten.

10.32 – Troosteloos 2022 voor (Big) Tech

09.11 – Europese beurzen openen met verlies

Na de openingsbel koerste de Brusselse sterindex Bel20 0,2 procent lager.

De breed samengestelde Europese index Euro Stoxx 50 dook dan weer 0,5 procent lager.

08.07 – WDP leent honderden miljoenen van syndicaat internationale banken

Het logistieke vastgoedbedrijf WDP heeft van een groep banken een lening van 440 miljoen euro ontvangen. Het syndicaat van internationale banken, dat het Belgische bedrijf de lening verschafte, staat onder leiding van de China Construction Bank, één van de vier grootste Chinese banken.

  • Het betreft een lening die in 2030 afloopt en waarop een vaste rentevergoeding moet worden betaald van effectief 1,5 procent.
  • Naar verwachting wordt de transacties medio januari volgend jaar afgerond.
  • Met de lening zal WDP investeren in zijn groene projecten.

07.41 – Bearish nieuws uit China zorgt voor laagste olieprijs sinds begin van het jaar

De voortzetting van het Chinese Zero COVID-beleid betekent slecht nieuws voor de op een na grootste economie ter wereld, en dus voor de wereldeconomie. En aangezien China ook ’s werelds grootste olie-importeur is, heeft dat zijn weerslag op de olieprijzen. De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie is nu zelfs naar 81,48 dollar gezakt; dat is het laagste niveau sinds de start van 2022.

Bron: Oilprice.com

Bij de start van de Oekraïne-oorlog, eind februari, betaalde je nog meer dan 100 dollar voor een vat ruwe Brent-olie.

07.25 – Onrust over Zero COVID-beleid duwt Chinese beurzen in het rood

De Hongkongse Hang Seng-index opende vandaag met een verlies van 4 procent. Intussen is dat verlies beperkt tot 1,9 procent. Maar het geeft toch aan hoe aandelenmarkten in de regio gedomineerd worden door de onrust over de voortzetting van het hardvochtige Chinese Zero COVID-beleid. Meer daarover hier

Chinese betogers in Beijing – Getty Images

De Hang Seng Tech-index opende dan weer met 2,28 procent verlies. Op het Chinese vasteland daalde de Shanghai Composite met 1,03 procent en de Shenzhen Component met 1 procent.

06.59 – Zwaartepunt deze week: Europese inflatiecijfers en Amerikaans banenrapport

Goedemorgen! Na een rustige Thanksgiving-week komen de beurzen deze week weer op stoom. Waar beleggers naar uitkijken: het Amerikaanse banenrapport, dat donderdag uitkomt. Een jobrapport uit de VS kan mogelijk de volgende renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank Fed voorspellen. Daarnaast volgen er cijfers uit de Europese industrie.

  • Vandaag opent de macroweek met cijfers over de geldhoeveelheid in de eurozone. Dinsdag let de markt op het Europese en Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ook de Duitse inflatie over november kan op aandacht van beleggers rekenen, naast de ontwikkeling van de huizenprijzen in de VS.
  • Woensdag is het druk, met Franse inflatie- en groeicijfers, maar ook met data over de Duitse werkloosheid. Daarnaast komen er vanuit de eurozone voorlopige inflatiecijfers over november. Het belangrijkste die dag zijn echter de economische groeidata uit de VS en het Amerikaanse banenrapport van ADP.
  • Op donderdag ligt de nadruk op de Amerikaanse, Europese en Britse industrie, terwijl beleggers ook inzicht krijgen in Europese werkloosheidscijfers.

Meer hier

Meer