De politie houdt een nationale actie in Brussel in het teken van meer respect voor de politie.
James Arthur Photography

Tienduizend agenten manifesteren in Brussel: "Geweld op agenten van de laatste weken was de druppel, het zit diep"

In het centrum van Brussel zijn 10.000 agenten opgestapt in een manifestatie om een strengere aanpak van geweld tegen de politie te eisen. Aanleiding was de dood van een jonge agent na een aanval in Schaarbeek. "Het zit diep, het geweld van de laatste weken heeft de emmer doen overlopen", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA.  

Nog voor de start van de manifestatie hadden veel agenten zich al verzameld in de hoofdstad. De betoging startte rond 10.30 uur aan het Noordstation, met op kop een spandoek met de boodschap: "Vivaldi heeft geen respect voor de politie". Met Bengaals vuur en heel veel knallende voetzoekers maken ze hun ongenoegen duidelijk. De opkomst is heel groot, ziet journalist Ann De Bie: "Ze zijn hier met duizenden." Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zijn er 10.000 deelnemers.

BEKIJK - Onze reporter Ann De Bie doet live verslag: "De agenten zijn met heel veel, en ze maken veel kabaal":

Videospeler inladen...

De politievakbonden vinden dat ze al jaren tevergeefs aan de alarmbel trekken om het geweld tegen de politie aan te kaarten. "Het zit hen heel hoog", zegt De Bie. "Het gebeurt vaker en vaker, zeggen ze. Dag in dag uit is er geweld terwijl wij ons werk proberen te doen, verbaal en fysiek."

Na de dood van de agent kwam er opnieuw overleg tussen de vakbonden en de federale regering. Dat leidde tot een strengere rondzendbrief: de geplande strafverzwaring voor geweld tegen agenten wordt vervroegd en de nultolerantie wordt uitgebreid. Maar de vakbonden vragen zich af hoe dat alles in de praktijk omgezet zal worden.

"Het is niet voldoende. De beloften die gemaakt zijn, zijn dossiers die al jaren aanslepen, maar eigenlijk heeft de minister niets nieuws aangekondigd. Het volstaat momenteel, al zegt de politiewereld vandaag dat ze er genoeg van hebben en iets nieuws willen", zegt Eddy Quaino van de Franstalige vakbond CGSP.

"We hopen dat deze Vivaldi-regering eindelijk beseft wat de politie waard is en dat ze ervoor zorgen dat er echt oplossingen komen om tegemoet te komen aan de legitieme eisen van deze massa. Respect is het codewoord en dat begint door ervoor te zorgen dat akkoorden worden nageleefd", zegt Carlo Medo van de politievakbond NSPV. "Het zit diep en het geweld van de laatste weken heeft de emmer doen overlopen", klinkt het bij Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA.

We hopen dat deze Vivaldi-regering eindelijk beseft wat de politie waard is en dat ze ervoor zorgen dat er echt oplossingen komen om tegemoet te komen aan de legitieme eisen van deze massa

Carlo Medo, politievakbond NSPV
De drie vakbonden aan de kop van de betoging, met een duidelijke boodschap voor de regering.
REUTERS
Voor het hoofdkantoor van Open VLD in Brussel weerklonk een luid boegeroep.
James Arthur Photography

De betogers hielden al even halt voor het hoofdkwartier van Open VLD in de Melsensstraat. Naast een applaus voor de aanwezige agenten was er boegeroep aan het adres van de regering, premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Straks is er een ontmoeting met de premier, minister Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Vincent Houssin (VSOA): "We willen respect"

De politie klaagt niet alleen het geweld tegen agenten aan, ze vragen ook meer respect vanuit de politiek. De vakbonden willen perspectief, zodat het politiewerk meer gewaardeerd wordt. Ze pleiten voor een grotere aantrekkelijkheid van het politieberoep, met onder meer het uitvoeren van de afgesproken loonsverhoging en een betere eindeloopbaanregeling.

"We vragen respect van de Vivaldi-regering om twee redenen. Ten eerste om het geweld tegen politie echt in te dijken, de nultolerantie door te voeren, streng te bestraffen en de slachtoffers niet in de steek te laten zoals nu het geval is. Ten tweede moet het akkoord dat afgesproken is met de minister van Binnenlandse Zaken, integraal uitgevoerd worden. Het is belangrijk om te melden dat dit groen licht had gekregen van de kern", zegt Vincent Houssin.

Het gaat om een betoging, en geen staking, de dienstverlening blijft gewoon lopen. "Maar de ontevredenheid is groot. Veel agenten hebben verlof of recup genomen om deel te nemen", zei Houssin vanmorgen nog.

De agenten trekken met veel lawaai en voetzoekers door de hoofdstad.
James Arthur Photography
Veel agenten die niet moesten werken, zijn naar Brussel gekomen om te manifesteren.

Overleg ontgoochelt

Het overleg met De Croo, Verlinden en Van Quickenborne draaide voor de vakbonden uiteindelijk wel uit op een ontgoocheling. De vakbonden hadden gehoopt op  een tegemoetkoming van de regering op vlak van het loonakkoord en de NAVAP-eindeloopbaanregeling, maar ze vingen bot. "Over ons statuut wil men zelfs niet praten. Men behoudt de versnelde afbouw van de NAVAP en wil de fasering van het loonakkoord niet terugroepen. Ik kan dit niet anders omschrijven dan een teleurstelling", vertelt Joery Dehaes van ACV Politie.

Dezelfde ontgoocheling heerst ook bij Carlo Medo van NSPV: "We hebben veel gepraat, maar ik denk dat we elkaar niet goed verstaan hebben. Ze zijn bereid om over geweld tegen politie te praten, maar wat betreft de andere thema's is het bedroevend. Ik ben heel erg teleurgesteld, want we hebben vandaag een krachtig signaal gezien van de politiemensen zelf.

De vakbonden gaan zich nu samen beraden. De kans is groot dat er binnenkort nieuwe acties volgen. "We staan altijd open voor onderhandeling, maar vandaag was één op vier mensen die bij de politie werkt hier aanwezig. Dat mag niet vergeten worden."

Meest gelezen