Direct naar artikelinhoud
VideoBrussel

► Brusselse jongeren volgen relschoppers na België-Marokko en ruimen spontaan de straat op

Verschillende supporters ruimen de straat op, tussen de voetbalrellen die plaatsvonden na België-Marokko zondag.Beeld Video Instagram Klaas Geens

Enkele Brusselse relschoppers misbruikten zondag het WK-duel tussen België en Marokko om een ravage aan te richten in de hoofdstad. Inmiddels duiken er beelden op van voetbalsupporters die, tussen de amokmakers, het puin opruimen.

Bekijk: supporters ruimen op, tussen het puin in Brussel

Video wordt geladen...

Sinds de nederlaag van de Rode Duivels zondagnamiddag circuleren er talloze video’s van brandende deelsteps en van confrontaties tussen relschoppers en politie. De beelden zorgen voor opschudding en er zal nog heel wat inkt over vloeien, maar tussen het puin stonden ook ‘échte voetbalsupporters’. Zo wist omstaander Klaas Geens enkele jongeren te filmen die spontaan de straat opruimen. Op de beelden is te zien hoe ze steps aan de kant leggen en met vuilniszakken het puin ruimen.

“Één stem zal gelden vandaag. Die van wat een relschoppers het zijn. Ik toon graag het einde van de troep relschoppers”, zo schrijft Geens onder de video die hij op Instagram deelde. “Echte voetbalsupporters die de straat opruimen, het vuur doven. Ik heb ze proficiat gewenst, met hun actie én met de match.” Een positieve noot die inmiddels massaal wordt gedeeld online.

In Antwerpen bleef het zondag bij enkele kleine incidenten, veroorzaakt door splintergroepjes die zich hadden afgesplitst van het vreedzame volksfeest dat eerder op de dag plaatsvond in het district Borgerhout.

Nog vreedzamer verliep het in Gent. De Gentse politie deelde maandagmiddag dan ook een bericht op hun Facebookpagina, om de Marokkaanse gemeenschap uitdrukkelijk te bedanken voor de viering van een “mooie overwinning zonder baldadigheden”. De politie vermeldt ook nog dat enkele buurtbewoners geholpen hebben om een “niet-Marokkaanse” vandaal op te pakken die de ruit van een politiewagen had ingeslagen.