Foto Europol

"Superdrugskartel" opgerold, dat een derde van alle cocaïne in Europa zou hebben gecontroleerd

Op verschillende plaatsen in Europa en Dubai zijn de voorbije jaren 49 mensen opgepakt in een internationale operatie tegen een drugskartel. Ook ons land was betrokken in de operatie, met 10 arrestaties, en een kopstuk dat in Dubai is opgepakt.

Volgens de Europese politieorganisatie Europol hadden enkele kopstukken uit de drugswereld zich verenigd om een zogenaamd "superdrugskartel" te vormen. Samen zouden ze volgens Europol een derde van de cocaïnehandel in Europa gecontroleerd hebben. In de loop van het onderzoek werd meer dan 30 ton drugs in beslag genomen. "De bende overspoelde Europa met cocaïne", vat Europol het samen.

De kopstukken gebruikten versleutelde communicatie om met elkaar af te spreken. Maar dankzij de doorbraak in het Sky ECC-dossier, waarbij de politie erin slaagde om die communicatie te onderscheppen en te ontcijferen, kregen de speurders zicht op de activiteiten van de bende. Twee jaar lang werkten ons land, Nederland, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, en de Verenigde Arabische Emiraten samen om de bende op te rollen.

Begin deze maand sloeg de politie toe. In België, Frankrijk en Spanje pakten ze een twintigtal mensen op. In Dubai konden zes kopstukken gearresteerd worden. De voorbije maanden en ook in 2021 waren al verschillende mensen opgepakt in ons land en Nederland die aan de bende gelinkt konden worden. Zo was er in augustus operatie "Le Chiffre" van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, waarbij drie mensen werden aangehouden, en 900.000 euro cash, wapens en gps-trackers in beslag werden genomen. In die zaak zouden nog eens drie mensen aangehouden zijn. En één van de kopstukken die in Dubai zijn aangehouden, zou ook voor ons land interessant kunnen zijn. In totaal zijn de voorbije 2 jaar 49 mensen opgepakt die bij de bende betrokken zouden zijn.

Een overzicht van de arrestaties (kaart Europol)

Volgens de Europese justitie-organisatie Eurojust heeft het onderzoek voor ons land onder meer te maken met inbeslagnames van alles samen 2 ton cocaïne, en met de ontvoering van een Belg, die betrokken zou zijn bij de bende. "Het is alleszins een heel belangrijke klap voor het drugsmilieu", zegt An Berger van de federale politie. "Die kopstukken in Dubai zijn natuurlijk heel belangrijk, want zij zijn degenen die de opdrachten geven."

Het Nederlandse parket laat dan weer weten dat een van de kopstukken in Dubai een 37 jarige man is met de Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt verdacht van de invoer van duizenden kilo's cocaïne. De man zou daarbij een belangrijke coördinerende rol gespeeld hebben. Een andere opgepakte verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook de Bosnische nationaliteit heeft. Ook hij zou grote hoeveelheden cocaïne hebben ingevoerd, en bovendien 8.000 kilo grondstoffen hebben willen invoeren om amfetamine mee te maken.

BEKIJK - Europol maakte een video van de dure sportwagens en drugs die in beslag zijn genomen:

Meest gelezen