Groen-voorzitster Nadia Naji en Open VLD-politica Stephanie D'Hose ondertekenden de open brief
Belga

Ruim 120 vrouwelijke politici willen meldpunt voor seksueel overschrijdend gedrag in de politiek

Meer dan 120 vrouwelijke politici vragen een meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de politiek. Dat doen ze via een open brief in De Standaard. Aanleiding is een klacht eerder dit jaar in Schaarbeek, waarbij DéFi-schepen Michel De Herde werd beschuldigd van aanranding door Ecolo-schepen Sihame Haddioui.

"Wij vrouwen in politiek nodigen uit om na te denken over de oprichting van een onafhankelijk orgaan voor seksistisch, seksueel en psychologisch geweld in de politiek, over een charter ter bestrijding van seksistisch gedrag, over voorzorgsbeginselen die veronderstelde slachtoffers dezelfde bescherming biedt als die op andere werkplekken zijn voorzien." Dat staat te lezen in een open brief van meer dan 120 Belgische politica's uit verschillende politieke fracties. Ze vinden dat er op elk politiek niveau een meldpunt moet komen voor vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Machtsmisbruik

"In een context waarin de burgers de politieke wereld wantrouwen, moet de politiek het goede voorbeeld geven", gaat de brief verder. "Wie verkozen is en het volk vertegenwoordigt, moet dat kunnen doen zonder risico en zonder gevaar."

"Vandaag verhindert het statuut van de mandatarissen de bescherming van gekozenen in het geval van vermeende agressie. Het belemmert ook elke democratische controle op het gedrag van de daders. Kortom, er is een rechtsvacuüm. Dat is een vruchtbare bodem voor machtsmisbruik. We moeten het institutionele kader van onze gekozenen herzien en structurele maatregelen nemen. Want de kamers van macht moeten inclusief en beschermend zijn."

Incident Schaarbeek

Eerder dit jaar werd in Schaarbeek een klacht ingediend tegen DéFi-schepen Michel De Herde. Zijn collega in het schepencollege, Sihame Haddioui (Ecolo), beschuldigde hem ervan dat hij seksistische uitlatingen jegens haar had gedaan en haar eerbaarheid had aangerand tijdens een gemeenteraad in oktober 2021. 

Een meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag moet het omerta doorbreken

Open-VLD politica Stephanie D'Hose

Het incident in Schaarbeek staat niet alleen, vinden veel vrouwelijke politici die de brief ondertekenden. "Zelf ben ik nooit fysiek aangevallen, maar net zoals veel andere vrouwelijke collega's krijg ik vaak grensoverschrijdende opmerkingen", klinkt het bij Open VLD-politica Stephanie D'Hose. "En met een meldpunt zouden we alvast het omerta, wat nu heerst, kunnen doorbreken."

Een meldpunt kan zeker een verschil maken, zegt ook Groen-voorzitster Nadia Naji. "Het is een machowereld waar heel veel macht mee gepaard gaat. Dat creëert een zeer gevaarlijk klimaat, want vrouwen zouden altijd ergens terecht moeten kunnen als ze een klacht willen indienen, en niet bij iemand die zelf macht heeft over jou of over de situatie."

Meest gelezen