Miss International Belgium Lore Ven (27) uit Geel wil hormonale aandoening PCOS onder de aandacht brengen

De 27-jarige Lore Ven uit Geel, die onlangs gekroond werd tot Miss International Belgium, wil via haar deelname aan de missverkiezing PCOS onder de aandacht brengen. Dat is een hormonale aandoening bij vrouwen, waarbij er cysten op de eierstokken groeien. Dat heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid en kan ook extreme acné veroorzaken. Lore Ven kreeg anderhalf jaar geleden de diagnose en klaagt aan dat er te weinig aandacht voor is.

Een tijdje geleden werd Lore Ven gekroond tot Miss International Belgium. Dat is naast Miss Universe en Miss World een van de grootste internationale missverkiezingen. Op 13 december trekken de winnaars van 70 verschillende landen naar de finale in Japan, waar ze een project moeten voorstellen dat iets kan betekenen voor de maatschappij. De tijd waarbij missverkiezingen enkel focusten op het uiterlijk is dus al lang voorbij. “Er bestaat vaak nog een negatieve connotatie omdat mensen niet weten wat het is. Vaak denken ze “het mooie meisje” of “het oppervlakkige plaatje”, terwijl het veel dieper gaat dan dat", zegt Ven.

Dat is duidelijk met de boodschap die Ven wil uitdragen. “Mijn boodschap situeert zich in de categorie gezondheid en welzijn. Het thema lag me al langer nauw aan het hart, maar anderhalf jaar geleden kreeg ik de diagnose PCOS”, vertelt ze. “Dat is een gynaecologische aandoening waar toch één op de vijf vrouwen mee kampt. Ik heb altijd al veel last gehad van mijn maandstonden en veel pijn gehad. Voor een lange tijd dacht ik "dat is normaal", "dat hoort erbij". Maar pijn is nooit normaal."

De hulp is veel te beperkt voor een aandoening waar zoveel vrouwen mee kampen
Lore Ven, Miss International Belgium

Zo brengt de aandoening eventuele vruchtbaarheidsproblemen met zich mee, maar ook andere bijkomende klachten zoals extreme acné, gewichtstoename of haaruitval en dat kan het zelfvertrouwen van de vrouwen aantasten. “Toen ik de diagnose kreeg, nam ik de pil niet meer omdat dat hetgene was dat me extreme pijn gaf. Toch kreeg ik te horen dat ik opnieuw de pil moest nemen, of antibiotica om de pijn te verminderen. Er wordt nooit echt gezocht naar een oorzaak, terwijl die oorzaak diepliggender is en dat is wat ik bespreekbaar wil maken. De hulp is veel te beperkt voor een aandoening waar zoveel vrouwen mee kampen.”

Lore Ven hoopt in eerste instantie vrouwen samen te brengen. “Dat is de reden waarom ik naar de missverkiezing ben gestapt. Alle verhalen zijn zo verschillend, maar toch zo gelijkaardig omdat we allemaal op hetzelfde probleem botsen, dat we eigenlijk de hulp niet vinden die we zoeken”, meent ze. “Ik wil het bespreekbaar maken zodat er effectief naar de oorzaak wordt gezocht en niet enkel aan symptoombestrijding wordt gedaan."

Meest gelezen