Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Civiele bescherming waarschuwt na aardverschuiving op eiland Ischia: "Heel Italië bedreigd" door natuurrampen

Maar liefst 94 procent van de Italiaanse gemeenten loopt gevaar door aardverschuivingen, overstromingen en andere natuurrampen. Die onheilspellende boodschap brengt het hoofd van de Italiaanse civiele bescherming, naar aanleiding van de aardverschuiving op het eiland Ischia afgelopen weekend. Daar is vandaag een 8e dodelijk slachtoffer gevonden, een jongen van 15.

Het Italiaanse eiland Ischia, voor de kust van Napels, werd afgelopen weekend getroffen door een zware aardverschuiving. Vooral het dorp Cassamicciola Terme kreeg het hard te verduren.

Een modderstroom sleurde auto's en bussen vanuit de bergen mee tot aan de kustlijn. De oorzaak: dagenlange hevige regen waardoor de bodem zo doorweekt raakte dat berghellingen instabiel werden.

Intussen zijn al 8 doden geteld. Vandaag werd opnieuw een levenloos lichaam aangetroffen, nadat in het weekend al 7 lichamen waren gevonden. Het gaat om het lichaam van een 15-jarige jongen, dat net als de meeste andere lichamen in Cassamicciola is gevonden.

Onder de 8 doden zijn een pasgeboren baby en drie kinderen van hetzelfde gezin (de 15-jarige jongen die vandaag is teruggevonden en zijn broer van 11 en zus van 6 die eerder al waren gevonden). Er worden nu nog 4 mensen vermist.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Over de oorzaak van de verwoestende aardverschuiving op Ischia wordt intussen druk gediscussieerd: de natuurlijke oorsprong van het eiland (er zijn veel warmwaterbronnen) of wanbeleid (omkappen van bomen op berghellingen met erosie als gevolg en illegale bouwwerken die later gelegaliseerd zijn)?

In elk geval waarschuwt het hoofd van de Italiaanse civiele bescherming dat natuurrampen als in Ischia nog vaker dreigen voor te komen in Italië. Zowat heel Italië is bedreigd, is de onheilspellende boodschap van Fabrizio Curcio in La Stampa. "94 procent van de gemeenten loopt gevaar door aardverschuivingen, overstromingen en kusterosie."

Volgens Curcio liep het eiland Ischia groter gevaar omdat vele huizen illegaal gebouwd zijn, maar dat neemt niet weg dat andere delen van Italië waar de bouwvoorschriften niet of minder overtreden zijn, ook gevaar lopen. Ook al wordt de wet nageleefd, een "verkeerde bouwplanning" kan grote gevolgen hebben "op plaatsen waar de natuur haar ruimte opeist", stelt Curcio.

Het hoofd van de civiele bescherming benadrukt daarom dat Italië een tandje moet bijsteken in de preventie van zulke natuurrampen. Zoals de aanleg van rivieroevers, het gebruik van expansievaten die overtollig water opnemen en de bouw van stuwen die water gecontroleerd laten stromen.

Daarnaast wijst Curcio er ook op dat er nood is aan een gedragswijziging waarbij de Italianen rekening houden met de waarschuwingen van de weerdiensten en instanties die bevoegd zijn voor risicobeheer. Curcio verwijst naar de covidpandemie, waarbij de Italianen volgens hem wel naar de instellingen luisterden om met de noodsituatie om te gaan. Volgens Curcio staan de Italianen echter te weinig stil bij de risico's van hun "onverantwoordelijk gedrag" op hun omgeving en de "zorg" die de natuur nodig heeft.

BEKIJK - Auto's en bussen worden meegesleurd door de modder ("Het Journaal" 27/11/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen