PVDA-fractieleidster in de Kamer van volksvertegenwoordigers Sofie Merckx.
Volledig scherm
PVDA-fractieleidster in de Kamer van volksvertegenwoordigers Sofie Merckx. © BELGA

PVDA-fractieleider Sofie Merckx: “Ja, Stalin was een massamoordenaar. Maar ik wil niet zwart-wit naar de geschiedenis kijken”

Stalin was een massamoordenaar, maar het communisme heeft ook goede dingen gerealiseerd. Dat zegt Sofie Merckx, fractieleider van de radicaal-linkse PVDA, in de krant ‘De Zondag’. De marxisten nemen vaak een dubbele houding aan als het gaat over communistische figuren zoals Stalin en Mao. “Ik wil niet zwart-wit kijken naar deze geschiedenis. Dat het nazisme is verslagen, is ook dankzij de Sovjet-Unie.”

20 reacties

  • Carl Vangenechten

    1 jaar geleden
    Om mij te overtuigen van de weldaden van het communisten mag Sofie Merckx mij een lijstje bezorgen van communistische landen waar het aangenaam is om te leven. Suggesties: USSR, Cuba, China, Noord-Korea...
  • Nema De Geest

    1 jaar geleden
    Het is niet omdat een communistisch regime gruwelijke dingen doet, dat communisme slecht is. Er zijn tal van kapitalistische en zelfs democratische landen die op grote schaal mensenrechten schenden, onschuldigen bombarderen, volken uitmoorden... Leer het onderscheid en veroordeel zij die over de schreef gaan.
  • Kurt Steyaert

    1 jaar geleden
    Communisme is een theorie en in de praktijk niet realiseerbaar. Communisme als staatsvorm deugt niet, maar kapitalistisch liberalisme evenmin! De westerse samenleving werd ook vakkundig de grond in geboord door het liberalisme op nog niet de helft zoveel jaren als de communisten nodig hadden om op dit punt te geraken. Politiek is een zaak van machtswellustelingen, om het even welk isme ze aanhangen!
  • Anne Marie De Keersmaecker

    1 jaar geleden
    Cuba kan je ook niet vergelijken met die andere leiders. In Cuba hebben ze gratis gezondheidszorg en onderwijs maar niemand is daar rijk.
  • Luc Verstraelen

    1 jaar geleden
    Inderdaad,gratis gezondheidszorg in Cuba.Maar wat heb je eraan als er niets in de apotheken ligt en wat er wel is voorbehouden is voor de partijbonzen en familie.