Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Vivaldi klopt loonakkoord af: lonen zullen niet stijgen bovenop index, wel consumptiecheque tot 750 euro

Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Het kernkabinet van de federale regering is het maandag eens geraakt over een verzoeningsvoorstel om de loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers uit het slop te trekken. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo. Een deel van de welvaartsenveloppe wordt gebruikt om de minimumlonen te verhogen.

De welvaartsenveloppe wordt voor 100 procent uitgekeerd. Normaal gesproken gaat dat geld naar allerhande uitkeringen, maar een klein deel wordt nu opzijgezet voor werkenden: de laagste werkloosheidsuitkeringen stijgen met 1,3 procent, wat minder is dan het maximum van 3,5 procent. Met het geld dat daardoor vrijkomt worden de minimumlonen verhoogd, om de werkloosheidsval zo veel mogelijk te vermijden. Een primeur, klinkt het op het kabinet van de premier.

De loonnorm blijft de komende twee jaar zoals verwacht op 0 procent, los van de index. Bedrijven die het goed doen kunnen wel een premie van maximaal 500 euro toekennen aan hun werknemers, op voorwaarde dat daar een sectoraal akkoord voor wordt gesloten. Er wordt ook een ontsnappingsclausule voorzien voor ondernemingen die die financiële ruimte niet hebben. Bedrijven met uitzonderlijk hoge winsten kunnen tot 750 euro gaan.

‘Onaanvaardbaar’

Voor de Vlaamse bedrijven is het verzoeningsvoorstel “onaanvaardbaar”. Dat zegt Hans Maertens, topman van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

“De regering past zo haar eigen wetten aan. De wet zegt dat moet onderzocht worden of de concurrentiekracht van de bedrijven wordt aangetast. En de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft dat gedaan en is tot de conclusie gekomen dat er effectief nul procent marge is. Op deze manier wordt de concurrentiekracht op het spel gezet. We spelen met vuur voor een politiek compromis”, aldus de gedelegeerd bestuurder van Voka.