Direct naar artikelinhoud
LiveblogWK voetbal

Live - WK Qatar. Ruim een miljoen bezoekers naar Qatar en 3,4 miljoen toeschouwers in stadions

De Argentijnen vieren met hun fans in Qatar.Beeld ANP / EPA

Het wereldkampioenschap voetbal, wellicht het meest controversiële sporttoernooi ooit, nadert zijn ontknoping. De Rode Duivels worden het helaas al niet, maar wie wordt er dan wél wereldkampioen op het einde van de rit? De belangrijkste ontwikkelingen op en naast het veld kan u volgen in dit liveblog.


• Column. ‘Als wielrenner met die voorgeschiedenis van groeihormoon had hij nooit gekoerst, als voetballer wordt Messi aanbeden’

• Achtergrond. Qatar 2022 is nog maar het begin voor foute regimes

• Voorbeschouwing. ‘De zwakke punten ruiken en toeslaan’: waarom Messi en Mbappé zoveel wandelen op het veld

• Speelschema. Volg alle wedstrijden, de uitslagen en de standen live op de voet

Live

  1. Ruim een miljoen bezoekers naar Qatar en 3,4 miljoen toeschouwers in stadions

    Meer dan een miljoen bezoekers zijn naar Qatar getrokken tijdens het WK voetbal, dat op 20 november begon en zondag eindigde met een Argentijnse triomf. In totaal 3,4 miljoen fans woonden wedstrijden in de stadions bij. Dat blijkt uit cijfers die Wereldvoetbalbond FIFA maandag publiceerde.

    Het Qatarese persbureau QNA telde 3.404.252 toeschouwers, het op twee na hoogste aantal toeschouwers voor een WK voetbal, na de toernooien in de Verenigde Staten in 1994 (3.587.538) en Brazilië in 2014 (3.429.873).

    Volgens QNA bezochten 2.457.059 mensen de wedstrijden in de groepsfase. Welgeteld 411.609 fans zagen een wedstrijd in de achtste finales, 245.221 in de kwartfinales en 157.260 in de halve finales. De finale, waarin Argentinië het haalde tegen Frankrijk na strafschoppen, werd bijgewoond door 88.966 toeschouwers, de maximale capaciteit van het Lusailstadion. Bij de wedstrijd om de derde plaats, die Kroatië won tegen Marokko, zaten 44.137 fans in de tribunes.

    Volgens de FIFA zaten de stadions dit WK voor 96,3 procent vol, hoewel de tribunes tijdens sommige wedstrijden in de groepsfase duidelijk leegliepen. De Wereldvoetbalbond deelde nog mee dat vooral voetbalfans uit landen als Saoedi-Arabië, India, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Mexico naar Qatar afzakten.

    Argentijnse supporters in het Lusailstadion tijdens de finale.Beeld Photo News
  2. Meer dan twee miljoen kijkers voor WK-finale

    De waanzinnig spannende en hoogstaande WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk werd zondagnamiddag gevolgd door gemiddeld 1.603.564 kijkers. De wedstrijd piekte op 2.077.344 nagelbijtende voetbalfans. Een topscore, maar zeker geen absoluut record.

    Zo haalde de openingswedstrijd van onze Rode Duivels tegen Canada gemiddeld 1.891.984 kijkers. Vier jaar geleden was de halve finale van België tegen Frankrijk goed voor 2.502.400 kijkers, nog steeds de beste score ooit. De laatste Villa Sporza kon niet voluit meesturen op de glansprestatie van Messi en co. en haalde 373.000 kijkers. Zaterdag scoorde het programma 281.000 trouwe kijkers. De troostfinale tussen Kroatië en Marokko was zaterdag goed voor 796.000 kijkers.

  3. Pussy Riot probeerde veld WK-finale te betreden voor protest

    Activisten van de Russische punkgroep Pussy Riot hebben tijdens de finale van het WK in Qatar geprobeerd het veld op te komen om te protesteren. Veiligheidstroepen verhinderden dit.

    Pussy Riot wilde het wereldpubliek herinneren aan de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne, zo verklaarde de groep zondag. Ook wilde ze wijzen op het lot van Kremlin-criticus Alexej Navalny, die in Rusland gevangen zit, en de aandacht vestigen op de moeilijke situatie van vrouwen in Iran.

    Eerder in het voetbaltoernooi in Qatar waren de Pussy Riot-activisten wel succesvol geweest. Bij de groepswedstrijd tussen Iran en de VS protesteerden ze op de tribune voor vrouwenrechten in Iran door T-shirts met de woorden ‘Woman Life Freedom’ te dragen, wat voor een miljoenenpubliek op camera werd vastgelegd.

    Tijdens de WK-finale van 2018 in Rusland renden vier Pussy Riot-activisten in politie-uniformen het veld op. Die finale werd volgens de FIFA door ruim 3,5 miljard mensen bekeken. Hoeveel mensen naar de finale van 2022 hebben gekeken, is nog niet bekend.

  4. Onrust in Parijs en Lyon na Frans verlies in WK-finale

    Na het verlies van de Franse nationale voetbalploeg in de WK-finale tegen Argentinië zijn in verschillende Franse steden, waaronder Parijs en Lyon, schermutselingen uitgebroken tussen de politie en teleurgestelde fans. Dat berichten diverse Franse media, terwijl op sociale media beelden en videobeelden van rellen circuleren.

    Op de Champs Elysées in Parijs werd de politie op een bepaald moment beschoten met vuurwerk. Bij het ontruimen van de straat deelde de politie klappen uit met knuppels. Ook in Lyon werd vuurwerk afgevuurd in de richting van de politie, die in de Zuid-Franse stad reageerde door waterkanonnen in te zetten en enkele aanhoudingen te verrichten.

    Onrust in Lyon.Beeld Photo News
  5. Messi zet de kroon op het werk

    Argentinië mag zich de komende drie en een half jaar wereldkampioen voetbal noemen. In de finale tegen Frankrijk brachten strafschoppen de beslissing na een rollercoaster van een wedstrijd.

    Lees het wedstrijdverslag.

    Beeld AFP
  6. Argentinië is wereldkampioen

    Argentinië wint.

  7. Tweede misser voor Frankrijk

    Tchouaméni knalt zijn penalty naast.

  8. Coman mist

    Mbappé en Messi scoren, Coman mist zijn penalty.

  9. Einde tweede verlenging

    3-3 bij het einde van de tweede verlenging. We krijgen strafschoppen.

  10. 3-3: Mbappé trapt penalty binnen

    Mbappé knalt de bal, in dezelfde hoek van daarnet, onhoudbaar binnen: 3-3.

  11. Penalty voor Frankrijk

    Montiel krijgt de bal tegen de arm in de zestien. Penalty.

  12. 3-2: goal van Messi

    Lionel Messi scoort in de tweede verlenging. Lloris redt in eerste instantie nog, maar tegen de rebound van Messi is hij kansloos. Ook Upamecano kan de goal niet meer voorkomen: 3-2.

  13. Einde van de tweede helft

    De reguliere speeltijd zit erop, we krijgen verlengingen.

  14. 2-2: onvoorstelbare terugkeer van Frankrijk

    Mbappé scoort meteen opnieuw. Coman zet Messi van de bal en dan gaat het snel. Mbappé zoekt en vindt de combinatie met Kolo Muani, waarna hij de bal in één tijd snoeihard voorbij Martínez schiet: 2-2. Twee schoten tussen de palen, twee keer raak.

  15. 2-1: ook Mbappé scoort vanop de stip

    Penalty voor Frankrijk, Kylian Mbappé trapt hem hard in de linker benedenhoek. 2-1.

  16. Ángel Di María vervangen door Marcos Acuña

    Di María mag gaan rusten. Sterke wedstrijd van de flankspeler, die dus de penalty uitlokte en zelf de 2-0 maakte.

  17. Tweede helft afgetrapt

    Er wordt opnieuw gevoetbald in het Lusail Stadium. Krijgt Frankrijk dit nog recht getrokken?

  18. Einde eerste helft

    Argentinië staat verdiend op voorsprong bij de rust. Frankrijk lijkt geen antwoord te hebben. Is de wedstrijd nu al gespeeld?

  19. Giroud en Dembélé naar de kant

    Deschamps grijpt in: Olivier Giroud en Ousmane Dembélé worden nog voor de rust naar de kant gehaald. Marcus Thuram en Randal Kolo Muani komen erin.

  20. 2-0 na goal van Di María

    Prachtige actie van de Argentijnen. Messi tikt door naar Álvarez, die vervolgens Mac Allister de diepte in stuurt. Hij legt perfect klaar tot bij Di María en de flankspeler vloert Lloris een tweede keer: 2-0.

    Beeld REUTERS
  21. 1-0 voor Argentinië

    Messi knalt Argentinië op voorsprong vanop de stip. 1-0.

    Beeld AFP
  22. Penalty voor Argentinië

    Na een dominante start van de wedstrijd krijgt Argentinië een penalty. Di María ontdoet zich van Dembélé en die laatste beslist dan domgeweg om de fout te maken.

  23. Eerste helft afgetrapt

    De bal rolt in het Lusail Stadium: de WK-finale gaat van start.

  24. Di María start bij Argentinië

    Ook Scaloni voert wel wat wijzigingen door. Tagliafico en Paredes, nog in de basis in de halve finale tegen Kroatië, zijn hun plaats kwijt aan Acuña en Di María. Wellicht opereren de 'Albiceleste' in een 4-4-2-formatie, met Lionel Messi achter de twee spitsen.

    Opstelling: Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Acuña - De Paul, Fernández, Mac Allister, Messi - Álvarez, Di María

  25. Opstelling Frankrijk

    De opstelling van Didier Deschamps is bekend: de Franse bondscoach houdt vast aan de ploeg waarmee hij het al in het gros van de wedstrijden deed. Wat dus wil zeggen dat Fofana en Konaté, nochtans lang niet slecht tegen Marokko, opnieuw naar de bank verdwijnen ten koste van Rabiot en Upamecano. Olivier Giroud, volgens Franse media twijfelachtig met een pijnlijke knie, start gewoon in de punt. Verder de gebruikelijke namen.

    Opstelling: Lloris - Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouaméni, Rabiot - Dembélé, Giroud, Mbappé

  26. Hakimi verontschuldigt zich bij Infantino om woede-uitbarsting na verlies tegen Kroatië

    Achraf Hakimi heeft zijn excuses aangeboden aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino voor zijn gedrag na de nederlaag in de troostfinale op het WK voetbal in Qatar, zaterdag tegen Kroatië (2-1). Net als voor veel andere Marokkaanse spelers was voor Hakimi scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim de kop van Jut. Ze bleven na het laatste fluitsignaal maar verhaal halen bij de referee uit Qatar. 

    Hakimi wist na het verlies tegen Kroatië met zijn frustratie geen blijf en viseerde de scheidsrechter en zelfs FIFA-baas Infantino, die even later de medailles aan de Kroaten uitreikte. Journalisten ter plekke in de catacomben van het Khalifastadion stelden vast hoe de in Spanje geboren en getogen Hakimi "op minder dan vijf centimeter" van de preses van de Wereldvoetbalbond ging staan en "met stemverheffing" tekeer ging over de scheidsrechter.

    Hij bood nadien zijn excuses aan. "Er is niets gebeurd, ik was woedend maar ben nadien naar hem toegestapt en heb me verontschuldigd voor de woorden die ik tegen hem heb gezegd", zei Hakimi aan Marokkaanse media over het voorval. "Infantino is mijn vriend en ik respecteer hem enorm. Er is niets gebeurd." 

    Beeld Photo News
  27. Vedette Griezmann trekt in Qatar zijn werkmansplunje aan

    De schijnwerpers zullen straks in de WK-finale op Kylian Mbappé staan, maar Antoine Griezmann is misschien wel de belangrijkste man bij Frankrijk. Hij combineert er de rollen van creatieveling, balafpakker en sfeermaker.

    Het is opvallend hoe de Atlético Madrid-aanvaller zich tijdens dit toernooi wegcijfert voor zijn ploeg. Griezmann heeft in Qatar zijn werkmansplunje aangetrokken.

    Beeld AFP
  28. Argentinië en Frankrijk strijden vandaag om de wereldtitel

    Argentinië en Frankrijk strijden zondag (16u Belgische tijd) om de wereldtitel op het WK voetbal. Beide landen kroonden zich twee keer eerder tot wereldkampioen: de Argentijnen in 1978 en 1986, Les Bleus in 1998 en 2018. Met een duel tussen supersterren Lionel Messi en Kylian Mbappé krijgt het toernooi in Qatar een op papier erg mooie finale.

    Messi treedt zondag behoudens ongelukken aan in zijn 26e WK-match, waarmee hij alleen recordhouder wordt. In het Lusail Stadium wil de zevenvoudige Gouden Bal-winnaar de enige trofee veroveren die hij nog niet op zijn palmares heeft, voor de 35-jarige Argentijn is het zijn laatste kans. Dat geldt niet voor Mbappé. De Franse aanvaller, die dinsdag zijn 24e verjaardag viert, kan zondag al zijn tweede wereldtitel op rij pakken, net zoals Pelé in 1962. De twee spelers van Paris Saint-Germain duelleren zondag ook om de topschutterstitel op dit WK, zowel Messi als Mbappé hebben vijf doelpunten achter hun naam. Maar ook Olivier Giroud en Julian Alvarez, die elk vier keer raak troffen, kunnen zich nog in de strijd mengen.

    De Argentijnen begonnen met een valse noot aan het WK: een 1-2 nederlaag tegen Saoedi-Arabië. Het team van Lionel Scaloni stelde nadien echter orde op zaken met zeges tegen Mexico (2-0) en Polen (2-0). In de knock-outfase ontdeed Argentinië zich met de nodige moeite van Australië (2-1) en Nederland (2-2 n.v., 4-3 pen), om vervolgens met 3-0 de scalp te pakken van Kroatië. Na Spanje in 2010 kan Argentinië het tweede land ooit worden dat wereldkampioen wordt na een nederlaag op de eerste speeldag. Frankrijk kon het zich na overwinningen tegen Australië (4-1) en Denemarken (2-1) permitteren om een B-ploeg te laten aantreden tegen Tunesië (0-1). Op weg naar de finale gingen vervolgens Polen (3-1), Engeland (2-1) en Marokko (2-0) voor de bijl.

    Les Bleus stonden voor het laatst tijdens het WK van 2018 tegenover de Albiceleste. In de achtste finales verloren de Argentijnen met 4-3. Mbappé was toen goed voor twee doelpunten en een assist. Met opnieuw een overwinning veroveren de Fransen een tweede opeenvolgende wereldtitel. Slechts twee landen slaagden erin om hun wereldtitel met succes te verdedigen: Italië in 1934 en 1938 en Brazilië in 1958 en 1962.

    Bij de Fransen lijkt de onrust over een virus dat rondgaat in de selectie net op tijd overgewaaid. Alle 24 spelers van de Franse selectie waren zaterdag aanwezig op de laatste training voor de WK-finale. Bondscoach Didier Deschamps verwelkomde Raphaël Varane, Ibrahima Konaté en Kingsley Coman, nadat ze vrijdag niet konden trainen vanwege ziekte. De selectie van Deschamps werd de voorbije weken niet gespaard, zo vielen ook verschillende sterkhouders geblesseerd weg zoals Gouden Bal-winnaar Karim Benzema. Indien Deschamps zondag de tweede bondscoach na de Italiaan Vittorio Pozzo (1934 en 1938) wordt die twee wereldtitels op zijn palmares heeft, zal dat zijn trofee echter alleen maar meer glans geven.

  29. Vrouwelijke ref krijgt geen hand van Qatarese sjeik

    Opvallend beeld na de troostfinale tussen Kroatië en Marokko. Alle scheidsrechters kregen een hand van sjeik Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani, minister-president en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, behalve Neuza Back. De Braziliaanse was de enige vrouwelijke ref in het rijtje en wisselde enkel een hoofdknik met de sjeik uit. In zijn thuisland is het namelijk ‘not done’ om een vrouw, buiten de echtgenote en dichte familie, aan te raken.

    De opvallende ceremonie doet terugdenken aan de finale van het WK voor clubs van vorig jaar in Qatar. Ook toen kreeg Neuza Back geen hand van de sjeik, Joaan bin Hamad Al Thani. Al was er destijds zelfs geen sprake van een knikje.


    Back ontving een medaille van FIFA-baas Gianni Infantino, maar kreeg meteen erna géén hand van de sjeik naast hem.Beeld REUTERS
  30. Ook rustige nasleep in Antwerpen

    Ook in Antwerpen is het al bij al rustig gebleven na afloop van de wedstrijd Kroatië - Marokko. Er moesten slechts enkele bestuurlijke arrestaties worden uitgevoerd.

    Pas een poosje na het einde van de wedstrijd kwamen jongeren op de Turnhoutsebaan en Sint-Bernardsesteenweg, de voorbije weken de hotspots van de Marokkaanse feestelijkheden, op straat. "In veel minder grote mate dan eerder gezien", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Er werden hier en daar wel vuurwerk en klappers afgestoken."

    Aan de Turnhoutsebaan schoten jongeren met hun vuurwerk in de richting van de huizen en de ramen en aan de Sint-Bernardsesteenweg was er rond 18.20 uur ter hoogte van de Waarlooshofstraat een kleine uiteendrijving van een groepje jongeren nodig dat op een gevaarlijke manier met vuurwerk omging. Uiteindelijk werden er op de Turnhoutsebaan drie jongeren, waarvan één minderjarige, bestuurlijk gearresteerd. De jongeren aan de Sint-Bernardsesteenweg werden slechts gecontroleerd en één minderjarige werd door de politie thuis afgezet. 

    "Al bij al is het heel rustig gebleven, heerste er een positieve sfeer en zijn er verder geen noemenswaardige incidenten geweest", besluit Bruyns.

  31. Geen incidenten in Brussel na wedstrijd tussen Marokko en Kroatië

    Er zijn zaterdagavond geen incidenten gemeld in het centrum van Brussel na de WK-wedstrijd tussen Kroatië en Marokko. "We hebben geen arrestaties verricht en er zijn geen incidenten te betreuren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", aldus de politie van Brussel-Hoofdstad/Elsene.

    Onmiddellijk na de wedstrijd, gewonnen door de Kroaten, werd de Zuidlaan (richting Anderlechtse Poort) en de Poincarélaan vanaf de Ninoofsepoort preventief afgesloten voor het verkeer, evenals de Hallepoorttunnel richting Zuid.

    "Na de wedstrijd waren er ongeveer honderd mensen op de Lemonnierlaan en dankzij de aanwezigheid van de groene hesjes (vrijwilligers uit de buurt) bleef alles rustig", aldus Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

    Rond 18.45 uur werd het verkeer opnieuw opengesteld. Er werden geen aanhoudingen verricht en er waren geen incidenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

  32. Luka Modric denkt nog niet aan stoppen bij Kroatië: 'Zien wel na Nations League'

    Luka Modric, de 37-jarige aanvoerder van de Kroatische nationale ploeg, denkt nog niet aan stoppen na de veiligstelling van de derde plaats op het WK voetbal in Qatar, na de 2-1 overwinning tegen Marokko.

    "Het zou geen zin hebben om de Nations League niet te spelen. En erna zien we wel", verklaarde het boegbeeld aan het Kroatische televisiemedium HRT na afloop van de partij.

    De Gouden Bal van 2018 sprak zich ook uit over het nieuwe behaalde podium, na het vicekampioenschap in 2018 en een eerdere derde plaats in 1998. "We hebben iets groots verwezenlijkt voor het Kroatische voetbal. We gingen voor goud en waren dichtbij. Uiteindelijk keren we als overwinnaars terug. We moeten niet langer gezien worden als een verrassing, maar als een macht."

  33. Emoties lopen hoog op bij Marokko

    De Marokkaanse spelers waren na het laatste fluitsignaal niet te spreken over de prestatie van de Qatarese scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim, en dat maakten ze hem ook duidelijk. Achraf Hakimi ging volgens RAI en NOS nog een stapje verder en zou in de spelerstunnel de confrontatie met FIFA-voorzitter Gianni Infantino aangegaan zijn.

    Marokkaans bondscoach Regragui veroordeelde tijdens de persconferentie na de troostfinale het gedrag van sommige van zijn spelers. “Dit is niet de Marokkaanse manier”, zei hij. “We reageren soms overdreven als een wedstrijd is afgelopen. Als je een wedstrijd verliest, ben je altijd teleurgesteld. Mijn spelers zijn erg ambitieus, maar het was geen gebrek aan respect.”

    De woede van Hakimi was ook snel gekoeld. Hij zou snel zijn excuses hebben aangeboden bij Infantino en verbroederde na de wedstrijd met Ivan Perisic en diens kinderen. Perisic en Hakimi kennen elkaar nog van bij Inter, waar ze ploegmaats waren.

    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
    Beeld Photo News
  34. Kroatische WK-sensatie Gvardiol is Man van de Match

    De Kroatische WK-sensatie Josko Gvardiol heeft zijn WK voetbal in Qatar afgesloten als Man van de Match na de 2-1 zege in de kleine finale tegen Marokko.

    De rots in de branding kopte al in de zevende minuut in duikvlucht de openingstreffer tegen de netten na een ingestuurd nummertje op vrije trap. Zo'n kwartier voor tijd leek hij ook een penalty te forceren na een duidelijke overtreding van Sofyan Amrabat, maar zowel de scheidsrechter als de VAR zagen er geen graten in.

    Op de derde en laatste speeldag van de groepsfase hield hij Romelu Lukaku met een ultieme sliding van de winning goal en stelde hij ten nadele van de Rode Duivels de kwalificatie voor de volgende ronde veilig. De nog altijd maar 20-jarige Gvardiol, die voetbalt bij RB Leipzig, gooide het hele toernooi lang hoge ogen en miste geen enkele minuut.

    Josko Gvardiol.Beeld REUTERS
  35. Einde wedstrijd: Kroatië wint met 2-1 van Marokko

    Zonder extra doelpunten in de tweede helft blijft het 2-1 voor Kroatië, dat op die manier derde wordt op het WK in Qatar. Marokko blijft achter op de vierde plaats.

    Vreugde in het Kroatische kamp om de derde plaats op het WK.Beeld AFP
  36. Orsic maakt er 2-1 van

    Op slag van rust klimt Kroatië weer op voorsprong. El Khannouss verspeelt de bal en die belandt dan op links bij Orsic. De winger probeert de bal in de verste bovenhoek te krullen en dat lukt ook: Bounou is opnieuw geklopt.

  37. Marokko maakt meteen gelijk na snelle openingsgoal van Kroatië

    Majer legt de bal in de zevende minuut listig tot bij Perisic, die het leer voor doel kopt. Gvardiol kan verlengen en Bounou is gezien. Een verdiende goal voor de Kroaten.

    Twee minuten later al volgt de gelijkmaker: El Khannouss lokt een vrijschop uit en die belandt uiteindelijk bij Dari, die de netten doet trillen. 

  38. De opstelling van Marokko en Kroatië

    Wie pakt de derde plaats op het WK Voetbal in Qatar? Om 16 uur Belgische tijd beginnen beide ploegen en voormalige poulegenoten van de Rode Duivels eraan. Dit zijn de opstellingen:

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. Lionel Scaloni heeft een plan voor finale tegen Frankrijk

    De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni kan anderhalf jaar na het veroveren van de Copa América nog meer in de harten van de Albiceleste-fans geraken door zondag de WK-finale te winnen tegen titelverdediger Frankrijk. "Ik hoop dat we deze wedstrijd kunnen winnen, dat zou geweldig zijn. We weten hoe we hen moeten aanvallen, we hebben een duidelijk plan", zei Scaloni zaterdag op de persconferentie.

    Voor Scaloni is de finale uiteraard meer dan een duel tussen Lionel Messi en Kylian Mbappé. "Ook al is Mbappé een speler van wereldklasse, en hij zal nog beter worden, het zal veel meer zijn dan dat. Het is Argentinië tegen Frankrijk. We kennen de sterke punten van elk team en we willen op de onze voortbouwen, zoals tegen Nederland. Frankrijk kan op veel verschillende manieren spelen, in balbezit of in de omschakeling. Het zal om meer dan balbezit gaan."

    Toen hij in 2018 aan het roer kwam van de Argentijnse nationale ploeg werd Scaloni een gebrek aan ervaring verweten, onder meer door Diego Maradona. De bondscoach vindt dat echter "normaal". "Alles wordt uitvergroot als je Argentinië coacht. Maar ik heb alles gegeven en mijn werk gedaan. Het is ongelooflijk om zulke momenten met de nationale ploeg mee te maken."

    De Argentijnse bondscoach Lionel Scaloni.Beeld Photo News
  40. Deschamps en zijn spelers nemen 'maximale voorzorgsmaatregelen' tegen virus

    De Fransen nemen "maximale voorzorgsmaatregelen" om zich te beschermen tegen het virus dat de ronde doet in de selectie. Dat heeft bondscoach Didier Deschamps bevestigd op de persconferentie.

    Deschamps verklaarde dat hij niet over de laatste medische informatie beschikt. "Ik ben redelijk vroeg vertrokken deze morgen, de spelers waren nog aan het slapen."

    Kingsley Coman, Ibrahima Konaté en Raphaël Varane lieten vrijdag ziek verstek gaan voor de groepstraining. Volgens de omkadering werden ze "gespaard". "Ik ga niet in detail treden", zei Deschamps daarover. "We proberen zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen, zonder te overdrijven. Zonder dit alles zou het natuurlijk beter geweest zijn."

    De eerste spelers die symptomen vertoonden, waren Dayot Upamecano en Adrien Rabiot, twee basisspelers die verstek gaven voor de halve finale van woensdag tegen Marokko (2-0). Verschillende symptomen werden de voorbije dagen aangehaald door spelers, stafleden of bronnen dichtbij Les Bleus: koorts, buik- en hoofdpijn. Enkele gezondheidsmaatregelen werden intussen genomen in het hotel van de Fransen. Zo werd her en der desinfecterende gel geplaatst en moesten besmette spelers in isolatie gaan.

    "Op zulke zaken ben je nooit echt voorbereid, maar we proberen ons op de best mogelijke manier klaar te stomen", vertelde aanvoerder Hugo Lloris. "Dit zijn onzekerheden. Maar ze nemen onze concentratie en onze opwinding allerminst weg daags voor de finale."

    Théo Hernandez en Aurélien Tchouaméni, die sukkelen met pijn, werden vrijdag eveneens gespaard.

  41. Deschamps is op zijn hoede voor clash met Argentinië: 'Moeten kalmte bewaren'

    De Franse bondscoach Didier Deschamps wil dat zijn team zondag "de kalmte bewaart" in de WK-finale tegen Argentinië. "We hebben er alles aan gedaan om deze finale te spelen", stelde Deschamps zaterdag op de persconferentie. "In een finale heb je de wedstrijd, maar ook de context, die des te specialer is als het om een WK gaat."

    "De Argentijnen hebben op dit WK met verschillende systemen en spelers aangetreden", aldus Deschamps. "Mogelijk speelt Argentinië zondag met een systeem dat helemaal anders is. Net zoals Marokko deed in de halve finale door voor de eerste keer voor een verdediging met vijf te kiezen."

    Frankrijk schakelde de Albiceleste in 2018 uit op weg naar de wereldtitel. Lionel Messi en co. werden in de achtste finales met 4-3 naar huis gestuurd. Maar Deschamps wil zich niet laten verleiden tot een vergelijking. Veeleer hamerde hij erop dat het belangrijk wordt om goed om te gaan met de emoties. 

    Deschamps, die als speler (1998) én als bondscoach (2018) de wereldtitel veroverde, verwacht in het Lusail Stadium, dat vooral met Argentijnse fans gevuld zal zijn, een "feestelijke sfeer". "Ik ben me ervan bewust dat Argentinië veel steun zal krijgen. De Argentijnen zijn gepassioneerd en de sfeer zal positief zijn, met veel gezang. Maar onze tegenstanders zullen op het veld staan en het doel zal voor beide teams hetzelfde zijn."

    Deschamps is Frans bondscoach sinds juli 2012, zijn contract loopt eind dit jaar af. Maar over zijn toekomst wou hij het niet hebben. "Het Franse team is het mooiste wat me is overkomen, als speler en als coach. Ik ben er al tien jaar, het is echt een passie. Ik ben erg blij met deze functie, maar het belangrijkste is het Franse team. Ik sta tot hun dienst en denk niet aan mijn toekomst."

    Didier Deschamps.Beeld ANP / EPA
  42. Kroatië en Marokko strijden in troostfinale om het brons

    Kroatië en Marokko werken deze namiddag, vanaf 16 uur Belgische tijd, de troostfinale van het WK voetbal in Qatar af. Beide ploegen verloren eerder deze week hun halve finale van respectievelijk Argentinië (3-0) en Frankrijk (2-0).

    De teleurstelling overheerste dan ook de voorbije dagen. Beide ploegen leken weinig zin te hebben in de troostfinale. De Marokkaanse bondscoach Walid Regragui noemde de kleine finale vrijdag in zijn persconferentie "een beetje idioot". Aan de overkant moest ook Zlatko Dalic een knop omdraaien. "Maar we gaan er wel vol voor gaan. Er staat immers een medaille op het spel", zei hij.

    Er wordt voor het brons gespeeld. Voor de Kroaten zou het al de derde WK-medaille in hun nog jonge voetbalgeschiedenis zijn, na brons in 1998 en zilver in 2018. Marokko bereikte voor het eerst de halve finales.

    De Marokkaanse selectie tijdens de training gisteren.Beeld PIXSELL

    Bij Marokko ontbreekt al zeker kapitein Romain Saïss. De verdediger blesseerde zich in de kwartfinale tegen Portugal (1-0 zege). Hij probeerde het tegen Frankrijk nog wel, maar moest al na twintig minuten naar de kant gehaald worden. Ook verdedigers Noussair Mazraoui en Nayef Aguerd vielen uit tegen de Fransen en zijn zeer twijfelachtig voor de troostfinale. Bij Kroatië ontbreken mogelijk Josip Juranovic, Marcelo Brozovic en Josko Gvardiol.

    Marokko en Kroatië troffen elkaar eerder dit WK ook al in de groepsfase. In poule F, met ook de Rode Duivels en Canada, hielden beide landen elkaar in hun eerste groepsduel na een schaakspel op 0-0. Zaterdag verwachten beide trainers een andere wedstrijd. "Er zal veel minder gerekend worden", aldus Regragui. "Ik verwacht me aan een open wedstrijd." Dalic zag Marokko met meer vertrouwen op het toneel verschijnen. "Ik denk dat het moeilijker zal worden dan in het eerste duel", liet hij verstaan. 

  43. Meer dan 40 voetbalcompetities kraken "schadelijke plannen" FIFA

    Meer dan veertig professionele voetbalcompetities, verenigd in het World Leagues Forum (WLF), hebben zware kritiek op de uitbreidingsplannen van de Wereldvoetbalbond FIFA. Ze noemen de beslissingen over de internationale wedstrijdkalender "schadelijk voor de voetbaleconomie en het welzijn van de spelers".

    FIFA-voorzitter Gianni Infantino kondigde vrijdag bij het WK voetbal in Qatar de hervormingen aan. Zo wordt het WK voor clubs vanaf 2025 uitgebreid van zeven naar 32 teams. Ook wil de FIFA in de even jaren de interlandperiodes gebruiken voor minitoernooien met teams uit verschillende continenten. Eerder werd beslist om vanaf 2026 het WK te spelen met 48 in plaats van 32 landenteams.

    FIFA-voorzitter Gianni Infantino kondigde vanmiddag de hervormingen aan.Beeld Photo News

    "Deze beslissingen zijn eenzijdig genomen, zonder overleg, laat staan instemming, van degenen die er rechtstreeks door worden geraakt: de bonden, hun aangesloten clubs, spelers en fans", luidt een verklaring van de WLF, waarbij ook de Belgische Pro League is aangesloten.

    "Aangezien de kalender al overbelast is met nationale clubcompetities en steeds meer internationale competities, brengt de beslissing van de FIFA het risico met zich mee van overvolle wedstrijdschema's, nog meer blessures bij spelers en een verstoring van het competitie-evenwicht. De voetbalgemeenschap is niet gebaat bij een opstapeling van FIFA-wedstrijden", aldus de WLF, die er fijntjes op wijst dat slechts één procent van alle profvoetballers uitkomt in de interlands onder auspiciën van de FIFA. 

  44. Ook Tchouaméni en Hernandez trainen niet bij Frankrijk

    Naast de zieken (zie onder) ontbraken vrijdag ook Theo Hernandez en Aurélien Tchouaméni op de training van de Fransen. De twee kampen met lichte blessures. Hernandez heeft last van de knie, Tchouaméni sukkelt met de heup. De twee trainden indoor. Dat maakte de Franse voetbalbond (FFF) bekend.

    Hernandez en Tchouaméni speelden beiden woensdag nog de volle negentig minuten in de met 2-0 gewonnen halve finale tegen Marokko.

    De mededeling van de FFF kwam er enkele minuten na het bericht dat Raphaël Varane, Ibrahima Konaté en Kingsley Coman de training van vrijdag aan zich voorbij lieten gaan door een verkoudheid. Coman trainde donderdag ook al niet mee.

    Bondscoach Didier Deschamps had zo 48 uur voor de WK-finale 19 van zijn 24 spelers ter beschikking op het veld van het Jassim bin Hamad-stadion, het trainingscentrum van de Fransen op het WK in Qatar.

  45. Varane, Konaté en Coman trainen niet mee bij Frankrijk

    Verdedigers Raphaël Varane en Ibrahima Konaté en vleugelaanvaller Kingsley Coman trainden vrijdag niet mee bij Frankrijk, twee dagen voor de finale van het WK voetbal in Qatar. Dat bericht persagentschap AFP.

    Coman ontbrak donderdag al door ziekte. "Zijn toestand is niet zorgwekkend voor de finale van zondag", communiceerde de Franse voetbalbond (FFF) toen. Over de afwezigheid van Varane en Konaté is niets geweten. De twee stonden in de met 2-0 gewonnen halve finale tegen Marokko centraal achterin.

    Verdediger Dayot Upamecano en middenvelder Adrien Rabiot keerden donderdag terug op training nadat ze enkele dagen ziek waren. Upamecano en Rabiot speelden beiden niet mee tegen Marokko.

    Raphaël Varane.Beeld Reporters / DPA
  46. FIFA weigert Oekraïens verzoek om vredesboodschap te delen tijdens WK-finale in Qatar

    Een verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om een boodschap van wereldvrede uit te dragen, voorafgaand aan de aftrap van de WK-finale op zondag, is afgewezen door de FIFA. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van een anonieme bron.

    Volgens de bron wou Zelensky via een videoverbinding voor de fans verschijnen in het stadion, voorafgaand aan de wedstrijd. Maar Kiev was verrast door de negatieve reactie. “We dachten dat de FIFA haar platform wilde gebruiken voor het grotere goed”, zei de bron. Het is onduidelijk of Zelensky’s boodschap live zou zijn, of opgenomen.

    Het (redelijk ongebruikelijke) verzoek is niet verrassend. De regering in Kiev haalt alles uit de kast om de aandacht van de wereld op de oorlog in Oekraïne te vestigen. Zelensky heeft zijn land sinds de invasie eind februari nog niet verlaten, maar spreekt vaak internationale evenementen toe via videoverbinding, denk maar aan de bijeenkomst van de G20 en het filmfestival Cannes. Ook het Belgische en Europees Parlement heeft hij al toegesproken via video.

  47. Troostfinale toch niet laatste wedstrijd voor Modric

    Ondanks de speculaties wordt de kleine finale op het WK voetbal tegen Marokko dan toch niet de laatste wedstrijd van Luka Modric voor Kroatië. Journalist Robert Matteoni, de auteur van de biografie van de 37-jarige middenvelder, beweert in Kroatische media dat Modric pas na de Final Four van de Nations League in juni een beslissing zal nemen.

    “Ik zal doorgaan zolang ik op het niveau ben dat de trainers van mij verwachten.” Aldus Luka Modric onlangs, gevraagd naar zijn plannen als Kroatisch international. Daar waar velen een internationaal pensioen verwachtten na dit WK, is de middenvelder niet van plan om na zaterdag een punt te zetten achter de nationale ploeg. Dat blijkt uit een stuk van Robert Matteoni, in Kroatië beschouwd als de beste bron rond Modric. De 60-jarige Istriër schreef de biografie van Modric en staat dicht bij de Real Madrid-vedette.

    In principe gaat Modric minstens door tot na de Final Four van de Nations League. Die wordt in juni in Rotterdam en Enschede afgewerkt - Modric en Kroatië nemen het daar op tegen Nederland, Spanje en Italië. Uit het betoog van Matteoni blijkt dat de beslissing van Modric gevoed is door zijn sterk WK. De Gouden Bal-winnaar is op zijn 37ste in de vorm van zijn leven, zo bewees hij de voorbije weken.

    Beeld Reporters / DPA
  48. ‘De zwakke punten ruiken en toeslaan’: waarom Messi en Mbappé zoveel wandelen op het veld

    Op zijn 35ste bespeelt Lionel Messi nog altijd meesterlijk ruimte en tijd. Poëzie in slow motion, want op dit WK wandelt geen speler meer dan de Argentijn. Hoe komt dat? En waarom volgt Kylian Mbappé zijn voorbeeld?

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AFP
  49. Franse bond: '3 zieke spelers raken fit voor finale'

    Het gaat beter met de drie Franse spelers (Coman, Rabiot en Upamecano) die de afgelopen dagen ziek geveld waren. Dat bevestigt de Franse voetbalbond FFF in een communiqué. De toestand van Coman, die gisteren niet trainde, is "niet zorgwekkend met oog op de finale", aldus FFF. Ook de berichten over Rabiot en Upamecano zijn goed. De eerste werkte een lichte trainingssessie binnen af, de ander trainde zelfs al met de groep, die bestond uit de invallers van tegen Marokko. Ook zij worden fit verwacht voor de finale. 

  50. Frankrijk speelt opnieuw de finale

    De wedstrijd zit erop. Frankrijk haalt het met 2-0 van Marokko en mag zich opmaken voor de WK-finale tegen Argentinië.

    Beeld AFP
Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Netherlands v Argentina - Lusail Stadium, Lusail, Qatar - December 10, 2022 Argentina's Lionel Messi reacts during the penalty shoot out REUTERS/Kai PfaffenbachBeeld REUTERS