Immomakelaars volgen rollenspelen om discriminatie op Antwerpse huurmarkt tegen te gaan

Stad Antwerpen heeft vormingen ontwikkeld voor makelaars en studenten om discriminatie op de huurwoningmarkt tegen te gaan. Antwerpse makelaars worden volgens de stad nog te vaak geconfronteerd met klanten die hen vragen te discrimineren. Via rollenspelen krijgen de deelnemers tips over hoe ze daarmee moeten omgaan, zodat er een eerlijke huurwoningmarkt kan zijn voor elke Antwerpenaar. 

Uit een praktijktest die de stad een tijdje geleden heeft uitgevoerd, bleek dat er op de Antwerpse huurwoningmarkt vaak gediscrimineerd werd tegenover mensen van buitenlandse origine of met een beperking. De stad heeft daarom een actieplan uitgewerkt om die discriminatie tegen te gaan, met onder meer vormingsmomenten voor makelaars. 

De vormingsmomenten zijn gratis praktijklessen die makelaars vrijwillig kunnen volgen. “Via rollenspelen met acteurs krijgen de deelnemers middelen aangereikt om in te spelen op een klant die bepaalde eisen heeft over een huurder, en hen vraagt te discrimineren”, zegt Karim Bachar (Vooruit), schepen voor Gelijke Kansen in Antwerpen. “Het is niet de bedoeling dat wij gaan beslissen aan wie de eigenaar moet verhuren, maar iedereen moet wel evenveel kans krijgen om te komen kijken.” Daarnaast krijgen makelaars ook de kans om ideeën uit te wisselen en zo van elkaar te leren.

De makelaars moeten ervoor zorgen dat elke Antwerpenaar evenveel kans krijgt op een eerste ontmoeting, vaak vallen er dan al veel vooroordelen weg
Karim Bachar (Vooruit), schepen voor Gelijke Kansen

Volgens de schepen is het belangrijk dat vooral de “mindset” van een eigenaar kan veranderen. “Het is belangrijk dat de makelaar zijn ervaringen kan delen met z'n klant. Dat het niet meteen negatief is als iemand met een andere afkomst of een beperking wil huren, en dat ze evengoed negatieve ervaringen met anderen hebben gehad. Daarnaast moeten ze er vooral voor zorgen dat elke Antwerpenaar die een appartement of huis wil huren, een kans krijgt op een eerste ontmoeting. Vaak vallen dan al veel vooroordelen weg”, zegt Bachar.

Ook de makelaars zien het belang ervan in, want er is een grote vraag naar de lessen. Zo zijn er al twee vormingsmomenten geweest met telkens 30 makelaars. Bovendien krijgen ook studenten vastgoed aan de AP Hogeschool uitgebreide vormingen rond discriminatie op de huurwoningmarkt, zodat zij meteen aan het begin van hun carrière weten hoe ze dat moeten aanpakken.

Meest gelezen