Wat eten we vandaag? Eén van deze favoriete ovenschotels van Wim Ballieu: 3 recepten vol comfort en warmte
Easy does it op drukke weekdagen. En wat is er in de herfst heerlijker dan een nostalgische ovenschotel? Chef-kok en foodie Wim Ballieu (39) deelt met ons de lekkerste herfstrecepten uit zijn nieuwste boek ‘Nog meer ovenschotels’. Stevige en lekkere kost, zonder te veel poespas. Hij deelt meteen ook het basisrecept erbij voor een smeuïge aardappelpuree. Is het al etenstijd?
1. Parmigiano
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 aubergines
• 150 g bloem (om te paneren)
• 1 l arachideolie
• 2 blikjes tomatensaus (2 x 400 g)
• 2 bolletjes (500 g) bu elmozzarella
• 90 g geraspte kaas (bv. parmezaan)
• 3 takjes basilicum • grof zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Spoel de aubergines. Snijd ze in de lengte in plakken van 0,5 cm, zodat je flappen krijgt. Kruid de aubergines met grof zout en laat ze 15 minuten staan, zodat ze hun vocht verliezen.
Spoel de aubergines kort af, zodat het zout verdwijnt, en dep ze droog.
Haal beide zijden van de aubergines door de bloem. Frituur de aubergines per plakje in een frituurketel zodat de plakjes volledig ondergedompeld zijn. (De plakjes zullen flink wat olie ‘opzuigen’. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Leg een bodem tomatensaus met daarbovenop een eerste laag gefrituurde aubergines in een ovenschaal. Snijd de buffelmozzarella in schijfjes van 1 cm. Laat de kaas even uitlekken op een rooster.
Leg een eerste laag buffelmozzarella op de aubergines en bestrooi met geraspte kaas. Herhaal die stappen tot de hele ovenschaal mooi gevuld is. Werk af met de geraspte kaas.
Tip van Wim: je kan de aubergines ook grillen in plaats van ze te frituren. Maar dan kies je voor een klassiekere parmigiano.
2. Spinazieknoedels met champignons en spek
Bereidingtijd: 60 minuten
Oventijd: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g aardappelpuree (zie basisrecept hieronder) + 2 eierdooiers
• 200 g verse jonge bladspinazie
• 200 g ricotta
• handvol Bicky-uitjes
• 150 g bloem
• 150 g semolina
• 250 g champignons
• 200 g gerookt spek in blokjes
• 1 schaaltje broccolini
• nootmuskaat
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 1-2 el paneermeel (optioneel)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Maak de puree volgens het basisrecept.
Spoel de spinazie. Gooi hem samen met de ricotta en de Bicky-uitjes in de blender en pureer fijn. In het begin gaat dat wat moeizaam, maar geef het even de tijd en voeg zeker geen vloeistof toe.
Voeg de puree onder het mengsel en bind het geheel met de bloem en de semolina. Als het mengsel te zacht is, kneed er dan 1-2 el paneermeel door. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knoedels.
Zet een grote pan met water en een snuifje zout op het vuur. Giet de knoedels in het kokende water en laat ongeveer 12 minuten borrelen op een laag vuur. Daarna neem je de knoedels eruit met een schuimspaan en laat je ze goed uitlekken. Laat de knoedels even rusten.
Halveer de champignons. Verhit 1 el olijfolie in een grote pan. Bak de spekblokjes krokant. Braad de champignons en de broccolini goed aan in dezelfde pan met de rest van de olijfolie.
Stort de groenten in een ovenschaal. Leg de knoedels erop. Schuif de ovenschotel ongeveer 10 minuten in de oven.
Tip van Wim: Je kan de knoedels een extra touch geven door ze te vullen met een blokje diepvriesspinazie à la crème. Duw ze in het midden van de balletjes en boetseer ze mooi dicht. De vloeibare vulling is lekker!
Basisrecept: aardappelpuree
• 40 g boter (of melk, olijfolie, plantaardige zure room, kruidenkaas of parmezaan), of (gezonder) 1 dl groentebouillon
• 1 kg loskokende aardappelen
• 1 eidooier
• nootmuskaat
• zwarte peper
• zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat het restje kookvocht verdampen op een zacht vuur.
Stamp de aardappelen tot puree. Doe er de boter en de dooier in. Roer tot je een smeuïge puree krijgt en breng de bereiding op smaak met versgeraspte nootmuskaat, zwarte peper en wat zout.
Tip van Wim: Ik voeg zelden melk toe aan mijn puree, maar als dat in jouw traditie zit, doen!
3. 5-schotel
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 grote witte ajuinen
• 450 g gekruid gehakt (varken–rund, varken–kalf of naar keuze)
• olijfolie
• 450 g diepvrieserwtjes
• 1 blik geconcentreerde champignoncrèmesoep (515 ml)
• 1 zak voorgegaarde aardappelschijfjes (600 g) of 8 grote verse aardappelen
• (eventueel, als je een 6-schotel wil maken) 1 bakje verse Parijse champignons en 4 blaadjes verse salie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Pel de ajuinen en snijd ze in superfijne ringen. (Als je champignons toevoegt, snijd je die in superfijne plakjes.)
Verhit een pan met een klein scheutje olijfolie.
Bak het gehakt rul. Ik gebruik daarvoor vaak een pureestamper in plaats van een vork om het wat vooruit te laten gaan en mooie, ‘rulle’ gehaktkorreltjes te krijgen. Vet intussen een ovenschaal in met keukenrol en wat olijfolie.
Stort het gehakt in de ovenschaal.
Bak de ajuinen aan in dezelfde pan. Je hoeft geen vetstof meer toe te voegen. Voeg eventueel de champignons en de blaadjes salie toe. Doe hetzelfde met de diepvrieserwtjes. Laat ze 2 minuten meebakken en zorg ervoor dat ze lekker krokant blijven.
Stort de groenten over het gehakt.
Giet de geconcentreerde soep uit over de ovenschotel. Check zeker of je wel degelijk geconcentreerde soep gebruikt, voor een goede saustextuur. Ik heb al eens in alle haast een blik met water aangelengde soep gebruikt, en dan is het resultaat vrij teleurstellend. Het verdelen van de soep gaat makkelijker als je ze lichtjes verwarmt.
Schik de voorgegaarde aardappelschijfjes boven op de schotel. Ik neem meestal een borsteltje en bestrijk ze met wat olijfolie. Of je schilt verse aardappe- len, snijdt ze in schijfjes en pocheert ze voor in gezouten water. Like a pro!
Schuif de ovenschotel 40 minuten in de oven.
Tip van Wim: Het recept kreeg ik van mijn Brusselse vriend en producer Robert. Het blijkt een échte klassieker in Nederland. Het blik geconcentreerde soep heb ik behouden uit het recept, het blik erwten heb ik vervangen door diepvrieserwtjes, wat meer kleur geeft.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wijnkelder steeds minder populair, maar Fleur (46) en Geert (64) hebben er wél nog een: “De grootste kost is de wijn zelf”
-
“Goedkoper dan een chocoladereep van hetzelfde huismerk”: hier scoor je nog paaseitjes aan spotprijs
Na Pasen zijn de prijzen van paaschocolade fors gedaald. Winkelketens zoals Colruyt en Albert Heijn bieden hun paaseitjes aan voor de helft van de oorspronkelijke prijs. “Het is een buitenkansje, zeker in deze tijd van kostbare cacaobonen”, benadrukt Gunther Devisch van Promojagers België. Waar kan je de beste deals slaan? -
HLN Shop
Oortjes versus hoofdtelefoon: zo kies je de juiste optie voor onderweg, op het werk en tijdens het sporten
Overal waar je komt, zie je wel mensen die naar muziek luisteren. Sommigen slenteren rond met compacte oortjes, terwijl anderen gaan voor een lijvige hoofdtelefoon. Als je nog geen ervaring hebt met het aanschaffen van beide audiogadgets, kan het lastig zijn om te beslissen welke van de twee jouw geld waard is. Met deze tips van HLN Shop vind je de beste optie. -
-
PREMIUM
Zo eet je je darmen gezond: “6 simpele tips, maar bij buikpijn of veranderende stoelgang is er meer nodig”
-
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
Vanaf zaterdag koop je bij Aldi een broodbakbol van Crofton voor 29,99 euro. Bij de Britten was de keukentool op amper één dag uitverkocht, want je zou er binnen een uur tijd even krokant brood mee bakken zoals een warme bakker dat doet. Normaal kost dat veel meer, heb je voor deze toegankelijke prijs iets degelijks? Bakker Toon de Klerck test het product voor ons uit: “Het materiaal van de bol valt me meteen op.” -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Tim Boury en Inge Waeles, powerkoppel met 3 Michelinsterren: “Soms zit er een hele haardos in de boter”
-
PREMIUM
Dit zijn de 10 beste brasserieën aan de kust volgens Luc Bellings: “Een van de beste borden die ik in tien jaar kreeg”
Nu de paasvakantie start, kunnen we weer beginnen te dromen over onze Belgische kust. Ook topchef Luc Bellings is grote fan én kenner. Hij tipt de tien beste brasserieën aan zee die hij de afgelopen jaren bezocht, waar je de lekkerste klassiekers eet: van perfecte pannenkoeken tot stoofvlees, sliptongetjes of vispannetjes die van de chef allemaal een 10/10 kregen. “Dit adres is misschien wel mijn grootste ontdekking.” -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?