Een blik op Zwevegem (archieffoto)
Foto Kurt

Schepen van Zwevegem neemt geen ontslag en ontkent dat hij vrouw fysiek heeft aangevallen nadat ze hem geen voorrang had gegeven

In Zwevegem neemt schepen van Mobiliteit Marc Desloovere (Samen!) geen ontslag. Op de gemeenteraadszitting kreeg hij vragen over een mogelijk geval van verkeersagressie. Desloovere zou een vrouw achtervolgd en aangevallen hebben nadat ze hem geen voorrang had gegeven. Maar Desloovere ontkent met klem dat hij fysiek geweld gebruikt heeft.

De feiten dateren van 20 oktober. Schepen van Mobiliteit van Zwevegem Marc Desloovere reed op een weg in Zwevegem en had voorrang van rechts. Een vrouw die hem die voorrang moest verlenen, deed dat niet. Hierop besliste Desloovere haar te achtervolgen. Dat deed hij tot ze was aangekomen op haar werk bij Fomeco, een metaalverwerkend bedrijf.

De vrouw wist de schepen op de parking van het bedrijf nog van zich af te schudden, maar toen ze de gebouwen binnenstapte, ging hij ook daar achter haar aan. Dat deed hij helemaal tot aan de kleedkamers voor vrouwen waar de vrouw zich omkleedde om aan haar shift te beginnen, zo vertelt een topvrouw van Fomeco aan de redactie van Radio2 West-Vlaanderen.

"In die kleedkamers heeft de schepen haar zowel fysiek als verbaal aangevallen", vertelt de topvrouw. "Net op dat moment kwam de middagploeg aan. Een uit de kluiten gewassen werknemer heeft de schepen uit de kleedkamer voor vrouwen gehaald en heeft hem uit het bedrijf gezet. Daarbij is de schepen gevallen."

Politie

Dat laatste feit zette Desloovere ertoe aan om meteen bij de top van Fomeco verhaal te halen. Hij maakte zich daarbij meteen bekend als schepen van Mobiliteit en eiste dat de vrouw haar excuses zou aanbieden omdat ze de voorrang van rechts had genegeerd. Intussen had hij zelf al de politie opgebeld omdat hij vond dat hij zélf was aangevallen toen hij uit het bedrijf was gezet.

De top van Fomeco controleerde vervolgens de beelden van een bewakingscamera op de bedrijfsterreinen. Die toonden duidelijk de ware toedracht van de feiten. "Iedereen kan een voorrang van rechts vergeten, maar zo reageren...", vertelt de topvrouw. "Zeker op basis van zijn status als schepen van Mobiliteit, zoals hij zichzelf meteen bekendmaakte."

Gemeenteraad

De politie maakte een proces-verbaal op en onderzoekt de zaak. De feiten werden besproken tijdens de besloten zitting van de gemeenteraad van Zwevegem. Marc Desloovere verdedigde er zich: "De oppositie heeft vragen gesteld. Maar over ontslag werd er niet gesproken. Mijn ontslag wordt ook niet gevraagd. Ik wacht, samen met de gemeenteraadsleden, het verder onderzoek van het gerecht af. Ik wil ten stelligste ontkennen dat ik die vrouw fysiek aangevallen heb. Er is trek- en duwwerk geweest, dat klopt. Achteraf ben ik dan zelf het slachtoffer geweest van iemand die mij onderuit heeft geschopt."

De vrouw zelf is volgens de bron binnen het bedrijf nog altijd zwaar aangeslagen. "Eerst had ze fysieke klachten, maar intussen zijn die ook mentaal. Hoewel het al een week of vijf is geleden, is ze nog altijd niet aan het werk. Wellicht zal ze niet meer bij ons starten, ze is helemaal van de kaart."

Meest gelezen