Pensioendienst waarschuwt ex-mijnwerkers voor valse mails over dossierkosten

De Pensioendienst waarschuwt de ex-mijnwerkers voor valse mails die momenteel in omloop zijn waarin de ex-mijnwerkers gevraagd worden om geld te storten om hun dossier in orde te maken. Het gaat om bedragen tot 1.700 euro. Met dat geld zou dan het dossier over de rente op de achterstallen op de pensioenen kunnen worden opgesteld. Maar over de rente op de achterstallen is er helemaal geen akkoord, benadrukt de Pensioendienst. 

Zo'n 14.000 ondergrondse mijnwerkers en echtgenoten van mijnwerkers kregen 30 jaar lang te weinig pensioen. Maar in 2020 kon de KS Vriendenkring een akkoord bereiken met de overheid, en kwam er een herberekening van die pensioenen voor de laatste 10 jaar. En dat bedrag werd intussen uitbetaald. Gemiddeld ging het om 200 euro per maand achterstallig pensioen.  

De KS Vriendenkring ijverde de voorbije jaren ook voor de uitbetaling van rente op dat achterstallig pensioen. Daarover is er nog geen helemaal geen akkoord, maar er circuleren nu wel valse mails waarin de ex-mijnwerkers wordt gevraagd om geld te storten, om hun dossier daarover op te starten.  

De Pensioendienst zegt dat het de jongste tijd regelmatig klachten krijgt van ex-mijnwerkers. Die zouden mails krijgen waarin gevraagd wordt om geld te storten om hun dossier te maken, zodat de achterstallige rente op hun pensioenen uitbetaald zou kunnen worden. Maar het gaat dus om bedrieglijke mails. En de kleine bedragen lopen flink op, het gaat van 500 tot zelfs 1.700 euro. De Pensioendienst maakt zich extra zorgen omdat het vaak wat oudere ex-mijnwerkers zijn die benaderd worden, waarvan sommige het Nederlands ook niet goed machtig zijn. 

Alle ex-mijnwerkers die in het verleden een achterstallig pensioen uitgekeerd hebben gekregen, zullen nu van de pensioendienst een mail krijgen waarin wordt gewaarschuwd voor de frauduleuze mails. 

Enkele maanden geleden kwam de KS Vriendenkring in opspraak. De voorzitter zit in de gevangenis, hij wordt verdacht van verduistering van 2 miljoen euro van de Vriendenkring.  

Meest gelezen