Zoutleeuw geeft 300 euro aan jongeren die willen verder studeren: “Steun voor wie het financieel moeilijk heeft”

De stad Zoutleeuw geeft een toelage van 300 euro per jaar aan jongeren die willen verder studeren, maar voor wie dat financieel moeilijk is. Daarmee wil de stad de doorstroom naar het hoger onderwijs bij de jongeren aanmoedigen. "Onderwijs is ongelooflijk belangrijk en het is onze taak om ervoor te zorgen dat het voor al onze jongeren toegankelijk is", klinkt het bij de burgemeester.  

De steunmaatregel werd goedgekeurd op de laatste gemeenteraad. De stad wil daarmee zoveel mogelijk jongeren laten verder studeren. "Uit onderzoek blijkt dat de deelname aan hoger onderwijs in Zoutleeuw lager ligt dan in de rest van de provincie", weet burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). "Omdat onderwijs enorm belangrijk is, maar niet voor iedereen betaalbaar is, willen wij mogelijke financiële drempels wegnemen. De premie is uiteraard niet bedoeld voor iedereen, maar voor inwoners met een lager inkomen."

Om een voorbeeld te geven: voor het academiejaar 2021-2022 bedraagt het inschrijvingsgeld aan de KU Leuven ruim 961,90 euro. Dat betekent dat met een toelage van 300 euro, de stad Zoutleeuw een flink stuk van dat bedrag terugbetaalt. "Het bedrag is aanzienlijk, maar we willen dan ook echt een verschil maken", meent de burgemeester. "We willen zoveel mogelijk van onze jongeren in het hoger onderwijs krijgen. En dat wordt ook gevraagd op de arbeidsmarkt. Er staan momenteel heel wat vacatures open waarvoor je hoger opgeleid moet zijn." 

"Lijkt als een druppel op een hete plaat"

De lagere instroom van jongeren uit Zoutleeuw naar het hoger onderwijs heeft volgens de burgemeester meerdere redenen. "Dat is in de eerste plaats een beetje historisch zo gegroeid", vertelt Herbots. "Vroeger kon je nog verder studeren in Tienen en in Sint-Truiden. Nu moet je al verder weg gaan om een hogeschool of universiteit te vinden, bijvoorbeeld naar Hasselt of Leuven. Dat is niet heel veel verder, maar we zijn en blijven nog steeds een plattelandsstad. Daarnaast wordt het ook alsmaar moeilijker met de financiële en de energiecrisis."

Daarnaast worden in Zoutleeuw ook de toelagen voor het middelbaar, lager- en kleuteronderwijs verhoogd. "Dat lijkt als een druppel op een hete plaat, maar als die druppel net op jou valt, dan kan dat een wereld van verschil maken. Ik zit hier vandaag als burgemeester omdat ik de kans heb gekregen om verder te studeren. Daar hebben onze ouders en grootouders hard voor gewerkt, en dat moeten we verder zetten", besluit Herbots. 

Meest gelezen