foto VRT NWS

Sober coronamonument ingehuldigd in centrum Gent: "De meeste mensen deugen, maar de Gentenaars zeker"

In Gent is een herdenkingsmoment gehouden voor de coronaperiode. Er werd ook een nieuw sober monument ingehuldigd als eerbetoon aan de inzet van de Gentenaars tijdens de crisis. Het gaat om een stenen cirkel in het Emile Braunpark met de tekst "We zullen doorgaan tot we samen zijn".

Vlak voor de start van de gemeenteraad in Gent zijn alle raadsleden en schepenen naar het Emile Braunplein getrokken aan de stadshal om er stil te staan bij de coronacrisis. Er was een herdenkingsmoment en er is ook een nieuw coronamonument onthuld. De stad wil zo de solidariteit en de inzet van de Gentenaars tijdens de coronacrisis eren. Het  monument wordt ook opgedragen aan Gentse organisaties, ondernemers en handelaars. 

"We zullen doorgaan"

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) benadrukte er de inzet van de Gentenaars en verwees zelf naar de woorden op de gedenksteen. "Het is een fragment van het nummer van Ramses Shaffy dat het allemaal samenvat. De wilskracht van de Gentenaars om ook in de crisis door te gaan. De meeste mensen deugen, maar de Gentenaars zeker." Hij verwees onder meer naar de vele spontane initiatieven die ontstonden om kwetsbare mensen te helpen.

"De cirkel symboliseert het leven"

Steenkapper Filip Martin uit Gent maakte het werk. "Het is een kleine cirkel uit Belgische blauwe hardsteen. Het was niet evident om die te kappen. Er was niet veel plaats voor de tekst, maar we hebben goed nagedacht over de tekst en die paste er wonderwel in. De cirkel symboliseert het leven, maar is ook een verwijzing naar de cirkels die op het Sint-Pietersplein werden getekend en naar de coronabubbels."

foto VRT NWS - inhuldigingsceremonie aan de Gentse stadshal

De ceremonie eindigde met een muzikale interpretatie van het nummer van Shaffy door Mich Walschaerts van Kommil Foo, onder begeleiding van de stadscomponist. Op het einde van het nummer namen de beiaardklokken van het Belfort het over.

Aan het nieuwe monument is ook een tijdelijke expo waarbij 12 portretten te zien zijn met getuigenissen van Gentenaars over de coronacrisis. De verhalen zijn er na te lezen. Het nieuwe monument heeft de stad bijna 23.000 euro gekost. 

foto VRT NWS - één van de portretten uit de expo

Meest gelezen