Antwerps stadsbestuur gaat 70 miljoen euro per jaar besparen: oppositie hekelt besparingen cultuur en jeugdwerk

De Antwerpse gemeenteraad heeft een besparingsplan van 70 miljoen euro per jaar goedgekeurd. De oppositie hekelt de besparingen op cultuur en jeugdwerk. Enkele honderden vertegenwoordigers uit die sectoren voerden actie op de Grote Markt in Antwerpen.

Het Antwerpse stadsbestuur heeft een besparingsplan van 70 miljoen euro per jaar goedgekeurd. "Uiteraard is dit niet pijnloos maar dat we deze operatie kunnen doorvoeren, toont aan dat we als stad een zeer solide financieel beleid hebben gevoerd. Er worden budgetlijnen geschrapt en keuzes gemaakt. Alleen met de kaasschaaf komen we er niet", aldus burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de gemeenteraad. De Wever verwijst daarmee naar de stijgende loon- en exploitatiekosten voor de stad door de energiecrisis en de bijhorende inflatie.

Karen Maes van oppositiepartij Groen haalde fors uit naar het stadsbestuur over de besparingen in het jeugdwerk. "Als je pas de avond voor deze gemeenteraad, wanneer alles al beslist is, jeugdwerkers uitnodigt om samen oplossingen te zoeken. Dat gaat niet. De enige reden dat u hen heeft uitgenodigd is om uzelf in te dekken."Ā 

Schepen voor jeugd Jinnih Beels (Vooruit) pareerde die kritiek. "Ik heb geen problemen met oppositie in een democratie. Maar ik heb wel problemen met alternatieve feiten en onwaarheden. Er is de voorbije week informatie verspreid die onwaar is en onnodig paniek heeft gezaaid. Daar houd ik jullie mee verantwoordelijk voor."Ā 

De emmer is vol

Voor de gemeenteraad verzamelden mensen uit de cultuur- en jeugdsector op de Antwerpse Grote Markt om te protesteren. Het Antwerpse stadsbestuur wil de projectsubsidies voor de culturele sector de komende jaren afschaffen. Ook het jeugdwerk wordt getroffen, daar zouden 23 ontslagen vallen.Ā De gemeenteraadsleden kregen een emmer met daarbij een pamflet met het ongenoegen over de besparingen. Symbolisch omdat de emmer vol is, zeggen de actievoerders.

Radio 2

Meest gelezen