"Nieuw U2-album en tournee in 2017"

Volgend jaar komt de Ierse rockgroep U2 met een nieuw album én een bijhorende tournee. De release van die plaat was aangekondigd voor dit jaar, maar de nieuwe nummers zijn nog niet klaar. Dat heeft frontman Bono gezegd in een exclusief gesprek met de auteurs van een Spaans boek over de groep.
Sven Michiels - Photography

Het laatste album van U2, "Songs of innocence" dateert van 2014. Daarmee gingen ze in 2015 op tournee. In ons land hielden de Ieren halt in het Sportpaleis.

Na die reeks concerten dook de groep meteen weer de studio in, voor een nieuwe plaat. Het was al duidelijk dat die de naam "Songs of experience" zou meekrijgen. De voorgaande tournee ging immers door onder de noemer "Innocence + Experience". Bono heeft die naam intussen ook bevestigd.

"Nieuwe plaat sterker dan "War""

De groep zelf hintte op een release in 2016. Onder meer The Edge zei enkele maanden geleden in Billboard nog "dat er zwaar gewerkt werd om alles dit jaar nog af te krijgen." "Het kan nog veranderen, maar het is onze ambitie", aldus de gitarist.

Uit een Spaans interview met frontman Bono blijkt nu dat die deadline toch niet haalbaar is. "We zijn nog niet klaar, maar de nieuwe nummers zullen in de smaak vallen", vertelt hij aan de auteurs van "U2 en España". "De teksten zijn zelfs nog sterker dan die op "War" (het succesalbum uit 1983, nvdr). Alles is duidelijker dan toen", aldus nog Bono.

U2 is van plan om met die nieuwe nummers meteen weer op tournee te gaan, in 2017. Dat wordt het tweede luik van de eerdere tournee vorig jaar. "Maar in september of oktober zullen er al enkele dingen opduiken", laat Bono verstaan. Wat een mogelijke release van "Songs of experience" dit jaar nog niet volledig uitsluit. Voorganger "Songs of innocence verscheen  immers ook zonder grote promotiecampagne vooraf. Pas na de release werd het album via iTunes sterk gehypet.

Meest gelezen