Wat na rellen in Brussel en Antwerpen? Vooruit-voorzitter Rousseau: "Harder en strenger optreden, maar ook perspectief bieden"

"Perspectief bieden" of "Marokkanenprobleem"? Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) pleiten in "Terzake" voor hardere straffen en snellere procedures tegen politiegeweld, "maar het is even belangrijk dat we "de probleemwijken" niet loslaten, we moeten de mensen meer perspectief geven op een goede job of beter onderwijs", zegt Conner Rousseau na de WK-rellen in Brussel.

Al tijdens de wedstrijd van België tegen Marokko op het WK-voetbal in Qatar stroomden de Brusselse en Antwerpse straten vol met Marokkaanse feestvierders. 

Velen onder hen vierden in alle rust en vrede de overwinning van de Marokkaanse nationale ploeg, maar er waren ook "rotte appels" die de boel op stelten zetten, gewelddaden pleegden en de boel kort en klein sloegen. Een tiental relschoppers in Antwerpen en een tiental in Brussel werden opgepakt en intussen vrijgelaten.

Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat Vlaamse steden worden opgeschrikt door rellen en hooliganisme. Ook op oudejaarsnacht wordt er al eens een auto in lichterlaaie gezet, of wordt ruzie gezocht met de ordediensten. Elk jaar opnieuw duiken beelden op van jongeren in zwarte hoodies die vuilnisbakken of auto's in brand steken en keet schoppen.

BEKIJK - "We moeten die probleemwijken opkuisen door te investeren in de buurt", het gesprek in "Terzake" over de rellen in Brussel en Antwerpen:

Videospeler inladen...

Het gaat hier over derde- tot vierde-generatie Marokkanen die zich niet thuisvoelen in de samenleving. Ja, ik ben stout geweest, ik heb dit "een Marokkanenprobleem" genoemd

Voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Op vrije voeten

 "Een Marokkanenprobleem", communiceerde voorzitter Tom Van Grieken zondag via Twitter. "Je moet het probleem bij de naam durven te noemen", zegt hij in "Terzake". "Het gaat hier over derde- tot vierde-generatie Marokkanen die zich niet thuis voelen in de samenleving. Ja, ik ben stout geweest, ik heb dit "een Marokkanenprobleem" genoemd." 

Het feit dat 24 uren na de feiten alle keetschoppers alweer op vrije voeten waren, schiet bij Van Grieken dan ook in het foute keelgat. "De beste preventie is repressie. 24 uur later zijn ze allemaal weer vrijgelaten." Daarvoor wijst hij met de vinger naar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "We moeten de kaart trekken van het snelrecht, maar de politieke wil ontbreekt."

De bevoegde ministers Verlinden en Van Quickenborne stuurden zondagavond nog een omzendbrief rond naar de burgemeesters en de korpschefs van de lokale politie. Zo moet er meer ingespeeld worden op preventie van politiegeweld, door de politie te bewapenen met bodycams en stroomstootwapens. Daarnaast moet er veel sneller psychosociale en administratieve bijstand gegeven worden aan politieagenten. Verlinden wil dat er in de toekomst ook veel snellere en harde sancties volgen op geweld tegen de ordediensten.

We moeten de kaart trekken van het snelrecht, maar de politieke wil ontbreekt

Voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

Laat dat nu net de "snelrechtprocedure" zijn waar ook Van Grieken op hamert. Een normale gerechtelijke procedure neemt soms maanden in beslag, bij een snelrechtprocedure wordt dat tot enkele weken herleid. In Nederland kent men zelfs een "supersnelrechtprocedure", waarbij het om dagen gaat. 

Het probleem met snelrecht is dat het vaak ook extra middelen voor het gerecht impliceert. Door prioriteit te geven aan dossiers over politiegeweld loopt de gebruikelijke rechtspraak vertraging op. Zo kan het zijn dat een zedenfeit of een zaak over intrafamiliaal geweld veel later voor de rechtbank moet komen dan verwacht, omdat er voorrang werd gegeven aan zaken in een snelrechtprocedure.

Ik snap ook niet waarom die mensen zo snel vrij zijn gekomen. We moeten de politie meer bodycams geven en camera's installeren op sommige kwetsbare plekken

Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit)

Perspectief in probleemwijken

Ook voor Conner Rousseau is een snelle bestraffing van geweld tegen politie en relschoppen een absolute must. "Ik snap ook niet waarom die mensen zo snel vrij zijn gekomen. We moeten de politie meer bodycams geven en camera's installeren op kwetsbare plekken", zegt Rousseau. 

"Er zijn al zwaardere straffen bij geweld op politie, brandweer of journalisten ingevoerd. Maar ze moeten ook wel uitgevoerd worden." Een duidelijke vingerwijzing naar minister Van Quickenborne, nochtans een coalitiepartner van Vooruit. "Ten slotte moet de politie ook beter bewapend worden. Er moet meer geïnvesteerd worden in politie."

We moeten die probleemwijken "opkuisen" door die mensen meer perspectief te geven op een goede job of beter onderwijs

Voorzitter Conner Rousseau (Vooruit)

Over snelle bestraffing zijn Van Grieken en Rousseau het grotendeels met elkaar eens. Over de oorzaak van het probleem hebben ze een duidelijk verschillende mening. Volgens Rousseau is het helemaal niet zo dat er een "Marokkanenprobleem" is in de grootsteden van ons land. "Ja, er is een probleem met groepjes allochtonen, het zijn "rotte appels" die uit probleemwijken en sociaal-economisch achtergestelde gebieden komen." 

Rousseau vindt het dan ook een must om veel van die "rotte appels" op het juiste pad te brengen. "We moeten hen meer perspectief bieden. Natuurlijk moeten die relschoppers bestraft worden, maar we moeten die probleemwijken "opkuisen" door die mensen meer perspectief te geven op een goede job of beter onderwijs."

BEKIJK - Het volledige gesprek in "De afspraak" over de rellen in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen