© PN

KAART. Hoe groot zijn de erfenissen in uw gemeente?

Inwoners van de rijkste gemeenten laten meer dan tien keer zo veel vermogen na als die van de armste gemeente. In totaal werd in 2015 10,2 miljard euro geërfd. Bekijk op onze kaart hoeveel daarvan uit uw gemeente komt.

llc

in kaart

 In welke gemeente worden de grootste erfenissen nagelaten?

28 maart 2016Nico Tanghe. Kaart: Lies Lecomte

Inwoners van de rijkste gemeenten laten meer dan tien keer zo veel vermogen na als die van de armste gemeente. In totaal werd in 2015 10,2 miljard euro geërfd. Hoeveel daarvan uit uw gemeente komt, ziet u op de kaart hieronder.

De Standaard vroeg de data exclusief op bij de Vlaamse belastingdienst, die sinds 2015 bevoegd is voor het innen van zijn eigen successierechten. Het gaat om roerend (spaargeld, beleggingen,...) en onroerend vermogen (vastgoed).

Opvallend in de cijfers is onder meer dat gehuwde Vlamingen bijna dubbel zoveel nalaten als gescheiden erflaters: gemiddeld 150.000 tegenover 80.000 euro. En dat Vlaamse mannen meer nalaten dan vrouwen.

De onderstaande kaart van Vlaanderen toont waar de rijkste Vlamingen wo(ond)en. Of althans waar de Vlaamse belastingdienst in 2015 de hoogste en de laagste belastbare vermogens kon registreren. De top-tien van grootste en kleinste nalatenschappen vindt u onder de kaart.

Opvallend daarbij zijn de grote verschillen. In de rijkste gemeente - Sint-Martens-Latem, waar de mediaan ruim boven de 430.000 euro uitstijgt - liggen de potentiële erfenissen ruim 10 keer hoger dan in de gemeente met de kleinste erfenissen: Hoeselt (37.000 euro).

Wil u weten hoe rijk de inwoners van uw gemeente gemiddeld zijn bij overlijden, klik ze dan aan op onderstaande kaart. Inzoomen kan met de knoppen rechtsboven. Een aantal gemeenten zijn niet ingekleurd: er zijn geen gegevens vrijgegeven van gemeenten waar minder dan 20 overlijdens waren.

Belastbaar vermogen bij overlijden voor uw gemeente

De gemeenten met de hoogste erfenissen

De gemeenten met de laagste erfenissen

Lees ook in De Standaard

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer