© ATV

Slechts kwart treinen rijdt, minister betreurt driedaagse staking bij NMBS: “Nog nooit zo veel geïnvesteerd”

Op het Belgische spoornet is maandagavond om 22 uur een 24 urenstaking van start gegaan. Vandaag rijdt slechts een kwart van de treinen, volgens een alternatieve treindienst. “Check zeker op voorhand even de routeplanner om te zien welke trein je moet nemen”, raadt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman aan. Ook woensdag en donderdag zijn er nog stakingsacties. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) betreurt dat. “Het is een beetje paradoxaal. We hebben nog nooit zo veel geïnvesteerd”, zegt hij.

jvo
Bron: Belga

LEES OOK. Vlaams Verkeerscentrum meet “stevige ochtendspits” door treinstaking en dichte mist

Het vakbondsfront bij de spoorwegen houdt dinsdag een nieuwe spoorstaking. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor willen op die manier het tekort aan investeringen bij NMBS en Infrabel aan de kaak stellen. Woensdag en donderdag is nog een aparte 48 urenstaking van treinbestuurdersvakbond ASTB gepland.

De NMBS heeft alternatieve treindiensten uitgewerkt op basis van het aantal personeelsleden dat niet deelneemt aan de stakingen. Treinreizigers kunnen alle details raadplegen via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Drie dagen hinder

Vandaag zal volgens de NMBS een kwart van de treinen rijden. Het gaat dan om twee op de vijf IC-treinen (tussen de grote steden) en één op de vier voorstedelijke L- en S-treinen. Er zullen bijna geen P-treinen (treinen die enkel rijden tijdens de spits) rijden. In het grootste deel van de provincies Namen en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Ottignies, zullen er dinsdag geen treinen rijden. Dat komt omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen.

©  Kristof Vadino

Woensdag zullen er in het hele land treinen rijden, in totaal ongeveer de helft van het normale aantal. Op basis van voorlopig inschattingen denkt de NMBS dat donderdag ook ongeveer de helft van de treinen zal rijden.

LEES OOK. Spoorpersoneel legt drie dagen lang het werk neer: waarom doen ze dat en hoe groot is de hinder?

Routeplanner

“Alles verloopt zoals aangekondigd”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. “Voor morgen hadden we al aangekondigd dat de helft van de treinen zou rijden, nu kan ik bevestigen dat dat ook donderdag het geval zal zijn. Wie morgen de trein moet nemen, kan nu al naar onze routeplanner kijken. De planning van donderdag kan je morgenochtend terugvinden.”

De vakbonden eisen meer personeel en overheidssteun voor de NMBS. “We hebben daar uiteraard begrip voor en staan in continu overleg met de vakbonden. We zijn dan ook volop personeel aan het aanwerven en willen die ambitie ook volgend jaar verderzetten”, zegt Temmerman.

Geduld

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) betreurt de staking bij de spoorwegen. De regering doet er volgens hem alles aan om de problemen op te lossen. Dat zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

“Het is een beetje paradoxaal. We hebben nog nooit zo veel geïnvesteerd en nu is er een staking. Op de korte termijn zijn er problemen. We zijn de dingen aan het veranderen, maar dat neemt tijd in beslag”, zegt Gilkinet.

Georges Gilkinet. ©  BELGA

De minister vraagt om geduld. Gilkinet: “Wie investeert en bestelt, heeft zijn treinen niet binnen de zes maanden. Er is de mogelijkheid om het beter te doen: meer treinen, stiptere treinen, meer toegankelijkheid. Dat zal misschien enkele jaren duren.”

Op de korte termijn wil Gilkinet een stabilisering van de dienstregeling, zodat de treinen die moeten rijden ook stipt zijn. “Ik heb een inspanning gevraagd aan de NMBS en Infrabel.”

LEES OOK. STANDPUNT. Onbevredigend? Neen, de service voor pendelaars is schandalig

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV